Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kommende pensionsreform kan sende pensionsselskaber på storjagt efter milliarder

Kommende pensionsreform kan ende med at tvinge over 700.000 danskere til at spare op til deres pension. Det får pensionsselskaberne til at slikke sig sultent om munden, vurderer pensionsekspert.

Over 700.000 danskere sparer ikke op til deres pension, viser tal fra ATP. Arkivfoto: Martin Lehmann

Landets pensionsselskaber varmer op til et kapløb om at sikre sig del i de mange milliarder pensionskroner, der kan komme i spil, når regeringen spiller ud med sin 2025-plan i næste uge.

2025-planen forventes at indeholde retningslinjer og målsætninger for en reform af pensionsområdet, der skal øge opsparingen hos den restgruppe af 732.000 danskere, der ifølge ATP ikke sparer tilstrækkeligt op.

Den store gruppe af nye potentielle kunder, får pensionsselskaberne til at slikke sig sultent om munden, lyder vurderingen fra Søren Andersen, aktuar og pensionskonsulent i FPension.

»En stor del af restgruppen er et rigtig interessant marked for pensionsselskaberne. De kommercielle pensionsselskaber sidder i øjeblikket og kigger på, om de kan få en ordentlig luns af den her gruppe. Hvis de store kommercielle spillere gerne vil løbe efter dem, er det rigtigt mange personer, vi taler om,« siger han.

Gruppen består af folk på overførelsesindkomster og selvstændige, samt lønmodtager der af forskellige årsager ikke sparer op til deres pension. Ca. 308.000 er personer på overførselsindkomster, mens 347.000 er lønmodtagere. De sidste 77.000 er selvstændige, viser tallene fra ATP.

Ifølge Søren Andersen er det især gruppen af selvstændige og lønmodtagere, der er lukrative for pensionsselskaberne at gå på jagt efter.

»Hvis du spørger branchen med hensyn til den gruppe, der er på overførselsindkomster, så er der nok bred enighed om, at de hører bedst hjemme hos ATP,« siger han.

Spillet om reformens ordlyd bliver meget politisk, mener formanden for den nu nedlagte Pensionskommission, professor Torben Andersen fra Aarhus Universitet.

For det første skal man tage stilling til om f.eks. overførselsmodtagere og selvstændige skal tvinges til at spare mere op i en såkaldt obligatorisk opsparing, som man i dag ser i langt størstedelen af overenskomster.

Dernæst om de skal kompenseres for det af staten og ikke mindst, om formuer og friværdi skal modregnes. De fleste løsningsmodeller vil dog betyde et dræn på statskassen de første mange år, vurderer han.  

Vælger man en model med obligatorisk opsparing, som det også var oplægget fra Velfærdskommissionen og senere fra De Økonomiske Vismænd, peger han på ATP som en naturlig tovholder. Han regner dog med, at andre pensionsselskaber også ønsker at være med i kampen om de mange nye kunder.

»De fleste indbetaler allerede til ATP. Men der er sikkert mange andre, der gerne vil byde sig til. Det vil akkumulere over de næste 40 til 50 år til et anseeligt beløb,« siger Torben Andersen.

BRANCHENYT
Læs også