Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Udvalg: Erhvervslivets millioner til partierne skal frem i lyset

De længe ventede anbefalinger til nye partistøtteregler er nu klar. Venstre værger sig, SF glæder sig.

Der skal øget åbenhed om, hvordan partierne bliver finansieret, mener et regeringsnedsat udvalg. Her ses en Venstre-kampagne om kontanthjælpens størrelse.

Det skal ikke længere holdes hemmeligt, hvor store beløb banker, industrivirksomheder, interesseorganisationer og fagforeninger putter i de politiske partier. Det mener et ekspertudvalg, som i et år har gennemgået reglerne for partistøtte, og hvis anbefalinger bliver offentliggjort onsdag.

Ifølge Finans' oplysninger bliver der tale om tre hovedanbefalinger. For det første skal der sættes beløb på, hvor mange penge eksempelvis en virksomhed giver. I dag skal partierne skrive i deres regnskaber, hvem der har givet mere end 20.000 kr., men ikke om de så har givet enten 25.000 kr. eller 500.000 kr.

For det andet skal reglerne om åbenhed også gælde for donationerne til indsamlingsforeninger/pengeklubber. I dag kan man give f.eks. 100.000 kr. til en pengeklub, som derefter samler donationerne i en pulje og fører dem videre til partiet. På den måde kan en virksomhed undgå at blive nævnt i partiregnskabet, selvom den har givet over 20.000 kr.

Det har alt andet lige også har en betydning i forhold til, hvor meget man har lyttet, om man får 20.000 kr., eller om man får en million.

Jonas Dahl, , gruppeformand i SF.

Det tredje hovedpunkt er, at reglerne ensrettes, så åbenheden gælder hele partiets organisationsstruktur, f.eks. også donationer til enkeltkandidater.

SF's gruppeformand, Jonas Dahl, kalder det »et stort skridt frem«, hvis anbefalingerne bliver gennemført, herunder beløbsinformationen.

»Det har alt andet lige også en betydning i forhold til, hvor meget man har lyttet, om man får 20.000 kr., eller om man får en million,« siger Dahl.

Partistøtteudvalget
  • Nedsat i marts 2014 for at undersøge åbenheden om pengestrømmene til de danske partier og komme med anbefalinger til, hvordan åbenheden kan øges.
  • Har haft fhv. departementschef Bo Schmidt som formand, mens professor Jørgen Albæk og lektor Karina Kosiara-Pedersen, der begge er eksperter på området, har været menige medlemmer.
  • Afleverede sine anbefalinger i foreløbig form før jul 2014. De offentliggøres onsdag.

Venstres partisekretær, Claus Richter, mener, at regeringen vil bruge anbefalingerne til at angribe de borgerlige partiets mulighed for at indsamle penge.

»Det er åbenlyst for enhver, at det forslag som regeringen præsenterer, som et udvalg har givet regeringen for snart tre måneder siden, har været igennem den socialdemokratiske partimaskine, og det er målrettet tiltag, der direkte går på at angribe de borgerlige partier.«

Richter mener desuden, at indirekte støtte i form af bl.a. annoncekampagner fra fagbevægelsen også skal tælle med som partistøtte. Et lignende budskab lyder fra De Konservatives cheffundraiser, Arne Bang Mikkelsen, fra C-business.

Det er målrettet tiltag, der direkte går på at angribe de borgerlige partier.

Claus Richter, partisekretær i Venstre.

Danske Bank sendte ved seneste folketingsvalg 500.000 kr. mod De Radikale og blå blok via finanssektorens pengeklub. Banken vil ikke forholde sig til anbefalingerne om nye partistøtteregler:

»Vi har ikke nogle kommentarer til forslaget, som vi ikke kender, men vi går ind for åbenhed,« lyder det fra Kim Larsen, chef for ekstern kommunikation. 

Hverken Dansk Arbejdsgiverforening eller DI ønsker at kommentere, hvordan øget åbenhed om beløbsstørrelse vil påvirke deres donationer. Begge organisationer er mangeårige støtter af de borgerlige partier.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også