Tech
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Popstjerne fik presset Apple til at betale mere for musikken

Apples kommende streaming-tjeneste Apple Music kom under hård beskydning for ikke at betale musikerne godt nok. Et åbent brev fra den amerikanske megastjerne Taylor Swift fik Apple til at skifte mening.

Med sin enorme fanbase i ryggen har 25-årige Taylor Swift taget et opgør med musikbranchen - og har nu fået Apple til at ændre politik. Foto: Matt Sayles

I et sjældent øjeblik har Apple bøjet sig for pres udefra. Anført af popstjernen Taylor Swift har kritikken i løbet af en weekend haglet ned over Apple for ikke at ville betale for den musik, der bliver afspillet i de tre måneders gratis prøvetid, den nye musiktjeneste Apple Music bliver lanceret med.

Og efter en telefonsamtale med Taylor Swift, gik Apples direktør for tjenester på nettet Eddie Cue ud med meldingen, der kan betyde mange millioner dollars i ekstra udgifter: Apple har lyttet til musikerne og vil nu betale for al musikken, der bliver afspillet via firmaets streaming-tjeneste.

Dermed har Taylor Swift igen bragt sig i en hovedrolle som talerør for kunstnere, der føler sig trådt på i den nye musikøkonomi, hvor nogle få øre udbetalt pr. afspilning på streaming-tjenester skal erstatte traditionelt salg af musik på cd eller som downloads. Men den 25-årige sanger er heller ikke hvem som helst. Taylor Swift bliver fulgt af 71 millioner fans på Facebook og 59 millioner på Twitter og er den i øjeblikket bedst sælgende kunstner i verden.

Når hun kræver sin musik fjernet fra Apple Music, er rollerne vendt om mellem musikerne og det normalt meget magtfulde it-selskab: Hun kan økonomisk godt overleve uden Apple Music, men for Apple Music vil det være et tydeligt handicap at skulle undvære Taylor Swift i det musikalske tag-selv-bord til kunderne.

I et blogindlæg, udformet som et brev til Apple, kritiserede den 25-årige superstjerne i høflige, men bestemte vendinger Apples beslutning om ikke at betale for musikken i den gratis prøvetid.

Det er ikke for sent at ændre den beslutning, skrev Taylor Swift i sit indlæg, og sammenlignede det med at lade Apples medarbejdere arbejde en fjerdedel af året uden løn.

»Vi beder ikke om gratis iPhones. Så vær venlige ikke at bede os om at give vores musik til jer uden nogen betaling,« sluttede Taylor Swift sin appel.

Hun valgte i november 2014 at fjerne al sin musik fra verdens nok mest kendte streaming-tjeneste, svenske Spotify, kort før lanceringen af albummet 1989. Her var problemstillingen næsten den samme: At Spotify lader folk lytte til musik gratis, men med reklamepauser. Betalingen til kunstnerne for disse musiklyt er noget lavere end normalt, hvilket fik Taylor Swift på barrikaderne. Spotify har omvendt retfærdiggjort forskellen med, at gratis-tjenesten skal styre folk væk fra pirat-musik og med tiden få flere og flere til at købe abonnement.

BRANCHENYT
Læs også