Gammel Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Trods større salg: Danske sommerhuse er billigere end svenske

Det er ikke det svenske sommerhusmarked, der suger kraften ud af det danske. I Sverige er det dyrere at købe sommerhus, og samtidig siver danskerne fra det svenske marked, siger ejendomsmægler.

Det er dyrere at købe sommerhus i det sydlige Sverige end i Danmark. Foto: Claes Eiken

Selv om det går bedre på det danske sommerhusmarked, og udbudspriserne bliver sat op i flere sommerhuskommuner, er det stadig billigere at købe sommerhus i Danmark end i Sverige.

Siden 2012 er de svenske priser rykket fra de danske, og i sidste kvartal af 2015 kunne man spare gennemsnitligt 78.371 kr. på at købe et sommerhus i Danmark frem for det sydlige Sverige. Vil man have sommerhus i Nordsjælland, er det dog dyrere.

Det viser beregninger fra Nordea Kredit.

Historisk har svenske sommerhuse ellers været billigere end danske - i 2007 skulle man have 50 pct. mere op af lommen, når man købte et dansk sommerhus end et svensk.

»Bytteforholdet er ændret ret mærkbart fra tydeligt at stå i svensk favør til at være i dansk favør i dag,« forklarer Lise Nytoft Bergman, boligøkonom i Nordea Kredit.

Hun peger på, at finanskrisen ramte det danske boligmarked hårdere end det svenske:

»Det danske marked har jo været blandt de boligmarkeder, som er blevet hårdt ramt i Europa, hvorimod den svenske økonomi har ageret noget mere agilt i forhold til den krise, vi har været igennem. Dermed er det heller ikke så underligt, at de svenske fritidshuse ikke blevet ramt nær så meget,« siger hun.

Hos Dansk Ejendoms Consult, der har specialiseret sig i at sælge svenske sommerhuse, mærker man, at danskerne er begyndt at holde igen med at købe sommerhuse øst for Øresund.

»Vi har oplevet, at en stigende procentdel af købere er svenske frem for danske de seneste par år,« forklarer Jonas Håkansson Claudi fra Dansk Ejendoms Consult.

Han tror dog ikke, at prisstigninger holder danskerne fra at købe sommerhus i Sverige, men peger i stedet på, at færre og færre gider at køre for langt efter deres sommerhus.

»Førhen solgte vi mange huse, der lå rimelig langt væk fra København, hvor vi kan mærke i dag, at folk ikke gider at køre så langt. Det er godt nok sjældent, vi sælger huse, der ligger 250 km fra København, og dem solgte vi altså mange af for 10 år siden,« siger han og peger på endnu en forandring i danskernes krav til et svensk sommerhus:

»I dag søger folk de samme kvaliteter, som et dansk sommerhus har. Der skal være rindende vand, træk og slip og så videre. En hytte og back to nature ude i skoven - sådan er det ikke mere.«

Ifølge Nordea Kredit er der sket et lille fald i antallet af danske sommerhusejere i Sverige. I 2014 var der 11.451 danskere, som ejede et svensk fritidshus, sidste år var tallet faldet til 11.267.

Læs også