Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Minister: Selvfølgelig skal Folketinget have korrekte oplysninger

Regeringen siger nu undskyld over forkerte svar i Blackwater-sagen. Næste spørgsmål: Hvad fik den nedlagte Irak-kommission at vide om samarbejdet med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsselskab?

I sidste uge udtalte flere eksperter til Jyllands-Posten, at sagen burde undersøges til bunds, fordi embedsmænd og deres ministre skal give korrekte svar til både offentligheden og til Folketinget. Ifølge eksperterne kan det nemlig være ansvarspådragende, at tilbageholde oplysninger overfor Folketinget. Foto: Andrew Harnik/AP

Forsvarsminister Peter Christensen lægger sig nu fladt ned i sagen om det hidtil hemmeligholdte samarbejde med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.

I et svar til Folketingets Forsvarsudvalg beklager han både på ministeriets og forsvarets vegne, at Folketinget ikke har fået de korrekte svar om samarbejdet og samtidig beder han Værns Fællesforsvarskommandoen om at komme med en endelig redegørelse om sagen.

Selv siger han, at der ikke var andet at gøre.

»Jeg gør det, fordi det ligger mig meget på sinde, at regeringen giver korrekte og fyldestgørende svar. Som medlem af folketinget i 14 år ved jeg, hvor vigtigt det er,« siger han.

Skal give rigtige svar

I sidste uge udtalte flere eksperter netop til Jyllands-Posten, at sagen burde undersøges til bunds, fordi embedsmænd og deres ministre skal give korrekte svar til både offentligheden og til Folketinget. Ifølge eksperterne kan det nemlig være ansvarspådragende, at tilbageholde oplysninger overfor Folketinget.

Derfor er SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen også tilfreds med, at der nu kommer en redegørelse om sagen.

»Der har været for meget roderi i toppen af både forsvarsministeriet og forsvaret, og jeg forventer, at det nu hører op. Vi er en krigsførende nation, og derfor har Folketinget brug for at få korrekte oplysninger om det, der foregår, når vi er i krig,« siger han.

Efterretningssamarbejde

I efteråret kunne Radio 24/7 fortælle, at forsvaret helt tilbage i 2005 havde startet et samarbejde med det amerikanske sikkerhedsfirma, Blackwater – bl.a. om deling af efterretningsoplysninger. Dette står i modstrid med oplysninger, som Forsvarsministeriets daværende departementschef Lars Findsen sidste år gav forsvarsforligskredsen. Her oplyste han, at samarbejdet først påbegyndtes i 2007 og kun omhandlede en række snævre operative opgaver om mulig personbeskyttelse i Bagdad.

Det samme oplyste daværende forsvarsminister Nicolai Wammen flere gange overfor Folketinget, efter en lang række historier om forsvarets hemmeligholdte samarbejde med Blackwater i Jyllands-Posten.

»Og det er selvfølgelig ikke godt nok. Og derfor skal vi nu have fundet ud af, hvorfor de korrekte oplysninger ikke er nået frem i tide,« siger forsvarsminister Peter Christensen.

Men sagen kan vise sig at være meget mere alvorlig end det.

Mangelfuldt notat

I juni 2015 frigav den nu nedlagte Irak- og Afghanistan kommission et notat fra den daværende forsvarskommando om samarbejdet med Blackwater. Kommissionen havde bedt om notatet som en del af sit arbejde med at undersøge Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Notatet er fra 2007 og blev frigivet efter en aktindsigtsanmodning fra Jyllands-Posten og her omtaler Forsvarskommandoen intet om, at samarbejdet med Blackwater påbegyndtes så tidligt som i 2005.

Det får det tidligere medlem af den nu nedlagte Irak og Afghanistan kommission, professor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitetet til at undre sig.

»Hvis de (Forsvarsministeriet eller Værns Fællesforsvarskommandoen red.) bevidst har holdt denne oplysning ude af kommissionen, så er det jo stærkt problematisk. For nuværende har jeg ikke noget grundlag for at kunne sige, at det er sket. Men jeg mener helt klart, at det er noget regeringen bør undersøge,« siger han.

I en række svar til Folketinget fra 2006, som er blevet udleveret til den nu nedlagte Irak og Afghanistan kommission, bliver samarbejdet med Blackwater nemlig heller ikke nævnt. Her svarer daværende forsvarsminister Søren Gade kun, at forsvaret i Natos såkaldte træningsmission samarbejdede med de tre selskaber MVM Inc., Olive Group og Omega Risk Solutions.

Torsdag kunne Peter Christensen så oplyse overfor Folketingets Forsvarsudvalg, at der til trods for disse svar netop havde været et samarbejde med Blackwater i Natos trænningsmission helt tilbage i 2005. Han ønsker dog ikke at gå ind i, hvordan det hænger sammen med hans tidligere partifælles svar til Folketinget.

»Hvad der skete under andre ministre ved jeg ikke. Jeg har bedt om en redegørelse om, hvorfor de rigtige oplysninger ikke er nået i frem i tide, og når jeg får den, bliver den oversendt til Folketinget,« siger han.

Af samme grund ønsker forsvarsministeren heller ikke at undersøge om, hvorvidt den nu nedlagte Irak- og Afghanistan kommission er blevet foreholdt oplysninger.

”Nej, det giver ingen mening at sende et svar til en kommission, som er lukket,” siger han.

De nye oplysninger får nu Enhedslisten til hasteindkalde forsvarsminister Peter Christensen i et samråd om sagen.

»Jeg bliver mere og mere oprørt over det her. Specielt hvis det nu også viser sig, at den nu nedlagte Irak-kommission er blevet forholdt de her meget vigtige oplysninger. Det er meget, meget alvorligt,« siger forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Tidligere har Jyllands-Posten afsløret, hvordan den tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen i et såkaldt talepapir blev bedt om at skjule samarbejdet om Blackwater overfor pressen. Jyllands-Posten har også afsløret, at forsvaret ifølge en række dokumenter betragtede aftalen med Blackwater som kontroversiel.

Så kontroversiel, at en række officerer mente, at man ved at benævne den som en uformel aftale ikke behøvede at oplyse om den overfor Folketinget. I 2007 skød og dræbte vagter fra Blackwater 17 civile irakere i en regulær massakre under en konvojkørsel i Bagdad. Flere af vagterne blev senere blev kendt skyldige i overlagt drab ved en domstol i USA.

Derudover har Jyllands-Posten afsløret, at en medarbejder fra Forsvarsministeriet i Danmark har deltaget i et ulovligt skydetræningskursus hos Blackwater i USA. Forsvarsministeriet har dog ikke kunnet oplyse, hvem den pågældende medarbejder er.

Det er også kommet frem, at topfolk i forsvaret hjalp Blackwater med at skabe kontakter til folk, der kunne hjælpe dem med at starte et træningscenter i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også