Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

A-kasser kræver fokus på vellønnede i dagpengedebat

Efter skat får den bedst lønnede fjerdedel af lønmodtagerne kun godt halvdelen af en månedsløn i dagpenge, hvis de en dag skulle blive ledige. De skal tilgodeses i et nyt dagpengesystem, ellers melder de sig ud, lyder advarslen.

Det er bestemt trist, når ledige ryger ud af dagpengesystemet efter mere end to år ledighed, men det kan ikke nytte, at hele dagpengedebatten handler om den gruppe, lyder det fra flere a-kasser og fagforeninger. Der må også fokus på de vellønnede, som har meget lidt ud af et a-kassemedlemskab, hvis de en dag skulle blive ledige. Foto: Miriam Dalsgaard

Det kan ikke nytte, at hele debatten om fremtidens dagpengesystem handler om de ledige, der ryger ud af dagpengesystemet efter mere end to års ledighed, lyder det fra en række a-kasser og fagforeninger.

Snart er dagpengesystemet så udsultet, at det ikke længere er attraktivt for de mere vellønnede at være med i en a-kasse, og kommer den dag, bryder systemet sammen. Vellønnede med lav ledighedsrisiko betaler nemlig over et arbejdsliv betaler langt mere ind til dagpengesystemet, end de nogensinde får ud igen.

»Det er ikke, fordi den enkeltes skæbne ikke er trist, når folk ikke er kommet i arbejde efter to år. Men hvis dagpengesystemet skal fremtidssikres, skal det opleves som et fair forsikringssystem af de mange, der finansierer systemet, og det må debatten snart til også at handle om,« siger Karsten Mølgaard, direktør i ASE, der er a-kasse for 150.000 selvstændige og lønmodtagere.

Han får opbakning fra Ledernes a-kasse og AC, der er hovedorganisation for en række fagforeninger for bl.a. læger, ingeniører og økonomer og jurister.

De advarer om, at forskellen mellem dagpengesatsen på maksimalt 17.918 kroner om måneden før skat og en månedsløn er blevet så stor, at de allerede har medlemmer, der fravælger a-kassen.

De økonomiske vismænd har også advaret om, at den såkaldte kompensationsgrad er ved at være for lav. For den bedst lønnede fjerdedel af lønmodtagerne svarer dagpengesatsen nu kun til godt halvdelen af en månedsløn efter skat, og som følge af den seneste skattereform vil gabet vokse yderligere i de kommende år.

3F er den a-kasse, der har oplevet flest medlemmer falde ud af dagpengesystemet siden halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år i 2010. Her opfordrer forretningsfører i 3F's a-kasse Eva Opdrup til, at a-kasser og fagforeninger står sammen i kampen for et nyt og bedre dagpengesystem.

»Kompensationsgraden er bestemt et problem - også for nogle af vores medlemmer, men det største problem er og bliver de mange, der er faldet ud af dagpengesystemet,« siger hun.

Arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) har ingen kommentarer, før Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger 19. oktober.

BRANCHENYT
Læs også