Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Statens millioner til vækstvirksomheder ender i udlandet

Over en tredjedel af de virksomheder, som statens investeringsfond har skudt penge i, ligger i udlandet, mens yderområderne er næsten helt forbigået. Erhvervs- og vækstminister kræver med ny fond fokus på yderområder, men venturebranchen afviser, at det kan lade sig gøre.

Statens investeringsfond, Dansk Vækstkapital, har sendt mange investeringskroner til lande som Sverige, Finland og USA.

Millionerne i statens investeringsfond, Dansk Vækstkapital, er ikke kun endt hos danske virksomheder. Trods målet i den politiske aftale fra 2011 om at investere i danske virksomheder, der skaber job i Danmark, er 35 pct. af de virksomheder, der er investeret i, udenlandske, viser en opgørelse foretaget af Finans.

»Fondene søger bedste afkast, og det bør de gøre, men i et samfundsperspektiv kan man beklage, at pengene ikke i endnu højere grad kommer danske virksomheder til gode,« siger Louise Riisgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv, der bakkes op af DI.

»Det skal have effekt og gavn for danske iværksættere og mindre virksomheder, og derfor er det vores klare anbefaling, at der investeres i fonde med det interesseområde,« mener Sidsel Dyrholm Holst, chef i DI for MMV - mindre og mellemstore virksomheder - og entrepreneurship.

Debatten er højaktuel, da regeringen netop har søsat efterfølgeren, Dansk Vækstkapital II, med vækstplanen, der skal skabe vækst i hele Danmark. Erhvervs- og vækstministeren kræver nu fokus på danske virksomheder.

»Jeg har ikke baggrundsviden for, hvor mange af de hidtil investerede midler, der er gået til udlandet, men det politiske mål med Dansk Vækstkapital II er, at vi får skabt flere arbejdspladser i Danmark,« siger Troels Lund Poulsen.

Til forskel fra den første fond, skal efterfølgeren investere mere i venturevirksomheder. Dansk Vækstkapital II er med 3 mia. kr. det største initiativ i vækstplanen, og Troels Lund Poulsen mener, at fonden skal gå efter projekter uden for landets to store vækstområder – Østjylland og hovedstadsområdet.

Finans' opgørelse afslører dog, at kun 4 pct. af virksomhederne i første fond ligger i en yderkommune.

Ingen af venturefondene har lagt investeringer i en yderkommune – i stedet er pengene stort set fordelt mellem udlandet og selskaber i Aarhus og København. Dermed bliver det svært at opfylde ministerens ønsker for udkanten.

»Vi er nødt til at have en global berøringsflade, og kan ikke udelukkende investere i danske virksomheder. Men det betyder jo også, at vi får udenlandske investorer ind, så for hver krone vi investerer i vores porteføljevirksomheder, kommer der 3-4 kr. den anden vej,« siger Jimmy Fussing, der er managing partner i Sunstone Technology Ventures.

Det er Vækstfonden, der sammen med en endnu ukendt bestyrelse skal styre den nye fonds investeringer.

BRANCHENYT
Læs også