Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Statsministeren: »Der er kun én vej ud af krisen«

Penge fra et offentligt underskud skal ikke bruges på almindelig drift af velfærdssamfundet, lød det fra statsminister Mette Frederiksen på talerstolen til Dansk Erhvervs Årsmøde.

Corona rammer verden
Statsminister Mette Frederiksen talte ved Dansk Erhvervs Årsdag i Øksnehallen i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

»Der er kun én vej ud af krisen, og det er at investere sig ud af den.«

Således lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen, da hun torsdag middag indtog talerstolen ved Dansk Erhvervs Årsmøde i Øksnehallen i København

Her fortalte statsministeren, at Danmark lige nu står et afgørende sted i forhold til, hvordan pengene skal bruges i det kommende år – og hvordan landet skal komme ud af krisen.

»Vi har med åbne øjne foreslået Folketinget, at vi denne gang går til en anden underskudsgrænse, end vi plejer. Oversat til almindeligt dansk, at vi låner nogle penge,« sagde Mette Frederiksen med hentydning til regeringens forslag til en finanslov, hvor der er lagt op til et offentligt underskud.

Hun tilføjede, at hun ikke vil anbefale, at pengene går til den almindelige drift af velfærdssamfundet, men at de lånte penge i stedet går til at investere.

Det skal specifikt være i at »uddanne arbejdsstyrken til at håndtere øget digitalisering, understøtte automatisering hos virksomheder, lægge pres på den grønne forskning og omsætte grønne løsninger til produktion.«

Hos Dansk Erhverv mener man, at Mette Frederiksen sender et positivt signal i en krisetid, hvor virksomheder kæmper med at holde snuden oven vande.

»Det er rigtigt set. Vi står i en situation, hvor virksomhederne stå over for store udfordringer i forhold til at tilpasse sig en verden med corona,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han mener, at danske virksomheder skal omstille deres forretning til nye forbrugsmønstre og mindre adgang til de globale markeder. Samtidig skal de vænne sig til at have færre ansatte end tidligere.

»Tilpasningen kræver enorme investeringer og ny knowhow. Det er derfor ekstremt vigtigt, at statsministeren melder klart ud, at det er en krise, vi skal investere os ud af,« siger Tore Stramer og tilføjer:

»Gør vi ikke noget, risikerer vi at stå med et varigt tab af velstand efter krisen, hvor velstanden ikke stiger med samme hastighed som før.«

Også Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen var på talerstolen til Dansk Erhvervs årsmøde. Her erklærede han sig enig i, at pengene skal bruges på investeringer i forskning og udvikling.

»Investering er ikke kun vigtigt, centralt i kriser. Det er sådan set også vigtigt i opgangstider,« sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Kort før sommerferien besluttede et flertal i Folketinget at forhøje fradraget for udgifter til forskning og udvikling til 130 pct. i 2020 og 2021. Men det krisetiltag skal ifølge Venstre-formanden blive permanent.

Det vil ifølge ham gavne virksomhedernes grønne omstilling, da der bliver brug for penge til forskning, udvikling og teknogi de kommende år.

»Vi er nødt til at bruge krisen til at styrke vores rammevilkår til at ruste os til tiden efter corona, sådan Danmark bliver et bedre sted at drive virksomhed,« lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

BRANCHENYT
Læs også