Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske politikere rasler med sablen over for Facebook

Regeringen opfordres til at lade jurister gennemgå, hvordan Facebook evt. kan straffes for at promovere falske nyheder.

Den 4. december 2016 blev pizzeriaet Comet Ping Pong i Washington angrebet af en mand med et stormgevær efter en falsk historie, der forbandt det med en pædofilring under den amerikanske valgkamp. Her ses fronten på butikken på dagen efter angrebet. Foto: Jose Luis Magana/AP

Facebook skal presses til at fjerne falske nyheder også i en dansk kontekst.

Det siger flere danske politikere, efter at debatten om falske nyheder på Facebook og andre sociale platforme er eksploderet i flere europæiske lande.

Senest i Tyskland, hvor formanden for det tyske socialdemokratiske parti SPD, Thomas Oppermann, ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel har foreslået at straffe Facebook i Tyskland med bøder på op til 500.000 euro (ca. 3,75 mio. kr.) for hver falsk nyhedshistorie, som selskabet ikke fjerner fra deres site. Og selv om Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen ikke vil lægge sig fast på, hvilken model han ønsker indført i Danmark, kalder han dog det tyske forslag for »interessant«.

Vi skal finde ud af, hvordan det er muligt at presse store mastodonter som Facebook til at agere ordentligt på det danske mediemarked.

Mogens Jensen, medieordfører, Socialdemokratiet.

Samtidig vil han bede Kulturministeriets og Statsministeriets jurister om at kigge på sagen.

»Først og fremmest skal vi have et juridisk overblik over det her. Vi skal finde ud af, hvordan det er muligt at presse store mastodonter som Facebook til at agere ordentligt på det danske mediemarked, når de ikke er bundet af dansk lovgivning,« siger han.

Diskussionen er blusset op i kølvandet på det amerikanske præsidentvalg i november. Her blev Facebook og andre digitale platforme brugt til at promovere et ukendt antal falske nyheder, der ifølge iagttagere havde direkte indflydelse på afgørelsen af valget. Senest har den tjekkiske regering oprettet en særlig enhed, der skal bekæmpe falske nyheder op til landets kommende parlamentsvalg i oktober, skriver den britiske avis The Guardian. Det bekymrer Mogens Jensen.

»Det er et problem for demokratiet, at falske nyheder kan spredes på den måde. Det bør bekymre alle tilhængere af demokratiet, og derfor er det noget, vi helt klart må kigge på også i en dansk kontekst,« siger han.

Ikke omfattet af medielov

I Tyskland har den tyske justitsminister, Heiko Maas, ifølge udtalelser fra SPD’s formand Thomas Oppermann, uden held forsøgt skabe bro til Facebook. Ifølge Der Spiegel ønsker partiet, at Facebook på linje med andre markedsdominerende platforme skal oprette et center i Tyskland, der har en retlig forpligtelse til at fjerne falske nyheder.

»Facebook har ikke udnyttet lejligheden til at regulere sig selv effektivt efter de mange problemer med falske nyheder, som bliver spredt massivt på mediet,« siger Thomas Oppermann til Der Spiegel og tilføjer at folk, der er personligt berørt af de falske nyheder bør kompenseres økonomisk af det amerikanske selskab.

I Danmark er de fleste medier reguleret af den såkaldte medieansvarslov. Men det gælder ikke Facebook, der ifølge eksperter derfor kan trykke og distribuere falske nyheder, uden at det kan påklages for et pressenævn.

»Derfor er det en god idé at få regeringens jurister til at se på, hvad vi fra dansk side kan gøre for at presse Facebook og andre til agere mere konkret på det her,« siger fungerende politisk ordfører hos Alternativet Carolina Maier.

Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard vil også gerne diskutere muligheden for at kunne straffe Facebook.

»Men jeg tror mere, at staten skal understøtte den danske public service-tradition med politisk uafhængige og troværdige nyheder. Ellers risikerer vi at miste sammenhængskraften i vores samfund,« advarer han.

