Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Korruption, en sundhedsskandale og en død mand, som efterretningstjenesten måske dræbte

Kørte chefen for en skandaleramt medicinalvirksomhed virkelig galt i sin bil, eller blev han dræbt?

Den skandaleramte virksomhedsejer Dan Condrea døde søndag aften, da han kørte ind i et træ, men der hersker fortsat stor mystik omkring hans død. Foto: Andreea Alexandru/AP

Søndag aften døde Dan Condrea.

Han var angiveligt på vej for at hente sin 10-årige datter hos eks-konen, da han kørte med fuld fart ind i et træ, tæt på sin medicinalvirksomhed, Hexi Pharma, ved Rumæniens hovedstad, Bukarest.

Skaderne var så omfattende, at man ikke i første omgang kunne identificere virksomhedsejeren, som ifølge nogle kilder var 39, mens andre mener at vide, at han blev 41 år.

Men det var efter alt at dømme Dan Condrea.

Dagen efter sin død skulle han have været til afhøring i en sag om groft bedrageri.

Condrea var nemlig hovedpersonen i en sundhedsskandale, som har chokeret rumænerne de seneste uger.

Den rumænske avis Gazeta Sporturilor kunne i slutningen af april afsløre, at hospitaler over hele landet gennem årevis har købt desinfektionsmidler, der ikke blot blev solgt til overpris, men som også var blevet fortyndet så mange gange, at de i talrige tilfælde var fuldstændig uden effekt. Hexi Pharma stod bag salget af produkterne, som kan have kostet adskillige liv.

Samtidig kom det frem, at Dan Condrea havde kontrol over Unilab, det laboratorium, som havde autorisation til at teste desinfektionsmidlernes kvalitet.

Endelig er det blevet hævdet, at Hexi Pharma bestak hospitalschefer til at bruge virksomhedens produkter, noget som den administrerende direktør har afvist.

Ikke desto mindre har firmaet siden været ude at undskylde, lagt skylden over på »den kemiske proces« og er nu lukket. Efter Condreas død stod virksomhedens administrerende direktør Flori Dinu desuden frem og sagde, at ejeren ikke havde været klar over problemets omfang. 

Rumænien er blandt de EU-lande, som bruger færrest penge på sundhedssystemet, og Eurostat-tal fra 2013 viste, at landet har unionens højeste rate af såkaldte "undgåelige dødsfald". Således burde 49,4 pct. af dødsfaldene i 2013 slet ikke være sket med nutidens medicinske viden og teknologi. Samtidig er korruption lige så udbredt i sundhedssystemet, som andre steder i landet.

En undersøgelse foretaget af sundhedsministeriet viste, at 50 hospitaler benyttede sig af de ukurante midler. I nogle tilfælde var væsken fortyndet op mod 4.200 gange. Sundhedsministeren måtte gå af kort efter afsløringen, mens præsident Klaus Iohannis og premierminister Dacian Ciolos har lovet, at man vil stramme op på kvalitetskontrollen.

Sagen har alle de elementer, der skal til for at danne konspirationsteorier. Og kort efter Dan Condreas død begyndte nogle at lufte deres tvivl om, hvorvidt det vitterligt var virksomhedsejeren, der befandt sig i bilen.

Dem, som var overbeviste om, at manden var 41 år, undrede sig over, at identifikationspapirerne, som blev fundet ved bilen gjaldt en 39-årig mand. Og den tidligere justitsminister og det nuværende parlamentsmedlem Monica Macovei understregede, at man burde foretage en dna-test for at være sikker på, hvem den døde er.

For, mente hun, der var en vis sandsynlighed for, at han enten havde forladt landet eller var blevet transporteret ud af landet.

»Han skulle til at udtale sig, måske var der nogle, som ikke ønskede, at han udtalte sig, eller han ønskede ikke selv at udtale sig,« sagde hun ifølge det engelsksprogede nyhedssite Nine O'Clock til det rumænske medie RFI.

Også den tidligere premierminister Victor Ponta, som gik af sidste år efter voldsomme protester og en korruptionsanklage, gav teorien om, at Condreas død var påført, vinger.

»Det er virkelig chokerende. Hvad sker der i vores land? Hvordan er det muligt?!? Hvem har magten til at gøre dette?!? Hvad vidste denne mand, og hvem var bange for ham?!?,« skrev han mandag på Facebook.

Både Dan Condreas hustru og ekskonen, Laura Georgescu, har udtalt, at han ikke var typen, der ville begå selvmord. Sidstnævnte mener nærmere, at han var typen, som ville slå andre ihjel.

Til en rumænsk tv-station sagde Laura Georgescu, at hun i 2008-2009 advarede landets efterretningstjeneste om en mistanke om forsøg med bioterrorisme på Unilab.

Ifølge ekskonen skulle Dan Condra have medbragt farlige bakterier fra Tyskland og i øvrigt truet med at dræbe hende, da han fandt ud af, hun havde kontaktet efterretningstjenesten. Laura Georgescu mente på et tidspunkt, at eksmanden var hemmelig agent, og hun hævder samtidig at have bevis for, at han bestak adskillige politikere.

Indtil videre er det blot påstande, men politiet har endnu ikke udelukket nogen teorier, når det gælder dødsårsagen. Derudover har en særlig parlamentarisk komité, som holder øje med efterretningstjenesten (SRI), bedt SRI om en redegørelse, der skal vise, om tjenesten havde noget med Condreas død at gøre.

»Denne skandale kan have at gøre med den nationale sikkerhed, og hvis SRI har nogen informationer om omstændighederne vedrørende denne hændelse, ville jeg ikke kalde det en ulykke,« siger Marius Octavian Popa fra komitéen ifølge nyhedssitet Balkaninsight.

Noget tyder nemlig på, at SRI kendte til problemet, længe før det blev afsløret. Og mens flere har undret sig over, at tjenesten ikke henvendte sig til myndighederne, har svaret fra SRI lydt, at man faktisk forfattede fire hemmeligstemplede dokumenter mellem 2011 og 2016, som blev udleveret til regeringen.

Læs også