Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Test af seks trådløse mikroanlæg

Endelig er de her, de lydanlæg, som din smartphone har ventet på, siden den kom til verden.

Med trådløs lydoverførsel kan du afspille musik fra alverdens musikbiblioteker direkte fra lænestolen. Alt, hvad du behøver, er en mobiltelefon eller tablet og et af anlæggene i denne test. Enkelte streaming-tjenester er endda begyndt at tilbyde digital musik i ægte cd-kvalitet, så man kan smide cd-afspilleren ud. En del af anlæggene i denne test har dog også cd-afspiller for at være på den sikre side.

Før i tiden rynkede folk på næsen af tanken om at bruge mobilen som lydkilde. Lydkvaliteten var simpelthen for dårlig til, at musikinteresserede kunne tage det alvorligt.

Sådan er det ikke længere, for med tilstrækkelig høj opløsning på musikfilerne og digital overførsel til anlægget kan mobilen give store musikoplevelser. Det samme kan en computer eller tablet selvfølgelig; begge dele fungerer fremragende som lydkilde. Men god lyd afhænger af kvaliteten af anlægget. Det er nemlig stadig sådan, at både forstærker og højttalere skal være af ordentlig kvalitet.

Bedre kvalitet fra mikro-stereoanlæg

Trådløs lyd fra mobilen kan man få med en dejlig lille rejsehøjttaler eller en anden placeringsvenlig Bluetooth-højttaler. Men hjemme i stuen eller i sommerhuset har man brug for noget bedre. Her kan et mikroanlæg være det perfekte kompromis, hvis målet er god lyd til en acceptabel pris, uden at det fylder alt for meget.

For det første giver det at adskille højttalere og elektronik et helt andet lydbillede. Ved at placere højttalerne med nogle meters mellemrum – f.eks. i en bogreol, men hellere på stativ – får man et bredt og åbent lydlandskab, samtidig med at ekstra membranmateriale lettere kan fylde rummet med lyd. For det andet har mikroanlæggene gerne en kraftigere forstærker, hvilket gør, at det lyder mere afslappet ved høj volumen.

Hvis du ikke vil have et stort stereoanlæg med ditto højttalere, og desuden forbeholder dig retten til ikke at blive fuldstændig blanket af, så er et mikroanlæg et glimrende valg.

Kriterier og udstyr

Ud over separate højttalere og trådløs musik fra smartphone, tablet eller computer har vi sat som kriterium, at anlægget ikke må koste svimlende mange penge. Det dyreste her (Marantz + Boston) er ikke ligefrem billigt med en pris på over 8.000 kr., men med tanke på udstyret er det langt billigere, end det kunne have været. Hvis du ikke vil bruge så mange penge, kan du også finde noget til under 5.000 kr.

Det øvrige udstyr varierer en del. Nogle anlæg har cd-afspiller, og nogle har digitale indgange. Nogle har radio, i så fald også DAB og DAB+. Det gælder Sony, Yamaha og Marantz, og der findes også en variant af Panasonic-anlægget med digital radio, men det er ikke det, vi har testet. Mange er også gået over til at styre med mobiltelefonen via en app.

Vi tester:

 • Panasonic SC-PMX9 3.988 kr.
 • Sony CMT-SBT300WB 2.999 kr.
 • Philips DS9830 4.999 kr.
 • Yamaha MCR-N560D (inkl. Wi-Fi) 5.738 kr.
 • NAD D3020 + Bowers & Wilkins 686 S2 6.897 kr.
 • Marantz M-CR610 + Boston Acoustics A 25 8.494 kr.

Panasonic SC-PMX9

Perfekt balance

Panasonic er ikke det første mærke, vi tænker på, når det gælder gode mini hi-fi-systemer, men den opfattelse måtte vi genoverveje efter at have hørt dette anlæg!

Trådløst lydanlæg

Panasonic SC-PMX9

Panasonic

Plus:

SC-PMX9 har god byggekvalitet, nem fjernbetjening og fine tilslutningsmuligheder. Lydgengivelsen er meget overbevisende med rig og fyldig bas, som får musikken til at swinge.

