Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny mægler skal nedbringe årelange slagsmål med virksomheder om Skats ekstraregninger

Skatteministeren vil med ny mæglermodel forsøge at nedbringe de årelange slagsmål med virksomhederne om de såkaldte transfer pricing-sager. Nye tal viser, at skattemyndighederne mener, at multinationale selskaber tjente 6 mia. kr. mere i 2015, end der blev opgjort til Skat.

Skatteminister Karsten Lauritzen vil forkorte årelange slagsmål mellem Skat og virksomheder i såkaldte transfer pricing-sager. Foto: Martin Lehmann

Årelange milliardslagsmål mellem Skat og multinationale virksomheder skal løses langt hurtigere.

Det mener skatteminister Karsten Lauritzen (V), som med en ny opgørelse i hånden i kan fremvise, at skattemyndighederne igen i 2015 sendte ekstraregninger på milliarder, som de mener, at de multinationale virksomheder burde have opgjort til skat.

Helt konkret mener Skat, at virksomhederne i 2015 har forsøgt at undgå dansk selskabsskat af en skattepligtig indkomst på knap 6 mia. kr. ved at lave interne handler på tværs af landegrænser – de såkaldte transfer pricing-sager. De sidste tre år har Skat sendt ekstraregninger for omkring 50 mia. kr. ud til virksomheder, der ifølge Skat havde opgivet værdierne i deres egne interne handler forkert.

Tallet for 2015 er dog markant lavere end året før.

»Det er et udtryk for, at nogle af sagerne trækker ud i mange år. Hvis der er mange sager, der afsluttes i et år, bliver de bogført der, og derfor svinger det,« forklarer Karsten Lauritzen.

»Jeg er ikke optaget af, hvad der kommer ind af forhøjelser det ene eller andet år. Jeg ønsker, at virksomhederne oplever, at Skat sikrer, at de overholder reglerne, og at de får en ordentlig behandling, når Skat mener, at der er behov for en forhøjelse,« fortsætter han.

Flere store virksomheder herhjemme som Novo Nordisk, Ecco og Microsoft har været i kløerne på Skat i transfer pricing-sager. Sager, der er trukket i langdrag. Eksempelvis er en sag om Microsofts milliardhandel af Navision fra 2002 endnu ikke blevet afgjort i landsskatteretten.

Ministeren vil derfor nu forsøge at løse skatte-twisterne hurtigere ved at afprøve en ny mæglermodel. Med inspiration fra Storbritannien skal Skat og virksomhederne sætte sig til bords med en tredjepart, som skal forsøge at mægle, så man undgår slagsmål ved domstolene.

Det er altafgørende, at de to lande, der står på hver side af sagen, bliver enige. Derfor har vi igennem mange år efterlyst en voldgift, der tvinger landene til at komme med fælles beslutninger

Jacob Ravn, skattepolitisk chef, Dansk Erhverv

I erhvervsorganisationerne DI og Dansk Erhverv glæder man sig over udsigten til en ny skatte-mægler – men problemet bør først og fremmest løses mellem de danske og udenlandske skattemyndigheder - så virksomhederne ikke skal slås flere steder, mener skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn.

»Det er altafgørende, at de to lande, der står på hver side af sagen, bliver enige. Derfor har vi igennem mange år efterlyst en voldgift, der tvinger landene til at komme med fælles beslutninger,« siger han.

Læs også