Gammel Penge
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Finanstilsynet sætter en stopper for bankernes milliardgebyrer

Tilsynet har offentliggjort nye spilleregler, som til sommer sætter en stopper for dobbeltgebyrer på investeringsprodukter.

Foto: Lars Krabbe Foto: Lars Krabbe

Det sidste skridt i retningen mod et forbud mod bankernes dobbeltgebyr i milliardklassen på populære investeringsprodukter er fredag blevet taget. Finanstilsynet har offentliggjort en tolkning af nye EU-regler, som skal træde i kraft i Danmark til sommer.

Reglerne betyder bl.a., at bankerne ikke længere må modtage et omstridt dobbeltgebyr i forbindelse med plejeprodukter, hvor bankerne står for at investere kundens penge. Bankerne tager i dag betaling for selve plejeproduktet, og derudover modtager de også penge fra de investeringsforeninger, som indgår i plejeproduktet. Det er dette dobbeltgebyr, der bliver sat en stopper for, når de nye regler træder i kraft den 1. juli.

Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker i Morningstar, anslår, at bankerne på nuværende tidspunkt modtager ca. 2,5 mia. kr. om året i formidlingsprovision fra de investeringsforeninger, som er knyttet til plejeprodukterne.

»Vi ved, at kunderne i øjeblikket betaler omkring 10 mia. kr. i løbende årlige omkostninger til investeringsforeningerne, og traditionelt er omtrent halvdelen af beløbet formidlingsprovision, som investeringsforeningen sender videre til banken. Samtidig har Erhvervs- og Vækstministeriet kortlagt, at 47 pct. af formidlingsprovisionen er knyttet til plejeprodukter. På den baggrund er det rimeligt at anslå, at det i hele træskolængder er omkring 2,5 mia. kr., det her handler om,« siger han.

Af Finanstilsynets tolkning fremgår det bl.a., at bankerne skal være tilbageholdende med at modtage betaling for rådgivning, distribution, salg og markedsføring fra bl.a. investeringsforeninger, når bankerne leverer porteføljepleje til kunderne.

Som udgangspunkt er det dog i orden, at bankerne modtager betaling for eksempelvis administration og investeringsforvaltning fra landets investeringsforeninger.

»Skillelinjen går, der hvor betalingen reelt afhænger af bankens distributionsindsats. Det er her, der er størst risiko for interessekonflikter, fordi provisionsbetalingen kan tilskynde banken til – på vegne af kunderne – at købe produkter, der ikke er i kundernes bedste interesse,« lyder det fra Birgitte Søgaard Holm, der er vicedirektør i Finanstilsynet.

Læs også