Gammel Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Levealderen stiger hurtigere end ventet. Har du penge nok?

Nye tal fra Finanstilsynet om danskernes forventede levealder viser, at det kan blive en udfordring for mange at opretholde den planlagte levestandard som pensionist.

Tillykke! På bare et år har Finanstilsynet måttet opskrive danskernes forventede levealder med mange måneder. Udfordringen er, om pensionen rækker livet ud. Foto: Colourbox

Danskernes forventede levealder stiger langt hurtigere end ventet, viser nye tal fra Finanstilsynet. Det er en stor udfordring for de mere end 2 mio. danskere, der sparer op i markedsrente og altså ikke har pensionsordninger med sikkerhed for udbetaling hele livet.

Pensionsformer
  • Livrente: Pensionen udbetales, så længe du lever. Dog kan du løbe tør for penge, hvis levealderen fortsætter med at stige, og din opsparing er i markedsrente og ikke garanteret af pensionsselskabet. De fleste arbejdsmarkedspensioner giver livslang udbetaling, men den månedlige udbetaling kan typisk sænkes ved stigende levealder.
  • Ratepension: Pensionen udbetales over 10 til 25 år efter aftale. Mange "gamle aftaler" er beregnet til udbetaling over 10 år. Dermed kan pensionisten nemt risikere at løbe tør for penge.
  • Kapital og- alderspension: Udbetales enten på en gang eller kan aftales udbetalt over flere år med en udbetaling pr. år.

»Hvis man ikke har en livsvarig pension, skal man tage de kraftige forbedringer i levetiden meget alvorligt. Risikerer jeg at løbe tør for penge som pensionist? Og er jeg sikker på, at jeg vil og har kræfter til at arbejde, til jeg er eksempelvis 70½ år,« spørger Britt Brandum, medlemschef i pensionsselskabet PKA.

Alene fra 2011 til 2015 er den forventede levetid for en 40-årig mand steget fra godt 84 år og fem måneder til 86 år og otte måneder.

Og ifølge cheføkonom Jens Christian Nielsen, Nordea Liv & Pension, er det dyrt at rette op på for den, der sparer op i markedsrente, og som ønsker at opretholde den planlagte levestandard som pensionist.

»Det kræver enten et år mere på arbejdsmarkedet, eller at der skydes 6 pct. ekstra ind på kontoen,« siger Jens Christian Nielsen.

I 2015 har danskernes levetid fortsat sin acceleration. En 65-årig kvinde har således fået lagt fire måneder til i forventet livslængde på blot et år.

»Levetiden stiger hvert år hurtigere, end vi har regnet med. Derfor må pensionsselskaberne hvert år reservere flere penge til kunder med garanteret livslang pension, mens dem der sparer op i markedsrente, selv bærer risikoen for at spare så meget op til pension, at de har opsparing til hele livet,« siger vicekontorchef Jens Henrik Myllerup Laursen, Finanstilsynet.

Udvikling i merlevetid på fire år
Så mange måneder har de forskellige aldersklasser vundet på fire år:
Kvinder Mænd
20-årig 34 33
30-årig 30 29
40-årig 26,5 26
50-årig 22 22,5
60-årig 17 17
65-årig 14,5 15
70-årig 12 13
80-årig 6 6,5
90-årig 2 1,5

Meldingen fra Finanstilsynet kommer netop, som den nye trekløverregering har bebudet en pensionsreform og et nyt udspil om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Medlemschef Britt Brandum siger, at hvis man dels har en livrente med garanti for tilstrækkeligt store udbetalinger hele livet, dels har tænkt sig først at stoppe ved den officielle folkepensionsalder, så behøver man strengt taget ikke at gøre noget, selv om der er udsigt til et længere liv.

BRANCHENYT
Læs også