Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny aftale skal sikre bedre økonomisk sikkerhed for selvstændige på barsel

Med en ny politisk aftale vil selvstændige, som går på barsel, kunne få op til 31.000 kr. om måneden til at dække f.eks. faste udgifter i virksomheden.

Foto: Per Folkver

Fremadrettet vil selvstændige være omfattet af barsel på samme vilkår som private arbejdsgivere. Det sker som led i en ny barselsudligningsordning, som regeringen og partierne bag finansloven 2020 er blevet enige om.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Med ordningen vil selvstændige, udover barselsdagpenge-kompensation fra ordningen når de går på barsel, således få mulighed for at dække f.eks. faste udgifter i virksomheden, mens de er på orlov.

Beløbet bliver beregnet ud fra, hvor meget den enkelte selvstændige tjener og vil lyde på op til 31.000 kr. månedligt, mens de holder barsel. Det er 12.000 kr. mere en den normale barselsdagpengesats på 19.000 kr.

Alexander Nepper, politisk chefkonsulent i SMV Danmark, der længe har haft en ny barselsordning som mærkesag, kalder ordningen et stort skridt i den rigtige retning for ligestillingen for selvstændige.

»For mange især mindre selvstændige kan en graviditet være et hårdt økonomisk smæk, og det er ikke rimeligt, at der skal være den forskel,« siger han og tilføjer, at barselsfonden vil gøre det mere interessant for kvinder at blive selvstændige.

»Det er kun otte pct. af de nystartede virksomheder, der har en kvindelig ejer under 35 år, mens det for mænd er 27 pct. Så man må desværre konstatere, at unge kvinder er forsigtige, når det gælder om at starte en virksomhed,« siger Alexander Nepper.

Det har indtil nu været de private arbejdsgivere, som har indbetalt til den fælles udligningsordning, for at få refusion for lønudgifter til medarbejdere på barsel, hvis de ikke er en del af en overenskomstfastsat ordning.

Forslaget, som nu sendes i høring og forventes fremsat i november, lægger op til, at selvstændige skal indbetale til ordningen fra oktober 2021.

Men de vil kunne få kompensation fra april 2021, hvis de går på barsel - med tilbagevirkende kraft til januar 2021, ifølge Beskæftigelsesministeriet.

»Økonomisk usikkerhed under barsel skal selvfølgelig ikke afholde kvinder fra at springe ud i en tilværelse som selvstændig, så vi tager også et skridt i den rigtige retning, når det gælder ligestillingen på arbejdsmarkedet,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Når EU’s beslutning om at indføre to måneders øremærket barsel til fædre bliver gennemført i Danmark, vil den nye ordning også bidrage med økonomisk støtte til mandlige selvstændige.

Regeringen forventer, at den nye ordning træder i kraft allerede næste år.

BRANCHENYT
Læs også