Finans undersøger
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

USA afviser Danmark i Thule-strid

Striden om milliardkontrakten på Thule-basen er et spørgsmål om jura, ikke politik, fastslår USA’s ambassade. Dermed peger alt på, at USA går videre med udbudsprocessen

Balladen om Thule-udbuddet
USA's ambassadør Rufus Gifford mødtes torsdag med udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Nu tyder det på, at Lidegaards anmodning om at suspendere Thule-udbuddet afvises. Foto: Gorm Branderup

Alt tyder nu på, at udenrigsministerens appel om at suspendere Thule-udbuddet bliver afvist af USA.

Milliardkontrakten i Thule-sagen handler om jura, ikke politik, fastslår den amerikanske ambassade over for Finans.

»Gennemsigtigheden og integriteten i vores kontraktproces, som vi er bundet af, betyder, at det er de amerikanske retslige myndigheder, der må løse eventuelle problemer i forbindelse med gennemførelsen af Thule-basens vedligeholdelseskontrakt,« siger Gavin Sundwall, talsmand fra USA's ambassade i København.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bad torsdag det amerikanske luftvåben om at suspendere udbuddet, til der var fundet en løsning på striden, som Lidegaard mener, er politisk.

Baggrunden er uenighed om, hvorvidt det amerikansk ejede skuffeselskab, Exelis Services A/S, kan godkendes som vinder af servicekontrakten. En gammel forsvarsaftale mellem USA og Danmark siger, at kun danske og grønlandske virksomheder kan byde på kontrakten på Thule-basen, der har en værdi af 2,5 mia. kr.

Det er på tide, at det vigtige partnerskab mellem USA, Danmark og Grønland fortsætter videre frem

Gavin Sundwall Talsmand den amerikanske ambassade i København

Ifølge Finans' oplysninger mødes en delegation fra det amerikanske forsvarsministerium om nogle timer med den danske ambassadør i Washington i USA. Det sker fredag formiddag amerikansk tid. Herefter vil det amerikanske luftvåben, der er ansvarlig for udbuddet, komme med en officiel udmelding omkring kontrakten.

På mødet forventes USA at fastslå, at Exelis Services A/S juridisk set lever op til udbudsbetingelserne og dermed ikke kan fratages kontrakten. Det ville åbne for en klagesag fra Exelis Services A/S, der er ejet af den amerikanske forsvarsvirksomhed Vectrus. Exelis Services A/S vandt milliardkontrakten i oktober 2014.

Ifølge ambassaden er det tid til at komme videre.

»Som ambassadør Gifford fortalte udenrigsministeren i går, mener vi, at det stærke dansk-amerikanske forhold bygger på mere end kun ét emne,« siger Gavin Sundwall og pointerer:

»Det er på tide, at det vigtige partnerskab mellem USA, Danmark og Grønland fortsætter videre frem.«

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også