Minus:

Opløsning og detaljegrad i diskanten er ikke så fremtrædende som på de bedste, men giver alligevel en behagelig, afrundet lydsignatur.

Fakta:

 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, NFC
 • Streaming: AirPlay, DLNA
 • Andet: Cd-afspiller, FM/DAB, USB
 • App-styring
 • Effekt: 2 x 20 W (3 ohm)
 • Pris: 3.998 kr.

Lyden fra Panasonic er mere spændende, livlig og fyldig, end vi havde ventet. Vi startede med norske Thomas Dybdahl, og SC-PMX9 gengiver fint detaljerne i hans lavmælte, lyse vokal med masser af energi og klarhed, samtidig med at guitarklangen er imponerende fyldig. Den varme mellemtone får også svenske Lars Winnerbäcks stemme til at lyde realistisk. Og ikke nok med det: Stortrommen på Mark Knopflers “Privateering” slår med overbevisende kraft og tyngde, og gør anlægget meget medrivende at lytte til.

To diskanter pr. højttaler gengiver toppen af frekvensområdet mere kontrolleret og afbalanceret end flere af de andre testdeltagere. Dog ikke helt på niveau med de dyreste anlæg fra henholdsvis Marantz og NAD: Det krævende guitarspil fra svenske Melissa Horn mangler f.eks. lidt snert, og de lyseste klangfarver er noget afdæmpede. Melissas stemme kommer derimod rigtig godt frem.

Vi antager, at Panasonic har valgt en afrundet diskant for at gøre lytteoplevelsen mere behagelig og mindre afslørende over for dårlige indspilninger. Anlægget har også en bas-booster kaldet Dynamic Bass, som giver mere fylde i bassen ved lavere volumen. Ikke ligefrem hi-fi-korrekt, men det bidrager til et fyldigt og behageligt lydbillede ved civiliseret volumen.

Andet udstyr

En fjernbetjening kan styre alle funktioner, men en mere elegant måde er med Panasonics egne mobil-apps til iOS og Android.

Vi har testet Panasonic SC-PMX9 i en version uden DAB/DAB+. Der findes også en variant kaldet SC-PMX9DB, som er magen til, men også har DAB/DAB+.

Sony CMT-SBT300WB

Fejlskud uden bas

Sony er i vælten for tiden med mange gode lyd- og billedprodukter. Desværre er dette minianlæg ikke et af dem.

Trådløst lydanlæg

Sony CMT-SBT300WB

Sony

Plus:

Testens billigste anlæg har rigtig gode tilslutningsmuligheder. Med cd-afspiller, DAB-radio, USB og trådløs tilslutning er Sony-anlægget udrustet til lidt af hvert.

Minus:

Generelt flad og uengagerende lyd uden nævneværdig bas gør, at vi hellere vil anbefale at lægge nogle ekstra kroner i et bedre lydsystem.

Fakta:

 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, NFC
 • Streaming: AirPlay, DLNA
 • Andet: Cd-afspiller, FM/DAB, USB
 • Effekt: 2 x 50 W
 • Pris: 2.999 kr

“Det lyder slet ikke godt,” siger Geir. Og nej, lydgengivelsen er ikke særlig inspirerende. Sony-anlægget lider af “paphøjttaler-syndrom” og har en temmelig upræcis, hul og farvet lyd.

Mark Knopflers guitar får en underlig, ikke-lineær klang, der favoriserer visse frekvenser. Og når stortrommen kommer ind på “Privateering”, er det uden tyngde og rumfornemmelse. Der mangler de fine klangfarver fra Yamaha, og bassen er langtfra så dyb, kraftig og kontrolleret som det, Panasonic disker op med. Sony-anlægget kan heller ikke spille særlig højt, før det bliver anstrengende at lytte til.

