Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Frygten for aktier er ikke set større siden finanskrisen

Investorerne har solgt kraftigt ud af aktierne i 2016. Men nu er usikkerheden væk, og de private investorer vender tilbage.

De globale aktier har haft det mere end svært i de første uger af 2016 Foto: AP/Michael Probst

Frygtens år. Sådan vil mange aktieinvestorer formentlig huske tilbage på 2016. For første gang siden finanskriseåret 2008 har investorerne trukket flere penge ud af aktiefonde, end de har skudt i dem. Det viser en opgørelse fra banken J.P. Morgan.

I årene 2013 til 2015 blev 1.460 mia. dollars skudt ind i aktiefondene - i år er 64 mia. dollars forsvundet.

»Det er meget overraskende og noget, vi normalt kun ser under recession. Investorerne har altså været ret nervøse i år,« siger Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg i Danske Bank Wealth Management.

Truslerne har da nærmest også trådt hinanden i hælene for at komme til. I årets begyndelse trak kinesisk uro og en oliepris i frit fald aktierne ned. Siden har brexit, Donald Trump og et valg i Italien forsøgt at puste sig op. Det har sat en så stor skræk i livet på aktieinvestorerne, at de netto har solgt ud for 450 mia. kr.

Tilbage står dog et amerikansk aktiemarked med højere kurser end nogensinde før. Eksotiske markeder som Brasilien har sprudlet som en sambarus, mens Europa er sluppet af sted med et par halvslatne lussinger.

En del af pengene er i stedet blevet placeret i obligationer. Men rigtig mange investorer har valgt at ligge kontant, selv om afkastet her stort set er nul.

»Med de meget lave renter, som vi har set i 2016, har det ikke været specielt attraktivt at investere i obligationer. Derfor har alternativet til kontanter været aktier. Har man ikke været villig til at løbe den risiko, har kontanter måske været det næstbedste alternativ frem for obligationer,« siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg hos Formuepleje.

Men siden valget af Donald Trump er stemningen vendt. Pengene skal tilbage på aktiemarkedet og arbejde.

»I november var nettosalget af aktiefonde højere end det gennemsnitlige niveau for hele 2015. Usikkerheden er så småt væk, og troen på at Trump kommer til at skabe vækst har fået privatinvestorerne til at købe op. Man tør få pengene ud og arbejde på aktiemarkedet igen,« siger Tine Choi Danielsen.

BRANCHENYT
Læs også