Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Pelle kom, så, sejrede – og tabte valget

Sejren er bittersød hos Enhedslisten, som får rekordmange mandater, men mister indflydelse i Folketinget. Ind kommer den hidtidige strateg Pelle Dragsted, som kan komme til at tegne partiets erhvervspolitik udadtil.

Enhedslistens Pelle Dragsted fejrer valgresultatet foran Søpavillonen i København sent torsdag aften. Foto: Thomas Emil Sørensen

Johanne Schmidt-Nielsen kommer gående i retning af Søpavillonen ved søerne i København.

I baggrunden går en mand, som har holdt sig i skyggerne i årevis, men som nu træder et skridt frem i lyset.

Navnet er Pelle Dragsted. Hidtil har han støbt kuglerne som politisk rådgiver, men med Enhedslistens fremgang ved valget får han nu sit eget mandat i Folketinget. Partiet går frem fra 12 mandater til historisk høje 14 mandater.

»Det er rigtig flot,« siger Pelle Dragsted, som dog tilføjer:

»Vi kommer til at stå i en helt ny situation. Vi er ikke længere parlamentarisk grundlag. Vi er ikke dem, der bliver inviteret først til finanslovsforhandlingerne. Det betyder, at vores parlamentariske indflydelse vil blive mindre.«

40-årige Pelle Dragsteds sidste stræk i valgkampen starter allerede sidst på eftermiddagen nogle hundrede meter derfra.

Artiklen fortsætter under billedet...

På Dronning Louises bro, som forbinder Københavns indre by med partihjemmebanen Nørrebro, står han sammen med partifællerne Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper samt en gruppe frivillige.

»Gratis olie og luft til cyklen?« lyder tilbuddet fra Pelle Dragsted, som hurtigt får flere af de mange forbipasserende til at standse.

En partifolder og en opfordring om at stemme på liste Ø får cyklisterne også med.

Og så træder Pelle Dragsted ellers et skridt til side. En kurdisk tv-station vil interviewe ham i anledning af valget.

»Jeg håber virkelig, at den nuværende regering fortsætter,« fortæller han.

For nok har Enhedslisten været vred på regeringen mange gange i den forgangne valgperiode, men set gennem rød-grønne øjne er en socialdemokratisk-ledet regering alligevel det mindst ringe.

Et lavpunktet i partiets forhold til regeringen var, da S, R og dengang også SF vendte det parlamentariske grundlag ryggen og lavede finansloven for 2014 med Venstre og Konservative.

Den proces fulgte Pelle Dragsted fra noget nær første række. Efter først at have arbejdet som udenrigspolitisk rådgiver i partiet og siden pressechef samme sted har han i de seneste år titel af politisk rådgiver.

Her har opgaven bl.a. været at rådgive folketingsgruppen i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Derudover har Pelle Dragsted ifølge flere kilder i partiet været en central person i den såkaldte modernisering af partiet, som har fundet sted siden valget i 2007, da partiet fik fire mandater. Ved valget for fire år siden var resultatet det tredobbelte.

Pelle Dragsted bor i et stort rødt hus på villavejen Amicisvej på Frederiksberg. Foran huset holder en enkelt bil, men flest cykler. Venstrefløjspolitikeren bor, selvsagt, fristes man til at sige, i et kollektiv med to andre familier. Højt oppe i den nærmeste elmast hænger politikerens egen valgplakat.

Ud ad døren kommer Pelle Dragsted sammen med fire børn fra kollektivet. Det er tid til at stemme. Det sker lige om hjørnet på Ny Hollænderskolen.

Ikke just kommunistisk kerneland skulle man tro, men der bliver ivrigt kaldt på »Pelle« på den korte strækning hen til skolen, og inde blandt de valgtilforordnede ved man godt, hvem manden er.

Selv om et skilt over hver enkelt stemmeboks fortæller det præcis modsatte, får Pelle Dragsted da også lov at tage alle fire børn med ind i boksen. Under forhænget skimtes fire par sko og et par bare fødder.

Da Finans ankommer til Enhedslistens lokalafdeling på Hostrupsvej på Frederiksberg lidt før kl. 20, er Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard på storskærmen i det lille kælderlokale.

»Det er jo vores favoritpolitiker, der er på,« lyder det ironisk fra Mette Bang Larsen, et af de lokale kommunalbestyrelsesmedlemmer, som er til stede.

Klokken slår 20, og den første exit poll toner frem på skærmen med både godt og skidt nyt for partiet. Enhedslisten står til at gå frem, men det samme gør den blå blok og i særdeleshed Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Fortrydelsen i forsamlingen bliver kun større, da Simon Emil Ammitzbøll dukker op på skærmen iført en stor og markant butterfly.

Kort efter træder Pelle Dragsted dog ned ad trappen og ind i kælderen til klapsalver og takketale.

»Enhedslisten får det bedste valg i partiets historie. Tusind tak for jeres kæmpestore og flotte indsats,« siger han.

Som resten af forsamlingen aner Pelle Dragsted dog godt, hvilken vej vinder blæser.

»Vi vil for alt i verden ikke ønske Løkke tilbage,« siger han.

Pelle Dragsted mener, han har en tung arv at løfte.

Mens han kommer ind i folketingsgruppen, er der flere af partiets koryfæer, der forlader den. Det gælder bl.a. Frank Aaen, som indtil valget har været partiets finans- og skatteordfører. I erhvervslivet har han også gjort sig bemærket som formand for foreningen Kritiske Aktionærer.

Men nu er det nye kræfter, der skal give de multinationale modspil. Sammen med Stine Brix, som i dag er erhvervsordfører, står Pelle Dragsted ifølge Finans’ oplysninger til at overtage et eller flere af ordførerskaberne på økonomiske eller finansielle område.

»Der er nogle, der er meget store og har meget indflydelse på samfundet. Det, synes vi, er problematisk, når der ligger meget magt hos nogen, som ingen nogen sinde har stemt på. Som vi ser med finanssektoren for eksempel,« siger Pelle Dragsted.

Artiklen fortsætter under billedet...

Tilbage på Søpavillonen er aftenen så fremskreden, at der ikke længere kan være tvivl om valgresultatet. Pelle Dragsted har været »inde hos Johanne« i et baglokale, men kommer ud til resten af festen.

»Så længe vi har resultatet fra sidste valg, er jeg inde. Det ser sådan ud,« siger Pelle Dragsted.

Det skal vise sig at holde. Pelle Dragsted får det tredje af partiets tre mandater i Københavns Storkreds, hvor Enhedslisten bliver næststørste parti med 16,4 pct. af stemmerne kun overgået af Socialdemokraterne.

»Vi har gjort, hvad vi kunne for at undgå, at der kom en højrefløjsregering til magten,« siger Pelle Dragsted.

Strategien for de næste fire år er udtænkt:

»Indflydelse er ikke kun det, der sker ved forhandlingsbordet. Det handler også om at sætte dagsorden. Det bliver en hovedopgave for Enhedslisten.«

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også