Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Advarsel: Aktiesvindlere har frit spil for snyd med C20-aktier

Finanstilsynet erkender, at det ikke kan kontrollere store dele af handlen med danske aktier, når de handles fra udenlandske børser. Det efterlader et kæmpe hul til kursmanipulation.

Finanstilsynet har ingen mulighed for at kontrollere, når danske aktier handles på en udenlandsk børs. Se hele grafikken længere nede i artiklen. Grafik: Agnete Holk

Aktiesvindlere har frit spil til at manipulere priserne, når de handler med danske aktier på udenlandske børser. Det erkender Finanstilsynet, der ikke har mulighed for at overvåge og kontrollere handlerne i udlandet. Dermed har myndigheder efterladt et kæmpe hul i kontrollen, idet mellem 30 og 44 pct. af omsætningen i de 20 største danske aktier sker i udlandet.

Handel med danske aktier

Frem til 2007 havde Fondsbørsen i København monopol på handlen med danske aktier. Det blev der sat en stopper for med de såkaldte MIFID 1-regler, som førte til en liberalisering af handlen med værdipapirer i Europa.

Siden 2007 har det altså været muligt at handle danske aktier på et væld af markeder, som ligger uden for Danmarks grænser.

»Der er et stort hul her, som man fra lovgivers side slet ikke har været opmærksom på. Du skal tænke på, at de nuværende regler, som vi støtter os til, trådte i kraft i 2004 og 2007. Der er sket en hel masse siden da,« siger Hanne Råe Larsen, der er underdirektør i Finanstilsynet.

Udmeldingen kommer på baggrund af en ny rapport, hvor Finanstilsynet har kortlagt udfordringerne i forbindelse med computerstyrede aktiehandler, der vinder hastigt frem. Flere steder i udlandet er de computerstyrede handelssystemer blevet mistænkt for at manipulere med priserne, og det viser sig nu, at det sagtens kan finde sted med danske aktier, uden at nogen opdager det.

Problemet er, at Finanstilsynet kun kan føre tilsyn med den del af handlerne, som bliver foretaget på den danske fondsbørs, Nasdaq København. Tilsynet har ingen mulighed for at kontrollere, når danske aktier handles på en udenlandsk børs.

En af Europas førende eksperter på området er bekymret.

»Vi ved ikke, om der foregår manipulation, men hvis man som tilsyn ikke har det fulde overblik over al handel, kan man få et misvisende billede af, hvad der egentlig foregår,« siger Albert J. Menkveld, der er professor ved VU University Amsterdam.

Søren Hvidkjær, professor ved CBS, peger på, at myndighederne selv åbnede hullet for snart et årti siden.

»Man åbnede for hele denne problematik i 2007, da man gav mulighed for at handle samme aktier på mange markeder. Man introducerede konkurrence mellem børserne uden at skabe overblik for dem, der skal kontrollere dem,« siger han.

Finanstilsynet henviser til, at nye EU-regler, som ventes at træde i kraft i 2017 eller 2018, vil øge kontrolmulighederne på tværs af landegrænser. Hanne Råe Larsen afviser, at man fra dansk side har sovet for længe i timen.

»For at den slags regler skal virke, skal der være tale om fælles-europæiske regler. Der ligger en tidskrævende proces forud for den slags reglers tilblivelse,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også