Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skattefredning af boligejere har en høj pris

En gennemsnitlig familie står til at spare få tusinde kroner på Venstres og Socialdemokraternes melding om at forlænge skattefredningen af boligejerne. Ifølge eksperter kan forslaget få ødelæggende konsekvenser for boligmarkedet.

Venstre og Socialdemokraternes ønske om at forlænge fastfrysningen af ejendomsværdiskatten møder hård kritik fra professor Jesper Rangvid og andre eksperter. Foto: Martin Lehmann.

Håndslaget mellem Venstre og Socialdemokraterne om at fastfryse ejendomsværdiskatten indtil 2025 møder kritik blandt økonomer og fra realkreditbranchen.

I forvejen er skatten fastfrosset indtil 2020, og en forlængelse på fem år vil give en gennemsnitlig boligejer en samlet besparelse på ca. 3.600 kr., viser Finans' beregninger. Men samtidig risikerer det at skabe grundlaget for endnu en boligboble, advarer eksperter.

Både Nationalbanken, De Økonomiske Vismænd, Krakas Finanskrisekommission og regeringens eget Rangvid-udvalg har alle foreslået at lade ejendomsværdiskatten stige med priserne. Uden en skattebremse kan boligpriserne i specielt de større byer stige for meget, vurderer de. Det kan skabe problemer for boligejere, banker og hele økonomien på den lange bane, hvis det en dag går den anden vej igen, vurderer de.

Artiklen fortsætter efter grafikken:

»I sidste ende er boligskatterne en politisk beslutning, og det må man respektere. Men hvorfor er det, at så mange eksperter foreslår at gøre det modsatte? Det er fordi, at vi før og efter krisen har kunnet se, at fastfrysningen af ejendomsværdiskatten øger udsvingene i boligpriserne,« siger Jesper Rangvid, professor på Copenhagen Business School.

»Man fjerner en automatisk stabilisator, og vi mener, at det var en medvirkende årsag til, at Danmark blev så hårdt ramt af den finansielle krise og har svært ved at komme ud af den igen,« fortsætter han.

Som noget nyt melder realkreditbranchen sig nu også i koret, der kritiserer skattefredningen af boligejerne, selv om en lavere beskatning alt andet lige betyder højere priser og dermed en større mulig realkreditbelåning.

»En hensigtsmæssig og langtidsholdbar løsning er en, hvor skatten følger boligernes prisudvikling, så skatterne stiger, når priserne stiger. Det vil virke stabiliserende, og det vil være hensigtsmæssigt,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, der er en interesseorganisation i realkreditbranchen.

Ifølge Finans' beregninger vil en gennemsnitlig boligejer i Morsø kommune med en samlet besparelse fra 2021 til 2025 på 1.556 kr. få mindst ud af en forlængelse af fastfrysningen af ejendomsværdiskatten, mens boligejere i Gentofte med en samlet besparelse på 7.568 kr. står til at få det største udbytte. Beregningerne tager udgangspunkt i, at boligpriserne stiger med 2 pct. om året.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres finansordfører Peter Christensen eller Socialdemokraternes finansminister Bjarne Corydon.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også