Gammel Politik
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ministers skjulte formue kan føre til interessekonflikter

En millioninvestering i en dansk kapitalfond, der tidligere har fået nej til statslig kapital, er en åben invitation til interessekonflikter for erhvervsminister Brian Mikkelsen, lyder det fra eksperter.

Brian Mikkelsen (K) ved en konference kort efter hans comeback som erhvervsminister i november 2016.

En 5 mio. kr. stor satsning på den danske kapitalfond SE Blue Equity fra den siddende danske erhvervsminister er lig med en åben ladeport for interessekonflikter.

Det er ekspertvurderingen over en investering fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og hans ægtefælle. Ministeren har i november trukket sig fra fondens bestyrelse – efter eget udsagn for at undgå interessekonflikter – men altså beholdt sin investering.

»Der er en klar, underliggende interessekonflikt. Ministeren har indflydelse på dem, der har betydning for selskabet gennem eksempelvis Vækstfonden,« siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

SE Blue Equity har tidligere haft et opgør med Vækstfonden, da kapitalfonden fik nej til at få en statslig investering på 150 mio. kr. Dengang sad Brian Mikkelsen i kapitalfondens bestyrelse, men blandede sig ikke offentligt i slagsmålet.

I dag er Brian Mikkelsen som erhvervsminister øverste chef for netop Vækstfonden.

Erhvervsministeren oplyser, at han har gjort nok ved at have opgivet bestyrelsesposten, og han mener ikke, at man bør sælge sine aktier i danske selskaber, bare fordi man bliver minister:

»Dermed lever jeg op til de forpligtelser, jeg har som minister, og bidrager til størst mulig åbenhed om mine personlige økonomiske interesser,« skriver ministeren i en mail.

Løkke ønsker åbenhed

Ministeren har i et skema til Statsministeriet om sine økonomiske interesser oplyst, at han og ægtefællen har lidt over 200.000 kr. placeret i et investeringsselskab med deres fælles initialer som navn. Han har ikke oplyst, at selskabet dækker over en 5 mio. kr. stor investering.

»Når det ikke oplyses klart, at selskabet har investeret i kapitalfonden, mindskes mulighederne for, at offentligheden kan se potentielle interessekonflikter. Åbenhedsreglerne kommer dermed ikke til at fungere efter hensigten,« siger forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DJMX.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understregede i december, at oplysningerne om ministrenes økonomi er en politisk prioritet, mens Brian Mikkelsen som menigt folketingsmedlem tidligere har været modstander af at oplyse om sin økonomi.

Læs også