Gammel Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Se regnestykket: Så store er omkostningerne ved et forældrekøb

Det er stadig muligt at sikre sit barn en lejlighed med en rimeligt lav husleje, selv om boligpriserne er steget.

Selv om boligpriserne er skudt i vejret, kan man stadig sidde med et lavt likviditetsunderskud ved forældrekøb sammenlignet med før finanskrisen. Arkivfoto: JP

Der er endda meget stor forskel på udgifterne, alt efter om man køber lejlighed til sit barn i Odense og Aalborg på den ene side eller København og Aarhus på den anden. Men hvis man har en robust privatøkonomi, kan man sikre sit barn tryghed om boligsituationen til en relativt lav husleje, uanset hvilken by barnet slår sig ned i.

Forældrekøb

Siden 2011 har forældrekøb i gennemsnit tegnet sig for omtrent hver 6. til 7. solgte ejerlejlighed.

I 2013 var knap hver femte solgte ejerlejlighed - 18,4 pct. - et forældrekøb, hvilket er rekord i perioden.

Siden da har forældrekøb udgjort en stadig mindre andel af det samlede boligsalg, samtidig med at der år efter år er blevet foretaget stadig flere forældrekøb. Det skyldes, at det samlede salg af ejerlejligheder er eksploderet.

2016 tegner til at blive første år i perioden, hvor der bliver foretaget færre forældrekøb end året før.

Det er nogle af konklusionerne af de beregninger, som Realkredit Danmark har lavet over økonomien ved et forældrekøb.

Forudsætningerne for beregningerne er, at forældrene har en solid privatøkonomi med friværdi i egen bolig, så de kan finansiere boligkøbet udelukkende ved realkreditlån. Dermed bliver 80 pct. af købssummen belånt direkte med realkreditlån, mens de resterende 20 pct. optages som realkreditlån i egen bolig.

Derudover har Realkredit Danmark taget afsæt i et fastforrentet lån på 2,5 pct. med afdragsfrihed. Det skyldes, at afdrag ikke er en del af de reelle omkostninger ved forældrekøbet, men snarere er opsparing. Samtidig sikrer et fastforrentet lån, at omkostningerne ikke bliver påvirket, hvis renten skyder i vejret.

Endelig forudsætter Realkredit Danmark, at forældrene benytter virkomhedsordningen og dermed får mulighed for at fratrække et såkaldt likviditetsunderskud i topskatten.

Bemærk, at likviditetskravet netop er i minus ved alle beregninger. Det betyder, at forældrene sidder tilbage med en udgift, når man trækker indtægter i form af husleje - som er sat til minimumskravet - fra renteudgifter, ejendomsskat osv.

Forældrene skal lægge lidt flere penge om måneden ved den store lejlighed, men til gengæld bliver det en del billigere for barnet, når lejligheden går fra at være 50 til 80 kvm. Det skyldes, at det her er medregnet, at man kan bo to i lejligheden og dermed dele huslejen. Samtidig spiller de store forskelle i boligpriserne ind på, at det er markant billigere både for forældre og barn at købe lejlighed i Odense eller Aalborg.

Læs også