Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kun 2 ud af 100 akutjob gik til en akutledig

Regningen for regeringens forsøg på at hjælpe udfaldstruede dagpengemodtagere er nu klar: Kun 701 akutledige fik et af de 30.731 opslåede akutjob, og der er over 100 mio. kr. tilbage af de 115 mio. kr., der var afsat til virksomhedsbonusser.

Kun 701 akutledige fik et af de 30.731 opslåede akutjob. Foto: Niels Hougaard

Finansminister Bjarne Corydon (S) præsenterede den som »en hel og dækkende ordning« for to år siden, men status i dag er, at af de knap 31.000 job, der blev slået op som akutjob, blev kun 701 af jobbene besat af en ledig på vej ud af dagpengesystemet, som regeringen ville hjælpe.

Det viser en rundspørge til landets a-kasser, som AK-Samvirke har lavet for Finans. Ud af de 115 mio. kr., som regeringen havde afsat, er der udbetalt 13,3 mio.kr. i bonus til private eller offentlige virksomheder, som ansatte en ledig, der stod til at miste dagpengene. Fristen for at søge en bonus er netop udløbet.

A-kasser hagler effekten ned:

»Det har ikke haft tilnærmelsesvist den effekt, der var brug for, og den fornemmelse har vi siddet med hele tiden,« siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke. Finans har talt med 3F, HK, ASE og LO, der bakker synspunktet op. Flere peger på, at virksomhederne reelt ikke har levet op til ånden i aftalen om at tage folk ind: De har blot skrevet ”akutjob” i et opslag.

Hos arbejdsgiverne i DI og DA fastholder man, at ordningen er en succes, fordi der blev slået langt flere job op end de 12.500, der var aftalt. Desuden vurderer underdirektør i DI, Steen Nielsen, at det reelle tal er langt højere, fordi der er en række virksomheder, der har ansat ledige i akutjob, men som af forskellige grunde ikke har fået udbetalt bonus, og derfor ikke indgår i statistikken. Hvor mange flere er der ikke tal for.

I regeringens støtteparti, Enhedslisten, lyder der også kritik. Her mener man, at alle penge, der ikke er brugt i akutordningen, skal føres over til andre ordninger, der får folk i arbejde.

Bjarne Corydon ønsker ikke at udtale sig, men henviser til beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen, der medgiver, at ordningen har spillet fallit.

»Det, vi havde håbet og forventet, er vi langt fra at leve op til. Vi har lavet mange andre tiltag, men man må sige, at ambitionen om noget, der ligner godt 12.500 akutjob, det har vi ikke nået,« lyder det fra ministeren, som ikke ønsker at sige, om han hellere så en 4-årig dagpengeperiode. Han afventer i stedet Dagpengekommissionens rapport, der kommer til efteråret 2015.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her

Tidslinje: Sådan blev forventningen om 1.000 ledige til 33.900 på tre år.

 

Læs også
Top job