Gammel Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Flere investorer vil undgå kul og våben

Efterspørgslen på investeringsfonde med et særligt etisk fokus vokser. De private investorer er sværest at få med om bord. Og Danmark halser efter andre lande.

Flere investorer er opmærksom på etik, når de skal placere deres penge. Derfor undgår de eksempelvis kul. Foto: Federico Gambarini/AP

Flere investeringsforeninger mærker en øget efterspørgsel efter fonde med tydelig etisk etikette. En af dem, Nordea Invest, udbyder de såkaldte Star-fonde. Det er investeringsfonde med virksomheder, der alle præsterer i top på de såkaldte ESG-parametre, miljø, sociale forhold og selskabsledelse.

Ansvarlig investering
 • Ansvarlig investering tager sit afsæt i ESG-kriterierne.
 • ESG står for ’environmental, social, governance’ og er den samlede betegnelse for virksomheders adfærd i forhold til miljø, sociale forhold og god selskabsledelse.
 • Lang de fleste danske investeringsforeninger anvender EGS-kriterier i deres investeringspolitik
 • På det danske marked er der 10 fonde, som går længere end de andre fonde og udelukkende består af obligationer og aktier fra virksomheder, der klarer sig rigtig godt i forhold til ESG-kriterierne.
 • Man kan sige, at disse 10 fonde har en specifik etisk etikette.

Sidste år introducerede Nordea to af disse fonde til det danske marked, og inden for det næste år kommer endnu en fond ud til de danske investorer:

»Vi vil gerne være tidligt ude med etiske investeringer, for vi ser, at det er den vej, det går på sigt,« siger Eric Pedersen, direktør for Nordea Invest. Han peger dog på, at Danmark halser efter f.eks. Sverige:

»Efterspørgslen i Danmark er i høj grad drevet af pensionskasser og større institutionelle investorer. Vi mangler stadig at se det store ryk fra de private investorer i Danmark, hvis man sammenligner med Sverige.«

Han vurderer, at svenskerne har investeret mere end fem mia. kr. i én af Star-fondene, hvor danske investorer kun har lagt omkring en halv mia. kr. i en tilsvarende fond på det danske marked.

Også Carnegie Asset Management fortæller om øget efterspørgsel

»Der er en stigende interesse. Men det er primært hos institutionelle kunder og i udlandet. Men når pensionskasser vælger det til, får det jo indirekte betydning for privatkunderne, der har deres penge i kasserne,« siger director for partnere og distributører i Carnegie, Jonas Rasmussen.

Foreninger med etisk etikette
Ifølge Investeringsfondsbranchen er der 10 investeringsfonde i Danmark, som udmærker sig ved deres særligt høje etiske standarder:
 • Bankinvest Basic Etik
 • Bankinvest Virksomhedsobligationer Etik (SRI)
 • Carnegie WorldWide/Glob.Akt. Etik-ak
 • Danske Invest Engros Global StockPiciking Restricted
 • Nykredit Invest Europæiske Virksomhedsobligationer SRI
 • Nykredit Invest Globale Aktier SRI
 • Nykredit Invest Klima og Miljø SRI
 • Nordea Invest Nordic Stars
 • Nordea Invest Emerging Stars
 • Sparinvest INDEX Dow Jones Sustainability World
 • Derudover samarbejder eksempelvis Merkur Andelskasse med en hollandsk investeringsforening - og deres tilbud figurerer derfor ikke på listen

Et sted, hvor det ikke kniber med at tiltrække private investorer, er hos den lille andelskasse Merkur. Her har man oplevet en vækst på 60 pct. i kundernes investering i etiske fonde fra 2014 til 2015. Pengene er både placeret i virksomheder og obligationer samt lånt ud til projekter i den tredje verden.

»Vi oplever, at folk er blevet meget mere bevidste om, hvad det er for et samfund, de er med til at forme gennem for eksempel deres pensionsopsparing. Der er stor efterspørgsel på produkter, der ikke kun giver et fair afkast, men også har fokus på, hvordan man opnår afkastet,« siger direktør i Merkur Andelskasse, Lars Pehrson.

Selvom efterspørgslen vokser, udgør fondene stadig en lille del af markedet. Chefanalytiker i analysehuset Morningstar, Nikolaj Holdt Mikkelsen, vurderer, at omkring to pct. af formuen på globalt plan er investeret i produkter, der direkte har en etisk etikette. Men der er kommet større fokus på området:

»Der er mange yngre mennesker, som har fokus på, at de investerer i etiske virksomheder. Samtidig er der flere og flere kapitalforvaltere, som har underskrevet FN’s principper for ansvarlige investeringer,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Læs også