Gammel Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Boligmarkedet buldrer hurtigere frem end i boble-årene

Priserne på ejerlejligheder ligger over den tidligere top, salgstiderne er lavere end i 00'erne, og der bliver solgt flere lejligheder end i tiden op til boblen.

Der er så meget gang i markedet for ejerlejligheder i København, at det skaber bekymringer blandt flere økonomer. Foto: Jens Dresling

Markedet for ejerlejligheder får nu de røde advarselslamper til at blinke hos flere boligøkonomer. Markedet i København er nemlig buldret så meget frem, at det nu på flere punkter er vildere end i boble-årene i 00’erne.

»Vi kommer tættere og tættere på noget, der minder om en boble,« siger Morten Skak, lektor og boligøkonom ved Syddansk Universitet.

I 2015 blev der handlet 7.075 ejerlejligheder i hovedstadsområdet. Det er næsten 1.000 mere end den tidligere rekord fra 2005.

Samtidig nåede de gennemsnitlige salgstider sidste år ned på 69 dage. Det er 13 dage kortere end i årene op til boligboblen. Det viser beregninger, som Nordea Kredit har lavet for Finans.

»Det er en smule bekymrende, da det kan indikere, at nogle fremrykker deres køb af frygt for, at det kan være sværere at komme ind på boligmarkedet på et senere tidspunkt. Men det kan også skyldes et opsparet boligbehov. Vi kan dog ikke sige, om det er den ene eller anden effekt, der gør sig gældende,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

I Arbejdernes Landsbank er finansdirektør Lone Kjærgaard »lidt rystet over tallene«.

»Hos os har vi kunnet mærke, at det er gået vildt for sig, men jeg havde ikke fantasi til at tro, at tallene lå over niveauet fra 00'erne. Det viser, at nogle af de tiltag, der er blevet indført, har været rettidig omhu,« siger hun med henvisning til, at der bl.a. er indført en regel om, at købere nu selv skal stille med 5 pct. af købssummen.

Det er ikke kun antallet af handler og salgstiderne, der har sat nye rekorder. Priserne på ejerlejligheder i København er også nået op over den tidligere top fra 00’erne. Dog ikke hvis man indregner inflationen.

»Men vi behøver ikke nå op på det samme niveau, for at det er problematisk,« siger Morten Skak, der peger på, at prisstigningerne også har været markante i landets øvrige store byer.

Udover stigende priser er salgstiderne også raslet ned i Aalborg, Odense og Aarhus.

»I de 20 år jeg har været ejendomsmægler, har det aldrig gået hurtigere end nu« siger Johan Nairn, indehaver af Nybolig Bruuns Bro Lejligheder i Aarhus.

Læs også