Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danmarks erhvervselite er mere magtfuld end politikerne

Toppen af dansk erhvervsliv slår politikerne på magtskalaen. Midt i valgkampen slår en ny bog fast, at flertallet af magtelitens mennesker skal findes i erhvervslivet – ikke på Christiansborg.

Ny bog viser, at erhvervslivet er mere magtfuldt end politikerne. Her ses Venstres formand Lars Løkke Rasmussen i selskab med erhvervsfolkene Niels B. Christiansen, Lars Nørby Johansen og Jørgen Elmeskov Foto: Lene Esthave

Mens valgkampen om regeringsmagten buldrer løs, slår en ny bog fast, at danske politikere i virkeligheden er langt fra magteliten i Danmark.

I toppen sidder i stedet erhvervslivets direktører og fagforeningsbosser.

»Personer kommer og går. Udskiftningen er stor især i politik, hvilket er grunden til, at de ikke er så centrale og hurtigt falder ud. Man kan risikere ikke at blive genvalgt eller miste sin ministerpost, og pludselig er man slet ikke lige så attraktiv som før,« fortæller sociolog Christoph Ellersgaard.

Top 10 over politikere i magteliten
  1. Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune, placering: 104
  2. Bendt Bendtsen (K), medlem af Europa-Parlamentet, placering: 131
  3. Lars Løkke Rasmussen (V), partiformand, placering: 143
  4. Bent Hansen (S), regionsrådsformand, placering: 147
  5. Steen Bach Nielsen (S), regionsrådsformand, placering: 156
  6. Ole Sohn (S), tidl. erhvervs- og vækstminister for SF, placering: 174
  7. Carl Holst (V), regionsrådsformand, placering: 185
  8. Thor Pedersen (V), tid. finansminister, placering: 190
  9. Helle Thorning-Schmidt (S), statsminister, placering: 204
  10. Margrethe Vestager (R), tidl. økonomi- og indenrigsminister, placering: 215
Kilde: "Magteliten" af forskerne Christoph Ellersgaard, Anton Grau Larsen og journalist Markus Bernsen. Data er indsamlet frem til 2013.

Han står sammen med kollegaen fra Københavns Universitet Anton Grau Larsen bag bogen ”Magteliten”, som udkommer fredag. En kortlægning af magtnetværket i Danmark, som viser, at der findes en kerne på 423 mennesker, der sidder på hovedparten af landets tunge poster i virksomheder, bestyrelser, fagforeninger og på universiteter.

I kernen findes kun 35 politikere, og man skal helt ned på magtlistens 143. plads, før man finder en Christiansborg-politiker: Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er helt nede på en 204. plads.

Erhvervsmanden Lars Nørby Johansen, der selv topper listen, mener dog, at politikernes placering skyldes forskernes metode. Politikerne må ofte ikke sidde med i netværk.

»Det forhold, at mediernes topfolk og i særdeleshed politikere og ministre ikke er med, siger, hvor skæv analysen er, når det drejer sig om at afdække magtforhold,« mener Lars Nørby Johansen.

Ifølge forfatterne står det dog klart, at erhvervslivet har mest magt over, hvordan Danmarks fremtid former sig.

Det kommer ikke til at revolutionere hverken fagbevægelsen eller dansk erhvervslivs position, hvem der bliver valgt som statsminister

Christoph Ellersgaard, sociolog og fatter til "Magteliten"

»Erhvervslivets grundlæggende interesser er sværest at udfordre. Det kan godt være, at det ikke bryder sig om al politik, der gennemføres, men den retning, som det danske samfund bevæger sig i, og de strategier, vi lægger, flugter meget med, hvilken vej det store erhvervslivs interesser peger,« siger Christoph Ellersgaard.

Derfor er der heller ikke stor forskel på, om det bliver Venstre eller Socialdemokraterne, der får nøglerne til Statsministeriet, mener forfatterne.

»Det kommer selvfølgelig til at flytte lidt, og dansk erhvervsliv støtter den ene side mere end den anden, men på de overordnede linjer er det småting, der bliver flyttet. Det kommer ikke til at revolutionere hverken fagbevægelsen eller dansk erhvervslivs position, hvem der bliver valgt som statsminister,« konkluderer Christoph Ellersgaard.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også