Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Boligejere kan få billån til en halv procent i rente

Med friværdi kan boligejere få historisk billige bil/bolig/forbrugslån med fast rente.

Der er andre muligheder end billån i banker og finansieringsselskaber. Og de er billige. Foto: Daniel Hjorth /Polfoto

Den lave rente giver ikke kun historiske muligheder for boligejere med behov for 30-årige lån eller flekslån. Boligejere med friværdi kan få sig et ekstremt billigt lån til bolig, bil eller forbrug. Laveste rente er en halv procent, og den er sikker i 10 år.

Det er de noget upåagtede realkreditlån med 10 års løbetid, som for alvor er kommet i spil. De kan fås til en rente på 0,5, 1,0 og 1,5 pct.

Og forskellen på at låne 300.000 kr. er ikke særlig stor. Det skyldes, at jo højere renten er, desto lavere er kurstabet. Billigste 0,5 pct. lån koster 34.042 kr. om året efter skat. Billigste 1,5 pct. lån koster mindre, nemlig 33.375 kr.

At lånet med den højeste rente er billigst, skyldes, at restgælden er lavere, fordi kursen er tæt på 100. Kursen på et 0,5 pct. lån ligger omkring 95.

Interessen for de billige og sikre lån har været begrænset, oplyser cheføkonom Mikkel Høegh.

»Uanset hvordan vi vender og drejer det, er det på ingen måde så folkeligt som et 30-årigt lån. Det er til trods for, at hvis man bruger et sådant lån til at købe bil eller andet, så får man nogle meget stærke og konkurrencedygtige priser,« siger Mikkel Høegh.

Men de korte lån er ikke så populære som de lange lån.

»Igennem tiderne har vi løbende lavet kampagner på, at man kan samle dyr klatgæld og få bedre økonomi. Så det er noget vi ser, men det er mest som tillægslån,« siger Mikkel Høegh.

BRFkredit har også haft en vis succes med kampagner om, at man som en del af lånet kan sætte turbo på afviklingen. Men helt afløse de 30-årige lån som fuld finansiering er urealistisk, mener han. Det vil være for dyrt for langt de fleste.

De boligejere, der slipper allerbilligst er dem, der kan holde lånet inden for de første 40 pct. af belåningsværdien af ejendommen. De slipper med en bidragssats på 0,325 pct. Dyrest er det, hvis lånet optages i intervallet 60-80 pct. af belåningsværdien. I så fald er bidragssatsen 1 pct.

Hvis man vil låne 300.000 kr., får man den laveste restgæld ved at vælge et 1,5 pct. lån. Så ender den på knap 315.000 kr. Ved et 0,5 pct. lån får man en restgæld på ca. 329.000 kr.

De samlede omkostninger til at optage lånet er ca. 12.000 kr.

BRANCHENYT
Læs også