Thomas Dybdahls forsigtig stemme kommer ikke ordentligt fri af højttalerne, selv når vi tager stoffronterne af. Melissa Horns lyse stemme lyder hårdt, og man skal ikke spille særlig højt, før det bliver tydeligt forvrænget. Lyden er for grumset til at få alle detaljer i lydmikset frem. Sony-anlægget fungerer afgjort bedre til baggrundsmusik end til kritisk lytning i lænestolen.

Andet udstyr

På papiret ser det ellers godt ud: Sony-systemet indeholder både cd-afspiller, FM/DAB-radio og USB, mens A2DP Bluetooth, NFC og Wi-Fi med DLNA tager hånd om det trådløse. Derfor er det synd, at lydkvaliteten ikke indfrier denne gang.

Philips DS9830

Lækre lydskabninger

Philips’ højttalere med diskanten på en stilk er et stiligt alternativ til traditionelle minianlæg. Men de koster også.

Trådløst lydanlæg

Philips DS9830

Philips

Plus:

Philips DS9830 er både sjove at se på og medrivende at lytte til. De giver en varm, fyldig lyd med masser af bas, god stemmegengivelse og et åbent, præcist lydbillede. Med AirPlay og Spotify Connect får man nem adgang til en verden af musik.

Minus:

Prisen er høj, og lyden har sine begrænsninger. Det kan let komme til at lyde lidt hårdt og stresset, hvis man fristes til at spille for højt. Uden indbygget radio eller cd kræver det, at man har en mobil eller computer som kilde.

Fakta:

 • Trådløst: Wi-Fi
 • Streaming: AirPlay, Spotify Connect, DLNA
 • Effekt: 50 W
 • Pris: 4.999 kr.

Vi var spændt på, hvordan disse futuristisk udseende højttalere ville klare sig mod konkurrenterne. Som udgangspunkt har de en fordel i, at elektronikken er specialtilpasset højttalerne. På den anden side har vi blandede erfaringer med aktive højttalere, hvor lyden overføres fra den ene til den anden via højttalerkabel.

I dette tilfælde var der dog ikke grund til bekymring: Philips-højttalerne byder på et fremragende stereoperspektiv og en spændstig lydkarakter med fyldig bas og sprød diskant. Mark Knopflers dybe stemme kommer godt ud over højttalerne, samtidig med at vi får de små detaljer i lydbilledet med, og bassen er dyb og taktfast.

Med lyd af denne kvalitet bliver vi fristet til at skrue endnu mere op, men så viser Philips-anlægget, at det ikke har ubegrænsede kræfter. Ved højere volumen forsvinder lidt af baskontrollen, og lyden virker beklemt. Philips DS9830 er ligesom mange af konkurrenterne tilpasset til at give fyldig lyd ved lav volumen.

Vi kunne godt have tænkt os EQ-indstillinger for at finjustere lyden til højere niveauer, men som det er nu, måtte vi nøjes med iPhones lydindstillinger.

Andet udstyr

De to Philips-højttalere er primært tænkt som et trådløst system, hvor streaming er den vigtigste musikkilde. Det er et AirPlay-baseret anlæg, der kan bruges sammen med Apple iOS og iTunes, men også understøtter Spotify Connect. Dermed kan både Apple- og Android-brugere styre musikafspilningen direkte fra mobilen (så længe de har en Spotify-konto).

Philips’ anlæg er meget let at tage i brug og kobles til netværket ved at kopiere telefonens netværksindstillinger.

Yamaha MCR-N560D

Behagelige toner

Med Yamaha bag lydpulten er hyggestunden garanteret.

Trådløst lydanlæg

Yamaha MCR-N560D

Yamaha

Plus:

Musikken lyder varm og fyldig, uden at bassen bliver træg af den grund. Her er god snert, og Yamaha forfører med frodige vokaler og naturlig klang. DAB-radio og cd-afspiller trækker op.

Minus:

Vi kunne godt tænke os lidt flere kræfter, så man kunne spille højere, før det begynder at skurre. Desuden er lydbilledet ikke så luftigt som på de bedste, og dybbassen er selvfølgelig begrænset.

