Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Fagbosser før trepart: Vi skal under ingen omstændigheder arbejde mere

Danskerne skal ikke arbejde mere for at betale for mere uddannelse i trepartsforhandlingerne. Det er meldingen fra en markant andel af lokalvalgte i fagbevægelsen.

Et markant flertal af fagbevægelsens bagland vil under ingen omstændigheder se en stigning i arbejdstid som følge af aftaler til trepartsforhandlingerne. LO-formand Lizette Risgaard siger, at "mig bekendt er arbejdstid ikke et af temaerne".   Jens Dresling

Der er både svære og potentielt dyre forhandlinger forude for regeringen og arbejdsmarkedets parter i de såkaldte trepartsforhandlinger. Om to uger går de i gang med at se på, hvordan man får flere unge til at tage en faglært uddannelse samt får efter- og videreuddannet flere af dem, der har et job, og senere skal den danske konkurrenceevne forbedres.

Det siger undersøgelsen
  • Ca. 130 lokale formænd og næstformænd i LO-forbund samt forbundsformænd og –næstformænd i FTF har svaret på en rundspørge for Finans forud for trepartsforhandlingerne.
  • 72 pct. siger på spørgsmål om mulig øget arbejdstid som finansiering til de udgifter, man forhandler sig frem til i trepartsforhandlingerne, at det er helt udelukket.
  • 3 pct. er klar til at afgive en ferie- eller helligdag, 3 pct. er klar til en højere pensionsaldr, 6 pct. peger på øget ugentlig arbejdstid, mens 16 pct. siger ”andet”.

De opgaver kan hurtigt koste flere penge, men lønmodtagerne, der kan bidrage til festen med deres arbejdstid, skal ikke betale med noget som helst i den retning. Det mener 72 pct. af de 130 lokale formænd i LO, der har svaret på en rundspørge, som Finans har lavet.

Opfattelsen hos mange er, at lønmodtagerne har så rigelig betalt med tilbageholdenhed ved lønforhandlingerne de seneste år, lige som dagpengereformen har forringet deres vilkår.

»Vi skal under ingen omstændigheder arbejde mere. Jeg mener faktisk, man skal til at se på en 35 timers arbejdsuge,« lyder det fra Tue Tortzen, formand for 3F Frederiksborg, mens Viggo Thinggaard, formand for HK Østjylland siger:

»Det er helt utænkeligt med øget arbejdstid.«

Trepartsforhandlingerne i 2012 faldt sammen, angiveligt med udsigten til at der skulle ryge en helligdag. Det var også i disse forhandlinger, at fagbevægelsen skulle levere de famøse 12 minutters mere arbejde om dagen.

Øget arbejdstid har inden de nuværende forhandlinger gik i gang i februar været nævnt forskellige steder som mulig medfinansiering, men det er som sådan ikke en del af oplægget til de konkrete forhandlinger.

Finans har spurgt LO’s formand Lizette Risgaard, om LO vil afvise, at øget arbejdstid kan komme til at indgå i trepartsforhandlingerne, og hvis det ikke gør, hvilke områder kan lønmodtagerne så bidrage til at løse eventuelle økonomiske problemer.

I en mail svarer Risgaard:

»Næste runde af trepartsforhandlingerne skal handle om uddannelse. Hvis danske virksomheder fortsat skal være konkurrencedygtige og kvaliteten på den offentlige velfærd fortsat i top, så kræver det en veluddannet og kompetent arbejdsstyrke. Det er dét, vi skal finde løsninger på fra den 15. april. Mig bekendt er arbejdstid ikke et af temaerne.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Arbejdsgiverforening, der er hovedforhandler for arbejdsgiverne i trepartsforhandlingerne.  

BRANCHENYT
Læs også