Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

140.000 danskere kan slippe for at betale gæld til Skat - indtil videre

Skat håber, at danskere med gæld til det offentlige vil fortsætte med at betale af på den frivilligt, selv om Skat nu har sat inddrivelsen i bero.

Foto: Stine Bidstrup

Op til 140.000 danskere er direkte berørt af, at Skat med øjeblikkelig virkning har besluttet at suspendere den automatiske gældsinddrivelse.

Det fortæller Skats direktør med ansvar for inddrivelse, Jens Sørensen, i et interview med Finans.

Suspenderingen kom, efter at Kammeradvokaten har fastslået, at Skats it-system, EFI, er så fyldt med fejl, at det er decideret ulovligt for Skat at fortsætte med at bruge det i den automatiske gældsinddrivelse.

Ifølge Jens Sørensen berører beslutningen dels de 80.000 danskere med gæld til det offentlige, som Skat foretager lønindeholdelse over for. De får nu fremsendt et nyt skattekort med en lavere trækprocent.

Dertil kommer 50-60.000 skyldnere, som Skat har indgået en såkaldt betalingsordning med. Betalingsordningerne fremsættes normalt som et tilbud til skyldneren, inden Skat skrider til decideret lønindeholdelse, og ordningerne fungerer ved, at skyldnerne betaler fremsendte girokort eller laver faste overførsler til Skat via Betalingsservice.

»Der er rigtig mange, hvor der ikke er noget galt med gælden, men vi står bare i den situation, at når der er blevet sat spørgsmålstegn ved systemet, så er vi nødt til at stoppe det hele for at undersøge det nærmere,« siger inddrivelsesdirektør Jens Sørensen.

Når der er blevet sat spørgsmålstegn ved systemet, så er vi nødt til at stoppe det hele for at undersøge det nærmere.

Jens Sørensen, inddrivelsesdirektør i Skat

Skat har ikke noget overblik over, hvor store gældsposter, der nu bliver sat på standby, men ifølge Jens Sørensen inddriver Skat i gennemsnit en halv mia. kr. om måneden, og langt størstedelen omfatter de inddrivelsesmetoder, som nu bliver sat i bero.

Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at folk nu holder op med at betale, vurderer Jens Sørensen. Skat vil nemlig kontakte skyldnere med en betalingsordning for at fortælle dem, hvordan de kan fortsætte med at afdrage på deres gæld, selv om inddrivelsen er stoppet.

»Langt de fleste ved godt, at de skylder penge, og de vil gerne fortsætte med at afvikle gælden i god ro og orden,« siger inddrivelsesdirektøren.

Jens Sørensen tør dog ikke love, at manøvren ikke kommer til at koste statskassen penge:

»Vi undersøger, hvor hurtigt vi kan komme i gang igen. I mellemtiden vil der primært være tale om en forskydning af noget likviditet. Jeg kan ikke sige, at det ikke vil koste tab for statskassen, men vi gør alt, hvad vi kan, for at holde fordringerne i live,« siger han.

Skats seneste opgørelse viser, at danskerne i juli havde gæld til det offentlige for 74 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også