Fakta:

 • Trådløst: Wi-Fi (ekstraudstyr)
 • Streaming: AirPlay, Spotify Connect, DLNA
 • Andet: Cd-afspiller, FM/DAB+, USB, Ethernet, koaksial, optisk
 • App-styring
 • Subwoofer-udgang
 • Effekt: 2 x 32 W (6 ohm)
 • Pris: 5.738 kr. (m. Wi-Fi-adapter)

Thomas Dybdahls bløde, luftige falset på sangen “Love is Here to Stay” kræver et anlæg med gode overtoner. Og Yamaha overbeviser fra første færd. Stemmen kommer langt bedre frem end med Sony. Stortrommen er fast og stram, men alligevel varm og fyldig.

Hvor guitaren på Lars Winnerbäcks ballade “Vi åkte aldrig ut till havet” lyder indelukket og hul med Sony, gengives den langt mere naturligt af Yamaha. Og Lars’ rustne stemme kommer godt frem, fyldig og raspende.

Mark Knopflers stålstrenge på folk/blues-nummeret “Privateering” klinger fint og sprødt, og Marks stemme er også stor og tydelig. Yamaha har ganske enkelt en rigtig god, fyldig mellemtonegengivelse fulgt op af god krop i basområdet. Derfor er stortrommen også dejligt saftig.

Men lydbilledet vokser ikke helt ud over højttalerne. Hvor det svæver i luften med Philips, i hvert fald i det øvre register, er der lidt mere kabinetlyd fra Yamahas højttalere. En anden svaghed er, at Yamaha ved kompleks musik begynder at skurre ved lidt lavere volumen, end vi synes om. Det skal nok tilskrives forstærkerdelen, der kunne have været kraftigere.

Andet udstyr

Yamaha skal roses for simpel betjening med app’en Network Player Controller. Her er også både cd-afspiller, DAB/DAB+ radio og en USB-port, der er iPhone/iPad-kompatibel, og som kan spille højopløste lydfiler af typen FLAC og WAV fra USB-hukommelse eller netværks-harddisk. Hvis der er brug for mere bas, kan en subwoofer tilsluttes.

Anlægget kommer som standard uden trådløs netværksforbindelse og koster så 4.995 kr.

NAD D3020 + Bowers & Wilkins 686 S2

Ægte hi-fi

NAD og Bowers & Wilkins giver ægte hi-fi-oplevelse med stor, luftig og neutral lyd.

Trådløst lydanlæg

NAD D3020 + Bowers & Wilkins 686 S2

NAD

Plus:

Musikken præsenteres i et stort og opløst lydbillede, der til tider er en drøm at lytte til. Især stemmegengivelsen er fremragende med neutral klangbalance og et bredt stereoperspektiv.

Minus:

Højttalerne skriger efter en endnu bedre forstærker. Det kan lyde lidt fladt og livløst, når man skruer op, og bassen har brug for mere kraft for at blive mere livlig. Bluetooth kan give udfald.

Fakta:

 • Trådløst: Bluetooth
 • Streaming: Bluetooth
 • Andet: Koaksial, optisk og digital USB, AUX
 • Subwoofer-udgang
 • Effekt: 2 x 30 W (4-8 ohm)
 • Pris: 6.897 kr.

Dette anlæg har Bluetooth som eneste trådløse standard, men selv om det ikke er lossless, er det i en helt anden liga end de fire mere overkommelige anlæg. Mark Knopflers stemme står ud fra højttalerne, og guitaren lyder sprødt og lækkert. Bassen kan lejlighedsvis virke lidt slank, fordi anlægget ikke tilføjer kunstig bas. Det hele lyder mere lineært og opløst. Og når resten af bandet kommer ind med tunge trommer og elbas, følger anlægget op med god tyngde og dynamik.

Singer/songwriter Melissa Horn får langt den bedste lyd indtil videre. Guitaren skilles fra mundharpen på en helt anden måde. Og Melissas skrøbelige stemme skildres, så det næsten løber én koldt ned ad ryggen. Det beviser, at kvaliteten af anlægget er vigtigere, end at musikfilerne er lossless.

