Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Set fra London: Trumps tiltrædelsestale er ikke optimal for et Storbritannien på vej ud af EU

Mini-analyse: Trumps tale må skabe en vis nervøsitet hos den britiske regering, der skal til at gennemføre brexit.

LONDON - Donald Trumps tiltrædelsestale om at sætte »Amerika først« og »køb amerikansk, hyr amerikansk« må skabe en vis nervøsitet hos den britiske regering, som er i gang med at forlade EU, og derfor er stærkt afhængig af at lave egne frihandelsaftaler, fordi Storbritannien fremover ikke kan handle via EU's aftaler.

Briternes mål er samtidig bedre aftaler, end de i dag har via EU, for planen er nemlig at handle mere med verden uden for EU efter brexit. Og her er en god aftale med USA yderst vigtig, både økonomisk og symbolsk.

Præsident Trump støtter ganske vist brexit og sagde i sidste uge, at han ville lave en hurtig handelsaftale med briterne. Men i talen fredag udtrykte han en grundlæggende frygt for at blive snydt i frihandelsaftaler, og den indstilling kan gøre det svært for briterne at få den stærke aftale med USA, som de drømmer om.

Selv når begge parter ønsker frihandel, så kan det være besværligt at blive enige om de mange detaljer i en handelsaftale. Men hvis den ene part grundlæggende har en vis tvivl over for konceptet frihandel og taler om, at fremmede lande »stjæler« amerikanske job, så bliver det ikke ligefrem nemmere.

Udadtil viste briterne dog gode miner efter talen. I en video ønskede udenrigsminister Boris Johnson den nye præsident tillykke.

Som resten af regeringen har han ikke et nært forhold til Donald Trump. I stedet har Trump tætte forbindelser til EU-modstanderen Nigel Farage, der er fhv. formand for fløjpartiet UKIP og i øvrigt lige har fået et bi-job som kommentator på Fox News. Og ham har regeringen næppe lyst til at bruge som mellemmand.

Premierminister Theresa May vil ifølge britiske aviser besøge Trump snarest - måske allerede i den kommende uge, lyder det. Hun siger til Financial Times, at hun forventer nogle meget direkte samtaler med Trump.

Det bliver i øvrigt interessant at se, hvordan den impulsive Trump går i spænd med den afmålte May. Tidligere har britiske premierministre i flere tilfælde været fortrolige med amerikanske præsidenter. Mest berømt med Margaret Thatcher og Ronald Reagan i 1980'erne. De kæmpede begge mod Sovjetunionen og for økonomisk frihed.

Tony Blair og George W. Bush kom også tæt på hinanden og samarbejdede om Irak-krigen. David Cameron og Barack Obama siges at have respekteret hinanden uden at være overdrevet tætte.

Theresa May har indtil videre kun talt i telefon med Trump. De to har en noget forskellig personlighed, hvilket blev illustreret for to uger, da den korrekte, britiske May på landsdækkende tv blev spurgt, hvad hun mente om Donald Trumps "grab them by the pussy"-kommentar.

Og fredag viste Trumps tale, at de politiske ledere i USA og Storbritannien også har et forskelligt syn på det vigtige emne frihandel.

Så sent som torsdag gjorde Theresa May i en tale på World Economic Forum i Davos et stort nummer ud af, at briterne efter brexit bliver endnu mere globale, og at Storbritannien skal være en international forkæmper for frihandel.

Og fredag holdt Donald Trump så en tale med stærke, protektionistiske træk.

Så ikke bare i et brexit-perspektiv, men også på et mere overordnet plan var det set fra Downing Street 10 i London langt fra en drømmetale, som Trump fredag holdt i Washington.

Læs også