Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Din bopæl bestemmer prisen på din rejseforsikring

Har du større risiko for at komme til skade under solferien i Spanien, hvis du bor i København, end hvis du bor i Svendborg? Ja, mener nogle af landets største forsikringsselskaber. Andre selskaber afviser, at der er en sammenhæng.

Flere af de største danske forsikringsselskaber skeler til kundernes adresse, når de sætter prisen på rejseforsikringen. Foto: Emil Ryge Christoffersen

To af de største danske forsikringsselskaber bruger kundernes hjemadresse til at vurdere risikoen for skader på rejser. Ifølge Tryg Forsikring og Codan forsikring er der en klar sammenhæng mellem danskernes bopæl, og hvor ofte de trækker på deres rejseforsikring.

»Vores pris på rejseforsikringen sættes efter risikoen, og kundernes adresse spiller en rolle for deres skadesmønster. Det kan vi se, når vi analyserer vores datamateriale,« siger Kasper Riis, kommunikationschef for Danmarks største skadesforsikringsselskab Tryg.

Helt overordnet er risikoen for skader større i de store byer og nord for København.

Mikrotarifering
  • Danske forsikringsselskaber sætter i stigende grad prisen på forsikringen ud fra den enkeltes risiko frem for at have samme pris for alle. Det kaldes mikrotarifering.
  • Det betyder eksempelvis, at man betaler en højere præmie for indboforsikringen, hvis man har haft mange indbrud eller bor et sted, hvor der er mange indbrud.
  • Mikrotariferingen kan betyde at præmien for indboforsikring på en vej er højere end på parallelvejen.
  • På rejseforsikring er det almindeligt at tarifere efter alder, hvor langt væk rejsen går, husstandens størrelse, skiløb eller ikke-skiløb.

Hos Codan er rejse en del af indboforsikringen, men rejseforsikringsdelen er dyrere i visse steder af landet.

»Der er geografiske forskelle på, hvor ofte danskerne rejser, hvortil og hvilken type af rejser. Eksempelvis er der geografiske forskelle på, hvor ofte vi tager på skiferie – en ferieform der er kendt for en større skadefrekvens,« siger Codans Pressechef,  Mads Houe, der ikke vil fortælle, hvor risikoen er størst.

Andre forsikringsselskaber er helt uenige.

»Vi ser ikke den store forskel på udgifterne fordelt på de tariferingsparametre, vi i øvrigt anvender, og derfor har det ikke været vigtigt for os at bruge mikrotarif på rejseforsikring. Vi holder dog løbende øje med området og tror bl.a., at det i fremtiden kunne være en prisparameter, hvor stor en husstands størrelse er,« siger privatdirektør i Alm. Brand Forsikring Pia Holm Steffensen.

Vores pris på rejseforsikringen sættes efter risikoen, og kundernes adresse spiller en rolle for deres skadesmønster.

Kasper Riis, kommunikationschef Tryg Danmark.

Topdanmark tariferer efter husstandens størrelse, og om der skal dækkes i Europa eller Verden.

»Vi sætter ikke prisen på årsrejse efter kundens bopæl, da vi ikke kan se, at det har væsentlig indflydelse på risikoen - og vi i øvrigt har tilstræbt en forholdsvis enkel prissætning,« fortæller kommunikationschef i Topdanmark Jens Langergaard.

Samme holdning har Alka, som ifølge kommunikationsdirektør Lise Agerlye ikke umiddelbart ser en forskel på ferieskaderne afhængig af folks bopæl og derfor ikke tager hensyn til den i prisen på forsikringen.

BRANCHENYT
Læs også