Gammel Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sidste udkald før det københavnske boligmarked lukker for førstegangskøbere

Stigende huspriser er tæt ved at have sparket førstegangskøbere ud af det københavnske boligmarked, advarer Arbejdernes Landsbank. Det volder bl.a. sygeplejersker problemer, fastslår Dansk Sygeplejeråd.

Danskerne er så vilde med at bo i København, at det har sendt huspriserne så højt til vejrs, at familier med almindelige indkomster har svært ved at være med i boligkampen. Foto: Stine Bidstrup

Stigende huspriser i og omkring København er hastigt på vej til at sende helt almindelige førstegangskøbere helt ud af det brandvarme boligmarked.

Boligpriserne er flyvende
 • På landsplan går boligpriserne kun en vej – og det er op. Ser man på kvadratmeterpriser på handlede parcel- og rækkehuse, er prisen den højeste siden sensommeren 2008.
 • København topper listen med 30.413 kr. pr. kvm. I bund ligger Vestjylland med 8.150 kr.
 • For et hus på 140 kvm. betyder det en pris i København på 4,3 mio. kr. I Vestjylland kan huset fås til 1,1 mio. kr.
 • Selv om huspriserne er steget, er det intet sammenlignet med prisen på ejerlejligheder, der er historisk høj.
 • I 2. kvartal kostede parcel- og rækkehuse i gennemsnit 12.609 kr. pr. kvm. Prisen på ejerlejligheder var derimod 24.284 kr.
Kilde: Realkreditrådet.

Så kontant lyder advarslen fra Arbejdernes Landsbank med afsæt i nye beregninger, der viser, at boliglån og boligskatter for et hus på 140 kvadratmeter i København nu lægger beslag på mere end halvdelen af husstandsindtægten for en familie med en gennemsnitlig indkomst. Det er det højeste niveau siden 2009.

»Priserne er kommet så højt op, at en almindelig familie ikke længere har råd til at købe et gennemsnitligt hus i København og omegn,« fastslår Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Mens udgifterne til boliglån og boligskatter løber med 52 pct. af familieindkomsten i København, er tallet 41 pct. for et hus i omegnskommunerne, viser tallene.

»Det er et meget konkret problem for vores medlemmer,« siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Priserne er kommet så højt op, at en almindelig familie ikke længere har råd til at købe et gennemsnitligt hus i København og omegn.

Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

Hun fortæller, at især unge sygeplejerskefamilier allerede har store vanskeligheder med at finde en bolig tæt på deres arbejde, som de har råd til at betale.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, peger på, at priserne på det københavnske boligmarked altid har været højere end i resten af landet.

»Men nu er det simpelthen blevet så dyrt, at der begynder at komme en naturlig selektering, fordi det ikke er alle, som har så stor en pengepung, at de kan være med,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hvad er boligbyrden?
 • Udtrykket boligbyrde dækker for økonomer over, hvor stor en del af en families indkomst efter skat, der går til at betale huslån og boligskatter.
 • Tallet kan opgøres på forskellig vis afhængig af typen og størrelsen af den anvendte bolig, men principperne for udregningen er i princippet de samme.
 • Arbejdernes Landsbank tager i sine beregninger afsæt i en familie på to voksne og to børn, der bor i et hus på 140 kvm.
 • Indkomsten er opgjort som indtægter fra løn, børneydelser og den grønne check efter skat.
 • Udgifterne til boligen (boligbyrden) er opgjort som grundskyld, ejendomsværdiskat og 1. årsydelsen til finansieringen (bank- og realkreditlån).
 • Huset er tænkt finansieret med 80 pct. realkreditlån, 15 pct.s banklån og 5 pct.s udbetaling dækket af en opsparing.
Kilde: Arbejdernes Landsbank.

Realkreditrådet har netop fremlagt nye tal for prisudviklingen, der viser, at huspriserne på Østsjælland er steget 8 pct. alene det seneste år. Alligevel er der ingen grund til panik, lyder meldingen.

»Det er vigtigt at holde øje med udviklingen, men efter vores opfattelse er der ikke basis for nye indgreb på nuværende tidspunkt,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, og henviser til, at Finanstilsynet senest har strammet kreditreglerne på boligområdet, hvilket især er et modtræk mod prisudviklingen i især Aarhus og København.

I 2. kvartal blev parcel- og rækkehuse i København handlet til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 30.413 kr. – den højeste nogensinde.

BRANCHENYT
Læs også