Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Arbejdstilsynet kontrollerede konkurser og firmaer uden ansatte over 23.000 gange

I mere end hver tiende tilfælde må kontrollanter fra Arbejdstilsynet køre igen med uforrettet sag, bl.a. fordi de kører ud til virksomheder, som er ophørt med at eksistere eller ikke længere har ansatte.

Her fandt den tilsynsførende fra Arbejdstilsynet både en virksomhed og ansatte, men Arbejdstilsynet kører forgæves i mere end hvert tiende tilfælde. Foto: Nicolai Lorenzen

Så er den gal igen.

Lokalerne er forladt, og virksomhedsejeren har for længst drejet nøglen om. Eller ejeren sidder mutters alene tilbage, for den sidste ansatte er sagt op.

Sådan er det gentagne gange, når Arbejdstilsynet kører på kontrolbesøg hos virksomhederne, fremgår det af et svar til Folketinget fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Ikke færre end 23.215 gange er Arbejdstilsynet kørt forgæves i løbet af de seneste tre år. Det svarer til 13,4 pct. af alle kontrolbesøg.

En væsentlig forklaring er, at virksomhederne er ophørt med at eksistere eller ikke længere har ansatte.

Kontorchef i Arbejdstilsynet Anette Lerche ærgrer sig over de mange forgæves besøg. Der er tale om såkaldt varslede uanmeldte besøg, hvor Arbejdstilsynet ringer en-fire måneder i forvejen og varsler et besøg.

Hvorfor spørger I så ikke også bare, om de stadig har ansatte eller er ved at lukke?

»Det gør vi også, men meget kan ændre sig på nogle måneder, og vi ringer ikke lige op til besøget, for virksomhederne skal ikke vide, hvilken dag vi kommer,« siger Anette Lerche.

Kunne I ikke tjekke det på anden vis - f.eks. ved et simpelt træk i CVR-registeret?

»Når en virksomhed formelt er ophørt, får vi også besked, men en virksomhed kan de facto være lukket ned, før den bliver afmeldt i CVR,« siger Anette Lerche og understreger, at myndighederne ikke uden videre kan sammenkøre oplysninger.

Hun håber dog, at en ny hjemmel, som Arbejdstilsynet har fået til netop at trække oplysninger i det såkaldte e-indkomstregister, vil give Arbejdstilsynet bedre mulighed for at vide, om en virksomhed stadig har ansatte. Hidtil har Arbejdstilsynet kun haft beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik at støtte sig til, og de kommer med en vis forsinkelse.

Samkøringen med e-indkomstregisteret ventes at komme op at køre inden sommeren 2016, og Anette Lerche håber, at det vil kunne nedbringe de mange forgæves kontrolbesøg.

»Det er urealistisk at tro, at vi kan komme ned på nul, for nogle gange handler det også om, at vi kommer ud til en håndværksvirksomhed, hvor alle er ude på opgave. Men jeg skal ikke benægte, at det er en rigtig kedelig måde at bruge vores tid på,« siger Anette Lerche. 


BRANCHENYT
Læs også