Under den amerikanske valgkamp delte befolkningen ifølge netmediet Buzzfeed flere falske end rigtige nyheder. Det gjaldt bl.a. historien om, at paven officielt støttede Donald Trump som USA’s næste præsident. Samtidig har bl.a. Jyllands-Posten beskrevet, hvordan unge mennesker gennem såkaldte annoncenetværk bruger Facebook som katalysator for at tjene penge på falske nyheder også i Danmark. Og i sidste uge meldte chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, ud, at Rusland og andre fremmede stater med målrettede cyberangreb og manipulerede oplysninger forsøger at opnå indflydelse i Danmark.

Falske nyheder
Millioner af delinger
  • En undersøgelse foretaget af Buzzfeed efter den amerikanske valgkamp viser, at de 20 mest delte falske historier opnåede hele 8.711.000 delinger på Facebook, mens de 19 største artikler, fra f.eks. New York Times, Washington Post og NBC, kun kunne mønstre 7.367.000 delinger.
  • En anden undersøgelse foretaget af det amerikanske analyseinstitut Ipsos viser, at i omkring 75 pct. af tilfældene tror folk, at falske nyheder er korrekte.

Voldsomme konsekvenser

Samtidig har falske nyheder også fået betydning i virkeligheden.

Den 4. december i år angreb en mand med et stormgevær et pizzeria i Washington. På de sociale medier var pizzeriaet blevet sat i forbindelse med en pædofilring, der skulle have forbindelse til den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton. Men historien var falsk. For godt 14 dage siden mødte den danske folketingspolitiker, Naser Khader, så op i Washington for at støtte op om pizzeriaet. Sammen med hundredvis af andre stillede han sig i kø for at købe mad, fortæller han.

»Det er et alvorligt problem, som jeg i stigende grad selv oplever på Facebook, men jeg er usikker på, hvordan vi præcist skal angribe det,« siger han.

Selv har Facebook meldt ud, at man vil forsøge at komme problemet med falske nyheder til livs gennem at samarbejde med en række mediepartnere som den amerikanske avis Washington Post. Samtidig opfordrer mediet dets brugere til at flage nyheder, de mener, er falske. Facebook tester i øjeblikket systemet i USA, men kun på engelsk, skriver mediet i en kommentar til Jyllands-Posten, hvor det også skriver, at det vil arbejde på at udrulle det globalt i de kommende måneder.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken kulturminister Mette Bock (LA) eller fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Samtidig bliver der ved med at dukke falske nyheder op på internettet.

Bl.a. i sidste uge, da den pakistanske forsvarsminister Khawaja Muhammad Asif, truede Israel efter en falsk historie om, at israelsk militær ville anvende atomvåben mod Pakistan, hvis de involverede sig i kampen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak. Historien viste sig at være falsk men fik altså alligevel den pakistanske forsvarsminister til at fremkomme med trusler mod Israel. Både Israel og Pakistan er atomførende nationer.

Det skrev den amerikanske avis New York Times i sidste uge.

Her citerede avisen også et tweet fra den pakistanske forsvarsminister, der skrev følgende på sin officielle Twitter konto:

»Israels forsvarsminister truer med atomar gengældelse pga. formodet pakistansk rolle i krigen mod Daesh i Syrien,« skrev han og anvendte det arabiske udtryk Daesh for Islamisk Stat. »Israel glemmer at Pakistan også er en atomstat,« skrev han videre.

I Tjekkiet kommer reaktionen med oprettelsen af en særlig enhed til at bekæmpe falske nyheder, efter myndighederne har meldt ud, at flere hjemmesider er skudt op, inden tjekkerne i efteråret 2017 skal til parlamentsvalg.

Tjekkiet beskylder nu Rusland for at stå bag hjemmesiderne.

»Det centrale mål med den russiske propaganda i Tjekkiet er at så tvivl hos de mennesker om, hvorvidt demokrati er den bedste måde at organisere et land på, at tegne et negativt billede af EU og Nato, og at afskrække folk fra at deltage i den demokratiske proces,« siger Tomáš Prouza, Tjekkiets europaminister, til den britiske avis The Guardian.

Noget lignende har den svenske sikkerhedstjeneste Säpo tidligere advaret om i Sverige.

BRANCHENYT
Læs også