Men det er alligevel tydeligt, at højttalerne skriger efter en bedre forstærker. NAD D3020 gør et fint stykke arbejde – og lyder endnu bedre kablet – men der er ikke helt kraft nok til at få den store dynamiske kontrast frem, som vi ved, at disse højttalere er i stand til.

Bluetooth kan forårsage udfald i lyden, så det kan betale sig at lægge telefonen, eller hvad man nu bruger, i nærheden af anlægget, mens den spiller.

Andet udstyr

Bluetooth er ikke NAD-forstærkerens primære felt. Der er både koaksial og optisk digitalindgang på bagsiden samt en USB-indgang, der tager over fra computerens lydkort. Det bedste resultat får man ved at bruge kabel af en eller anden slags. Desuden er der en analogindgang, hvor f.eks. en separat pladespiller-forstærker kan tilsluttes.

Subwoofer-udgangen kan benyttes, hvis man savner ægte dybbas. Den håbløse fjernbetjening trækker ned.

Marantz M-CR610 + Boston Acoustics A 25

Perfekt allround-anlæg

Spækket med funktioner og forbindelsesmuligheder og ikke mindst fantastisk lydkvalitet er det her klassens bedste anlæg.

Trådløst lydanlæg

Marantz M-CR610 + Boston Acoustics A 25

Marantz

Plus:

Anlægget har rigtig god baskontrol og lyder sejt, når man spiller højt. Desuden er opløsningen god nok til at få overtonerne og nerven i musikken med. Føj hertil den lange udstyrsliste, og vi har en vinder.

Minus:

Cd-receiveren fra Marantz kan parres med endnu bedre højttalere end Boston Acoustics A 25, som er dette anlægs svageste led.

Fakta:

 • Trådløst: Wi-Fi
 • Streaming: AirPlay, Spotify, DLNA
 • Andet: Cd-afspiller, FM/DAB+, USB, Ethernet, optisk
 • App-styring
 • Subwoofer-udgang
 • Effekt: 2 x 50 W (6 ohm)
 • Pris: 8.494 kr.

Vi var skeptiske over for så billige højttalere parret med en cd-receiver til 6.000 kr. Anlægget overraskede imidlertid med god, stram bas og virkelig saftige rytmer fra trommerne på Thomas Dybdahls “This Love is Here to Stay”. Kontrollen er bedre end med NAD og Bowers & Wilkins, selv om Bowers & Wilkins-højttalerne er bedre. Marantz-receiveren har nemlig bedre kontrol over højttalerne end NAD D3020. Thomas’ falsetstemme er på den anden side ikke helt så luftig og nuanceret som med NAD og Bowers & Wilkins.

Men kombinationen er et bedre kompromis. Melissa Horns stemme lyder smukt, og med en frodig basgengivelse er lyden meget let at kunne lide, samtidig med at der er detaljer nok til at få nerven frem. Og når vi får lyst til at skrue op, siger anlægget ikke fra. Boston-højttalerne er letdrevne, og Marantz har power nok til at blæse liv i musikken.

Den store krop i lydbilledet – kombineret med, at der er luft nok til at komme tæt på musikken – gør det klart til vores foretrukne anlæg. Bedre lyd til 8.000 kr. skal man lede længe efter!

Andet udstyr

Ud over netværkstilslutning med mange streaming-muligheder – bl.a. højopløste musikfiler fra netværks-harddisk – byder Marantz både på FM og DAB/DAB+, cd-afspiller og optisk digitalindgang. To USB-indgange kan afspille fra USB-nøgle eller iPhone/iPad, og der er to analoge AUX-indgange samt subwoofer-udgang.

Hvis man vil spare penge, kan man i stedet købe Marantz M-CR510, som nu koster 2.195 kr. og sælges med de samme højttalere. Så får man samme ydelse, men uden cd-afspiller og DAB.

Læs hele testen hos Lyd & Billede.

Læs også
Top job