Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Regeringen vil tiltrække udenlandske faglærte til Danmark

Regeringen vil gøre det lettere for danske virksomheder at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, der skal modvirke begyndende flaskehalse på arbejdsmarkedet. Både Dansk Metal og Dansk Folkeparti er imod forslaget.

Den nyudnævnte erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil i højere grad have udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Arkivfoto: Sofia Busk.

Der skal mange flere udenlandske arbejdere ind i Danmark.

Regeringen vil ikke blot nøjes med at åbne det danske arbejdsmarked for højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft - også faglærte udlændinge skal have lettere ved at få en fod inden for hos de danske virksomheder.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er således ved at forberede tiltag, der skal hente eksempelvis flere smede og byggeriarbejdere til landet.

»Regeringen er ikke forskrækket over at importere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Vi har ikke et konkret forslag endnu, men det kommer vi med, og det vil gøre det muligt at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark,« siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Men er det højtuddannet arbejdskraft?

»Det vil det blandet andet være, ja. Men også faglært arbejdskraft, der vil kunne gå ind i nogle funktioner, hvor der mangler arbejdskraft,« siger ministeren.

Dermed åbner ministeren sluserne mere, end regeringsgrundlaget har lagt op til. Her nævner regeringen blot, at det skal være lettere at rekruttere »højtkvalificerede« medarbejdere. Brian Mikkelsen vil dog endnu ikke sætte en tidshorisont på, hvornår regeringen er klar til at fremlægge sine nye initiativer.

Netop udviklingen på arbejdsmarkedet var også på dagordenen, da økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) mandag fremlagde regeringens nyeste prognose for dansk økonomi. Her havde ministeren især fokus på, at der er risiko for en overophedning af arbejdsmarkedet.

Ledigheden i arbejdsstyrken befinder sig i øjeblikket på 4,1 pct., og ifølge et notat fra Finansministeriet er især virksomheder inden for byggeriet begyndt at melde om mangel på kvalificeret faglært arbejdskraft.

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil Danmark mangle 30.000 faglærte inden for jern- og metalområdet i 2025. Hos fagforbundet Dansk Metal, der organiserer landets jern- og metalarbejdere, var ledigheden i forbundets A-kasse i oktober på 2,9 pct.

Men hos Dansk Metal mener man ikke, at løsningen er at importere flere udenlandske faglærte. Fagforbundet udgav i starten af december en analyse, der påpegede, at de lande, hvor Danmark tidligere har importeret faglært arbejdskraft fra – eksempelvis Tyskland og Polen – langsomt er ved at drænes for hænder med de rette kompetencer.

»Problemet er, at de lande er ved at tørre ud for kvalificeret arbejdskraft og det betyder, at lønningerne stiger i de lande, hvor de faglærte er i dag. Derfor synes de ikke, det er så attraktivt at tage til Danmark mere. Tiden for et quick fix er forpasset. Vi bliver nødt til selv at tage ansvar og uddanne dem, vi har behov for i vores egen arbejdsstyrke,« siger Dansk Metals formand, Claus Jensen.

Heller ikke hos VLAK-regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, bakker man op om regeringens ambitioner.

»Os bekendt er det ikke et problem at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark med de nuværende regler. Hvis man kigger på Produktivitetskommissionens tal, har vi frem mod 2030 bl.a. over 100.000 ufaglærte, der vil stå uden for arbejdsmarkedet. Jeg synes, vi skal bruge vores energi på at få dem konverteret til de områder, der mangler arbejdskraft,« siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører i Dansk Folkeparti.

BRANCHENYT
Læs også