Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

»Man kommer ikke til at stifte fred i Mellemøsten, fordi jeg kommer«

Interview: Mogens Lykketoft er realist. FN bliver aldrig bedre end det, de store og stærke kan enes om. Men derfor kan man jo godt gøre en lille forskel, siger han om skiftet fra formand i Folketinget til formand for FN’s generalforsamling.

Mogens Lykketoft skal i et år lede FN’s generalforsamling. Da nyheden var kendt, tog han det lyseblå slips på. Foto: Charlotte de la Fuente.

Alene måden, som Mogens Lykketoft (S) vælges til posten som formand for FN’s generalforsamling, siger en del om FN. Han er indstillet af de vestlige lande. Og det er han, fordi Vesten står for tur efter Afrika, som nu har posten. Med til de vestlige landes gruppe hører ikke engang hele EU. FN’s valggrupper afspejler en verden før Murens fald, og derfor er de nye EU-lande medlem af den østeuropæiske gruppe, som hovedsageligt består af tidligere Warszawapagtlande. Europa er delt efter det gamle jerntæppe, og ikke nok med det:

»Cypern hører til Asien, så EU er faktisk delt i tre,« tilføjer Mogens Lykketoft (S), som nok kan se systemets svagheder, men også er pinligt bevidst om, at FN, som snart fylder 70 år, ikke sådan er at rokke med. Diskussionen om ændringer i Sikkerhedsrådet kører på over 20. år...

Læs også
Top job