Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Trumps skattemur kan starte virksomhedsflugt fra Danmark

Donald Trumps kommende skatteudspil kan ramme eksporten til USA og få danske virksomheder til at flytte produktion og patenter over Atlanten i stor stil, frygter eksperter.

Den amerikanske præsident Donald Trump skulle være på trapperne med et skatteudspil der vil favorisere amerikanske eksportører.

USA's præsident, Donald Trump, vil om få uger lancere en ny skattereform, som eksperter frygter vil beskatte import af varer fra bl.a. Danmark, mens selskaber i USA tilgodeses.

Hvis udspillet gennemføres, vil det ramme den danske eksport til USA, der sidste år androg omtrent 100 mia. kr., og kan få danske virksomheder til at flytte produktion og patenter til USA. Det vil også lægge pres på Danmark for at sænke sine egne skatter og kan i sidste ende udløse en global handelskrig, vurderer tre eksperter.

»En dansk virksomhed, der sælger til USA, risikerer at få en ekstra skat på 20 pct., som de kan slippe for, hvis de flytter til USA. Det vil trække virksomheder til USA i meget stor stil, hvis det bliver gennemført,« siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i tænketanken Cepos og tidligere direktør i Skatteministeriet.

Forslaget friholder stort set amerikanske selskaber for selskabsskat, når de eksporterer deres varer, mens importører skal betale fuld skat på 20 pct.

Trumps skattereform

Trumps skattereform ventes bl.a. at sænke skatten på kapitalindkomst og lønindkomst betragteligt

Den vil lægge op til at sænke selskabsskatten fra de nuværende omtrent 35 pct. til cirka 20 pct.

Dertil skal selskabsskatten lægges om så man beskatter pengestrømme fremfor resultatet

Virksomheder får et ekstra fradrag, så de stort set ikke betaler selskabsskat af eksportindtægter

Man får dog ikke et fradrag for varer eller halvfabrikata der importeres til USA

Forslaget mindsker også selskabernes rentefradrag

Forslaget vil også gøre det mere fordelagtigt for amerikanske selskaber at føre penge tilbage til USA, som før har været parkeret i udenlandske skattely

Udspillet diskuteres stadig indædt i den amerikanske kongres, men har Ifølge Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, så stor opbakning, at det sandsynligvis bliver en del af skattereformen. Det vil også styrke den amerikanske dollar, men ikke nok til at afbøde slaget mod den danske eksport, vurderer han.

Tankerne i forslaget bekymrer Peter Thagesen, underdirektør i DI.

»Sagen er, at det er et oplæg, som vil favorisere amerikanske eksportører og straffe amerikanske importører hårdt,« siger Peter Thagesen.

Ifølge Jørgen Juul Andersen, partner i revisionshuset PwC, kan forslaget også få amerikanske selskaber til at investere mindre i Europa.

»Forslaget er til fulde noget, der lever op til kongstanken om at trække arbejdspladser tilbage til USA,« siger Jørgen Juul Andersen.

Bliver forslaget til virkelighed, lover erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) at kæmpe for lavere selskabsskatter herhjemme.

»Vi vil selvfølgelig ikke se på, at f.eks. Novo Nordisk, fordi det er ved at bygge en kæmpe fabrik i North Carolina, vil flytte patentrettigheder til USA, fordi forholdene er så meget mere attraktive end i Danmark. Så bliver vi nødt til at reagere i Danmark,« siger Brian Mikkelsen.

Hos Novo Nordisk A/S og andre selskaber kontaktet af Finans, afventer man situationen.

»Vi følger den skattepolitiske udvikling i USA nøje, men ønsker ikke at kommentere på en eventuel lovændring på nuværende tidspunkt,« siger pressechef Katrine Sperling.

Læs også