Gammel Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Flere ældre havner i RKI - og friværdien hjælper ikke

Ældre, som har forventet at leve afdragsfrit af friværdien i deres hus, får i stigende grad nej.

Samtidig med at det de seneste år er blevet sværere for ældre at belåne deres friværdi med et afdragsfrit lån, ser man en stigning i antallet af ældre, der havner i RKI. Foto: Thomas Borberg. Foto: Thomas Borberg

Antallet af danskere over 60 år, som havner i RKI, er fordoblet til knap 23.000 personer siden 2010. Det er stik imod den almindelige udvikling i Danmark, hvor antallet af dårlige betalere falder.

Ifølge Ældre Sagen oplever flere ældre, at bankerne ikke længere vil give dem afdragsfri nedsparingslån i deres friværdi til at supplere folkepensionen. Ligesom mange ikke kan forlænge afdragsfriheden på eksisterende lån.

»Vi kan ikke dokumentere det, men det virker, som om en alder på 60-65 år alene er nok til et nej. Det skaber stor økonomisk usikkerhed hos nogle generationer, der hele tiden har fået at vide, at de ville kunne udnytte friværdien i deres bolig som ældre,« siger seniorkonsulent Claus Blendstrup, Ældre Sagen.

Ifølge Experian, der står for RKI-registret over dårlige betalere, har de 61-70-årige den højeste gæld af alle, hvilket tyder på, at flere ikke har kunnet klare at begynde at betale afdrag på deres eksisterende boliglån.

Finanstilsynet kræver i sine vejledninger til banker og realkreditselskaber, at der passes på med udlån til ældre.

»Det er ikke et ønske fra Finanstilsynet, at banker og realkreditinstitutter generelt ikke skal låne ud til ældre,« siger vicedirektør i Finanstilsynet Kristian Vie Madsen, der dog bekræfter, at alder er et af flere parametre, som bankerne skal forholde sig til i kreditgivningen.

Dels falder de ældres indtægt ofte kraftigt ved overgang til eller i løbet af pensionisttilværelsen, dels kan man ikke være sikker på, at lånet betales tilbage på normal vis. Derfor skal de lån, der bliver givet til ældre boligejere, holdes under 60 pct. af ejendommens værdi.

Ældre Sagen kritiserer også, at der i mange tilfælde tilsyneladende ikke tages hensyn til særlige forhold som store pensionsopsparinger, når ældre søger lån i boligen.

»Bankerne bør kreditvurdere ud fra den enkelte kundes forhold. Dermed bør pensionister med meget lav gæld og stor pensionsopsparing have lettere ved at belåne deres friværdi end andre,« siger Kristian Vie Madsen.

Et yderligere tegn på pensionisternes dårlige økonomi er nye tal fra Danmarks Statistik, som viser, at pensionister har lån til boligskat i kommunerne for rekordhøje 8,4 mia. kr. med størst vækst i en række mindre kommuner med lav grundskyld.

»Det tyder på at mange ældre har svært ved at betale regningen, « siger Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit.

Læs også