Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Erhvervslivet revser ministerier for at haste lovgivning igennem

Mere end halvdelen af de lovforslag, danske ministerier sender i høring, har svarfrist på under de anbefalede 20 arbejdsdage, viser tal fra Dansk Byggeri. Det fører til ringere lovgivning, lyder kritikken fra erhvervsorganisationer.

Foto: Søren Sielemann

Flere ministerier misligholder erhvervslivets høringsfrister. En spritny undersøgelse viser, at ministerierne siden 2014 har brudt med den anbefalede frist på mindst 4 uger i over halvdelen af de lovforslag, hvor Dansk Byggeri har haft mulighed for at komme med indsigelser.

»Det er dybt problematisk for kvaliteten af lovgivningen,« siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri og fortsætter:

»Det er fuldstændigt utilfredsstillende, at politikere og embedsværk ikke er i stand til at planlægge på en ordentlig måde, og det er mangel på respekt for virksomheder, der skal leve med lovgivningen,« siger han.

Konkret har Dansk Byggeri oplevet, at de på én dag i januar 2015 modtog en høring fra Beskæftigelsesministeriet og tre høringer fra det daværende Klima-, Energi- og Bygningsministerium. Alle fire med en svarfrist på kun seks dage.

Kritikken bakkes op af Dansk Erhverv, der tidligere har lavet lignende undersøgelser af ministeriernes høringsfrister med samme konklusion.

»Politisk vil man nogle gange have lovgivningen gennemført meget hastigt, men der er vores pointe, at hastværk er lastværk. Det er bedre, at de går lidt langsommere og mere grundigt frem og får hørt os og andre organisationer, så vi får skruet lovgivningen ordentligt sammen,« siger underdirektør Geert Laier Christensen.

Høringsfrister
 • Folketingets Udvalg for Forretningsorden anbefaler i sin "Håndbog i folketingsarbejdet" fra oktober 2011, at ministeriernes høringsfrister er på mindst fire uger svarende til 20 arbejdsdage.
 • Et høringssvar er organisationers, fagforeningers, eksperters, borgeres m.m. mulighed for at komme med indsigelser imod fremtidig lovgivning.
 • Lovprocessen består af flere dele. Først skal et lovforslag i høring. Derefter bliver det fremsat, og der sker en 1. behandling i Folketinget.
 • Derefter bliver et lovforslag behandlet i det relevante udvalg i Folketinget.
 • Så kommer lovforslaget i 2. behandling, hvorefter det evt. kan sendes til udvalgsbehandling igen.
 • Sidste led i processen er 3. behandling og endelig vedtagelse.

Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, har i sin forskning påvist, at høringssvar har stor betydning for den lovgivning, der bliver til virkelighed. Han mener, ministerierne bør stramme op.

»Jeg er stensikker på, at der ikke er tilstrækkeligt gode begrundelser for alle de mange korte frister. I en tid, hvor man stort set er holdt op med at bruge beslutningsforberedende udvalg, og man gør meget fra regeringens side for ikke at skabe åbenhed om den beslutnings- og lovforberedende proces, er det endnu vigtigere, at man har mulighed for at stoppe op, når ting er i høring,« siger han.

Om undersøgelsen
 • Dansk Byggeri har gennemgået 763 sager, hvor organisationen har været høringsberettiget i perioden 2014 frem til februar 2016.
 • Gennemgangen viser, at 415 sager havde en høringsfrist på under 20 arbejdsdage, hvilket svarer til 54 pct. af høringerne.
 • Fristen er opgjort på antallet af arbejdsdage, hvormed weekender og helligdage er fratrukket. Folketingets Udvalg for Forretningsorden anbefaler høringsfrister på mindst fire uger svarende til 20 arbejdsdage.
 • Den gennemsnitlige høringsfrist i perioden var 18,3 arbejdsdage. Fem ministerier havde ikke en gennemsnitlig høringsfrist på mindst 20 dage.
 • Dansk Byggeri har set på, om der forskel på høringsfristerne fra den tidligere SR-regering til den nuværende Venstre-regering, men her viser tallene, at begge regeringer har samme gennemsnitlige høringsfrist.
Kilde: Dansk Byggeri

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), anerkender problemet. Hun oplyser, at Folketingets Præsidium til sommer vil undersøge høringsfristerne, hvorefter hun igen vil bede statsministeren se på problematikken.

BRANCHENYT
Læs også