Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Blå partier skyder regeringens løfte til boligejerne i sænk

Dansk Folkeparti kalder det "mere retorik end reel politik", når Venstre lover boligejerne lavere skat på arbejde, hvis boligskatten stiger mere end ventet. De Konservative har meddelt regeringen, at det er en "ommer", for boligejerne ender med at betale.

Skatteminister Karsten Lauritzen lovede i boligudspillet boligejerne, at ejendomsskatterne ikke vil gå amok. Ellers vil de få pengene tilbage i form af lavere skatter på arbejde. Foto: Lars Krabbe.

Regeringens boligskattepakke møder ny hård kritik, inden partierne genoptager forhandlingerne tirsdag. Løftet om at friholde boligejerne for stigende boligskatter ved såkaldt tilbageførsel kan nemlig slet ikke lade sig gøre, lyder det fra flere partier i blå blok.

Regeringen fremlagde for nylig sit længe ventede forslag om en ny model for boligbeskatning. I forslaget fastslår regeringen, at hvis provenuet fra boligskat viser sig at blive uventet stort, vil pengene blive tilbageført til borgerne ved at sænke skatten på arbejde, men en lettelse i indkomstskatten vil skulle gives til alle - ejere som lejere - i hele landet og ikke kun til boligejere i bestemte postnumre. Sådan er forslaget formuleret i dag.

Dermed bliver der ifølge finansordfører Brian Mikkelsen (K) reelt tale om en omfordeling til ugunst for de boligejere, der vil blive hårdest ramt af regeringens forslag.

»Vi har meddelt regeringen, at det er en ommer,« siger han.

Heller ikke Dansk Folkeparti giver meget for regeringens løfte.

»Det er mere retorik end reel politik, for det kan ikke lade sig gøre i den virkelige verden at få pengene tilbage i de samme lommer,« siger finansordfører Rene Christensen (DF).

Ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heining, vil indkomstskattelettelsen på ingen måde kunne måle sig med ekstraudgiften til boligskat for de berørte boligejere.

»Det er et meget, meget lille plaster på såret. I sidste ende bliver man ramt væsentligt hårdere på privatøkonomien af de højere boligskatter uden at blive kompenseret særlig meget for det via tilbageførslen,« siger han.

Teknikken i regeringens forslag er, at statens provenu fra boligskat ikke skal overstige de nuværende godt 43 mia. kr. om året. Stiger provenuet, skal det tilbageføres i form af lempelser af skatten på arbejde.

Venstre erkender, at boligejerne ikke vil blive kompenseret fuldt ud.

»Vi har ikke noget ønske om at opkræve mere i skat end nu. Men det kan aldrig blive en-til-en,« siger finansordfører Jacob Jensen (V).

»Det ville kræve et kæmpe bureaukrati, og vi vil hellere bruge de penge på skattelettelser, selv om det så ikke bliver millimeterdemokratisk.«

De boligejere, der står til at skulle betale mere i skat med regeringens forslag, er dem, hvis bolig stiger mere end 2,5 pct. om året i værdi.

BRANCHENYT
Læs også