Serier

Store danske investorer gransker Nordea på baggrund af Panama

Flere store investorer i Danmark har reageret på, at Nordea er dukket op i de såkaldte Panama Papers.

De hemmelige formuer
Nordeas involvering i de såkaldte Panama Papers har givet banken ridser i lakken. Sagen har også ført til, at flere store investorer har taget de kritiske briller på over for storbanken. Foto: Lasse Kofod

Flere af Danmarks største investorer har indledt en granskning af deres investeringer i storbanken Nordea, efter at bankens navn dukkede op adskillige gange i de såkaldte Panama Papers. Panama-afsløringerne viste, at banken havde hjulpet kunder med at oprette selskaber i skattely, og investorerne undersøger derfor, om Nordeas ageren er i strid med de store investorers etiske og forretningsmæssige regler.  

»Vi synes, at det er helt legitimt at planlægge skat, men vi synes ikke, at det er i orden at unddrage skat. Det er en del af det at være ansvarlig investor, og vi er ikke interesserede i at understøtte noget, som ikke tjener noget formål overhovedet,« siger Michael Nellemann, der er direktør for investeringsafdelingen i PKA.

Også Danmarks største investor, ATP, har rettet et kritisk blik mod Nordea og de konsekvenser, som sagen kan have for ATP's investering i banken.

»Vi har i ATP igangsat en såkaldt fact finding-proces, hvor vi samler oplysninger om selskabet og sagen med henblik på, om der skal foretages justeringer i forhold til investeringen,« siger Stephan Ghisler-Solvang, pressechef i ATP, der forklarer, at ATP sætter gang i en sådan proces, hvis en sag kan få betydning få kursen i det selskab, ATP er investeret i.

Panama Papers
  • Over 100 medier over hele verden har gennemtrævlet en gigantisk lækage af interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.
  • Researchen er sket gennem den journalistiske sammenslutning af undersøgende journalister, ICIJ, der oplyser, at lækagen består af 11,5 millioner filer.
  • Filerne stammer fra perioden 1977-2015, og de viser tilsyneladende, at Mossack Fonseca har samarbejdet med 14.000 banker og rådgivere om at etablere skattelystrukturer for kunder over hele verden.
  • ICIJ forventer at åbne dataene for offentligheden i begyndelsen af maj.

I værste fald kan sagen få konsekvenser for de store pengetankes lyst til at investere i Nordea.

»Hvis det ender med, at store institutionelle investorer sælger ud af deres investeringer i Nordea, vil det have en negativ konsekvens for aktiekursen,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Pensionsselskabet Skandia oplyser, at sagen er blevet diskuteret i en etisk komité.

»Vi er på nuværende tidspunkt ikke der, hvor vi siger, at vi ikke vil have investeringer i Nordea, men vi er opmærksomme på denne sag og på, at Nordea har iværksat en intern undersøgelse,« siger Nicolai Nielsen, pressechef i Skandia, med henvisning til, at Nordea har iværksat en intern undersøgelse, som forventes offentliggjort i forbindelse med bankens regnskab for 2. kvartal.

Vi er på nuværende tidspunkt ikke der, hvor vi siger, at vi ikke vil have investeringer i Nordea, men vi er opmærksomme på denne sag.

Nicolai Nielsen, pressechef, Skandia.

Ud over Nordeas interne undersøgelse har myndighederne i både Danmark og Sverige sat undersøgelser i gang af Nordea og andre bankers involvering i sagen.

»Investorerne er ligesom vi interesserede i at få fakta på bordet i forhold til historierne i medierne. Vi fremlægger resultaterne af undersøgelsen senest i forbindelse med 2. kvartalsregnskabet og vil på den baggrund tage alle de nødvendige skridt for at genskabe tilliden til vores omverden,« lyder det i et skriftligt svar fra Martin Kjærsgaard Nielsen, der er pressechef for Nordea i Danmark.

ATP havde ved udgangen af 2015 investeret 71,1 mio. kr. i Nordea-aktien, mens PKA i marts havde for 1,9 mio. kr. i Nordea-aktien.

Læs også