Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Pengemænd har intet hørt: Regeringens redningsfond til landbruget er langt fra mål

Regeringen skal hente 1,5 mia. kr. hos pensionsbranchen til sin redningsfond til det nødlidende landbrug, men halvanden måned efter præsentationen af fonden har seks af landets største pensionskasser stadig intet hørt.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen præsenterede i slutningen af november vækstplanen »Vækst og udvikling i hele Danmark«. Her ses begge på Venstres landsmøde i november 2015. Foto: Anita Graversen

Mens de danske landmænd går konkurs på stribe, kniber det for regeringen med at få sat skub i redningsfonden Dansk LandbrugsKapital, der skal skyde 2 mia. kr. i det nødlidende danske landbrug.

Regeringen har allerede sikret 500 mio. kr. fra statens side, mens 1,5 mia. kr. skal findes hos de danske pensionskasser. Men halvanden måned efter regeringen præsenterede fonden har seks af landets største pensionskasser stadig intet hørt fra politisk side, viser en rundrigning foretaget af Finans.

»Pensam er endnu ikke blevet kontaktet. Jeg kender derfor kun til fonden i overskriftsform,« siger direktør i Pensam, Benny Buchardt Andersen.

Alt det, der normalt skal være på plads omkring sådan en fond, før vi vil tage stilling til den, det ligger der endnu ikke noget på

Peter Damgaard Jensen adm. direktør, PKA

Samme melding kommer fra PensionDanmark, PFA, ATP, PKA og Industriens Pension. Hos PKA fortæller adm. direktør Peter Damgaard Jensen, at man endnu intet har hørt om fondens udformning.

»Alt det, der normalt skal være på plads omkring sådan en fond, før vi vil tage stilling til den, det ligger der endnu ikke noget på,« siger Peter Damgaard Jensen.

Dansk Landbrugskapital blev præsenteret i november som en del af regeringens vækstplan »Vækst og udvikling i hele Danmark« - uden en eneste investor i baghånden.

Fonden skal hjælpe landbruget, som i øjeblikket befinder sig et økonomisk stormvejr, hvor op mod 1700 bedrifter ifølge Landbrug & Fødevarer har kniven for struben. Dugfriske tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af landbrugskonkurser steg med 50 pct. i 2015.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen vil ikke at kommentere sagen. Han henviser til Vækstfonden, som står for det praktiske i forbindelse med Dansk Landbrugskapital.

Vækstfondens direktør Christian Motzfeldt, undrer sig over pensionskassernes udmelding.

»Vi er i kontakt med investorer, herunder pensionskasser og ressourcepersoner inden for landbruget,« siger han, og fortæller, at Vækstfonden har fået et halvt år til at skaffe investorer.

Seks af landets største pensionskasser siger, at de ikke er blevet kontaktet. Hvad kan det skyldes?

»Det ved jeg ikke. Jeg kan bare sige, at vi er i kontakt med investorer og ressourcepersoner inden for landbruget.«

BRANCHENYT
Læs også