Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lækket rapportudkast: Danmarks indsats mod pengevask og terrorfinansiering får karakterer på niveau med Honduras og Bangladesh

I et lækket rapportudkast fra den internationale organisation FATF får Danmark kritik for bl.a. at føre et utilstrækkeligt tilsyn med den finansielle sektor.

Danmark får kritik for sin indsats mod hvidvask af penge og terrorfinansiering i et rapportudkast fra organisationen FATF.  Foto: Colourbox

Der er lagt op til en drøj omgang, når Danmark senere i år skal til eksamen i bekæmpelse af pengevask og terrorfinansiering.

Eksaminator er den internationale organisation Financial Action Task Force, FATF, der i november var i Danmark for at undersøge den danske indsats, og i et foreløbigt rapportudkast, som Finans er i besiddelse af, får Danmark kritik på en stribe punkter.

FATF kritiserer blandt andet metoden i myndighedernes risikovurderinger, manglende koordinering, et underdimensioneret hvidvasksekretariat og et utilstrækkeligt tilsyn med særligt den finansielle sektor, der ifølge organisationen generelt underprioriterer området.

FATF laver ingen ranglister over landene med den mest effektive indsats, men Finans' gennemgang af de senest offentliggjorte evalueringsrapporter viser, at Danmarks ratings i rapportudkastet ligger på niveau med Honduras, Bangladesh og væsentligt dårligere end USA, Schweiz, Spanien og Italien.

Organisationen Transparency International er også på vej med en rapport om indsatsen på hvidvaskområdet, og næstformand i den danske afdeling, Merete Drewsen, er ikke overrasket over konklusionerne fra FATF:

»Det er et klart signal om, at vi er meget umodne i Danmark. Vi lever i en tillidskultur, og vi har svært ved forestille os, at nogen bevidst misbruger de finansielle systmer,« siger hun.

Merete Drewsen tilføjer dog også, at hun ikke har belæg for at konkludere, at Danmark bliver misbrugt i større stil af kriminelle, der vil sløre sporene fra ulovlige penge eller kanalisere store summer ud til terrorgrupper.

Professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet er overrasket over, at Danmark scorer så lavt i sine ratings fra FATF, men selv om kritikken skal tages alvorligt, er der ingen grund til at ligge søvnløs, mener han.

»Der kan sagtens være noget i kritikken, og det er godt, at der er nogen, der holder øje med, at vi ikke bliver for slappe i koderne. Mit indtryk er, at vi har en relativt velfungerende maskine, men selvfølgelig kan den blive bedre,« siger han.

FATF er et mellemstatsligt samarbejde, der blev etableret i 1989, og den har som eneste formål at arbejde for en mere effektiv bekæmpelse af pengevask og terrorfinansiering.

Hvad er hvidvask?
  • Hvidvask er at sikre udbyttet fra en strafbar handling såsom narkohandel, røveri, bedrageri eller lignende.
  • For at kunne bruge udbyttet skal de personer, der har begået den kriminelle handling, sørge for at udbyttet til at se ud, som om det er erhvervet på lovlig vis. Det kan ske ved at sløre pengenes oprindelse eller ændre pengenes identitet, fx ved at veksle dem til en anden valuta.
  • Strafferetligt er hvidvask dækket af straffelovens bestemmelse om hæleri - det vil sige, at den omfatter ikke gerningsmanden selv. Han straffes i stedet for den bagvedliggende forbrydelse.
Kilde: Anklagemyndigheden

Organisationen vil ikke kommentere rapporten, før den kommer i sin endelige udgave til sommer, og presseafdelingen oplyser, at konklusioner og ratings kan ændre sig inden.

Danmarks dialog med FATF er forankret i Erhvervsministeriet, og her er der heller ingen kommentarer til rapportudkastet.

Læs også
Top job