Tech
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Computerworlds chefredaktør: Vi skal stoppe med at behandle it som tryllestøv

Det er nyttesløst at digitalisere de mest komplekse dele af det offentlige Danmark, lyder det fra en lidt uventet kant i forlængelse af EFI-skandalen.

Nej, it-systemer kan ikke løse alt mellem himmel og jord, lyder det nu fra Computerworlds chefredaktør.

Det kan være svært at få hold om de mange store og små fejl, der for nylig har ført til skrotningen af det milliarddyre EFI-system. Det er dog heller ikke nødvendigt for at forstå sagens kerne. For én afgørende fejl går igen fra offentlig it-skandale til offentlig it-skandale, mener chefredaktør Lars Jacobsen fra Computerworld.

»Det er kort sagt på tide at stoppe med at behandle it som tryllestøv,« skriver han i en kommentar på netmediet om sagen, hvor han undrer sig over, at leverandørerne af det stærkt forsinkede system - primært KMD og CSC - i årevis udstedte fakturaer frem for at påpege det reelle problem over for Skat: At det er nyttesløst at digitalisere et område, der er så komplekst, at det er kendetegnet ved flere undtagelser end regler.

»Det må og skal politikerne indse i stedet for blindt at tro på tåbelige planer,« fortsætter Lars Jacobsen sin kradse kommentar om it-skandalen, hvor den manglende reaktion efterfølgende fra de forskellige aktørers side blot har forstærket chefredaktørens følelse af ansvarsløshed.

Det er hårdt trukket op, ja, men det er nødvendigt for i det mindste at vride en dyrekøbt lærestreg ud af EFI-systemet.

»Da leverandørerne gik i gang med at pille i de særlige fordringskrav til systemet, fandt de ud af, at der ikke var 50 krav, men 500, og så var der tydeligvis en eller anden skattedirektør som bare sagde: "Fedt, så tager vi dem allesammen med." Suk. Prøv at vise mig noget, der nogensinde er gået godt på den måde,« siger Lars Jacobsen til Finans.

I lighed med flere andre ryster han især på hovedet over, at de offentlige it-projektmagere tilsyneladende ikke tager 80/20-reglen alvorligt.

»De første 80 pct. af et it-system tegner sig som regel kun for 20 pct. af regningen. Det er de sidste og besværlige 20 pct. af systemet, der får prisen til at eksplodere. Er det så ikke bedre, at medarbejderne skal trykke på lidt flere frem for lidt færre knapper?«

BRANCHENYT
Læs også