Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Redningen fra Hitlers helvede

Boguddrag: For 70 år siden rullede de første fra kz-lejren Buchenwald mod Danmark. Den 12. januar genudgives bogen ”De hvide busser” af Hans Sode-Madsen, tidligere forsker ved Rigsarkivet. Hans far var politimand og sad i en kz-lejr. Her et uddrag af hans bog.

De menige bag transporterne – buschauffører, mekanikere og CBU betjente – ved godsbanestationen i Padborg i foråret 1945. Foto fra ”De hvide busser”

DEN FØRSTE HJEMTRANSPORT. BUCHENWALD

Tirsdag den 5. december 1944 kl. 6.30 om morgenen rullede en armada bestående af fire DSB-busser fra ruten København-Køge og tre store ambulancer fra Statens Civile Luftværn fra remisen i Valby af sted med kurs mod Roskildevej. Vogntoget var af forvalter Bjarne Jensen blevet udrustet på Statens Seruminstitut efter instrukser fra Juel Henningsen, og den næsten uoverskuelige opgave var klaret på lidt over et døgn. Når Seruminstituttet var blevet valgt til forsyningscentral, havde det to årsager. Den første var, at denne institution relativt ubemærket kunne indkøbe store mængder af stort set hvad som helst under påberåbelse af opbygning af beredskabslagre, hvis invasionen skulle blive en realitet. Den anden grund var personen Bjarne Jensen, der var et organisatorisk talent af de større. Hans forbindelser til et omkringliggende samfund var så udbyggede, at han ikke blot formåede at fremskaffe Seruminstituttets normale, ret smalle behov i form af medicinsk udstyr, men tillige hurtigt kunne fremtrylle mængder af øl, snaps, cigaretter og lignende nødvendighedsartikler til en konvojtur ned gennem Tyskland. Idémanden bag Seruminstituttets nye rolle var den initiativrige og allestedsnærværende overlæge fra Sundhedsstyrelsen, Johannes Holm. Ham skal vi møde flere gange i det efterfølgende, oftest placeret centralt i orkanens øje...

BRANCHENYT
Læs også