Serier

Regeringen går med tanker om at sænke selskabsskatten

Presset på den danske selskabsskat øges, i takt med at lande som USA og Storbritannien overvejer at sænke deres. Det kræver handling, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Han møder dog modstand i Folketinget.

Brexit - britisk farvel til EU
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ønsker at sænke selskabsskatten, hvis Storbritannien og USA gør det samme.  Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ønsker en ny debat om den danske selskabsskat.

Det kommende skatteudspil i USA, som ventes at indeholde en sænkelse af selskabsskatten fra 35 pct. til omtrent 20 pct., og lignende udmeldinger fra bl.a. Storbritannien i kølvandet på brexit, sætter nu også den danske sats under pres, vurderer han.

»De ting, som sker i USA og i Storbritannien, lægger et pres på Danmark. Vi kan se, at også andre lande planlægger at sænke den,« siger Brian Mikkelsen.

»Derfor kan vi blive tvunget til at se på, hvordan vi får sat selskabsskatten ned de kommende år,« fortsætter han.

Skatten blev sidst sænket i 2016 fra 25 pct. til de nuværende 22 pct., hvilket er lige under gennemsnittet i EU. Den udgjorde 28 pct. i 2006 og 34 pct. i 1996. Skatten skal under 20 pct. for at give danske virksomheder en konkurrencefordel, vurderer Brian Mikkelsen.

Det koster ifølge Brian Mikkelsen staten omtrent 1 mia. kr. at sænke skatten med 1 pct.-point. En reduktion til 12,5 pct. vil koste staten 13,5 mia. kr. om året, viser beregninger fra Finansministeriet. Til gengæld vil det skabe 3.200 nye jobs og 13,5 mia. kr. i ekstra velstand i 2025, bl.a. fordi virksomheder vil investerer mere i ny teknologi herhjemme.

Danske virksomheder har ifølge Nationalbanken siden 2005 samlet set investeret 559 mia. kr. i udlandet, mens udenlandske kun har investeret 212 mia. kr. i Danmark.

EU-Kommissionen barsler med et forslag om en fælles lov om selskabsskat, der skal lukke nogle af de smuthuller, som virksomhederne i dag kan udnytte ved at flytte deres overskud fra det ene EU-land til et andet.

Hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne er dog interesserede i at snakke selskabsskat.

DF foreslog i forbindelse med valget i 2015 at hæve skatten, hvis regeringen mangler penge til reformer på andre områder. Det standpunkt holder man ifølge partiets finansordfører, Rene Christensen, stadig fast i.

»Det er en ideologi for nogle, at man vil have selskabsskatten så lav så muligt. Men det er ikke det, som bliver efterspurgt af virksomhederne,« siger Rene Christensen.

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) afviser også at sænke skatten nu.

»Det korte svar er nej,« siger han.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

Læs også