Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

24 timer i Nicosia

Klokkespil og bønnekald blandes med et væld af tungemål. I den gamle bydel i Cyperns hovedstad, som er splittet mellem grækerne og tyrkerne, er der god karma trods pigtråd og bevæbnede soldater langs FN’s ingenmandsland. Uden for de gyldne forsvarsmure folder den nye bydel sig ud med alt fra butikker og museer til sportslige og kulturelle begivenheder. Velkommen til verdens sidste delte hovedstad.

Fra det gamle observatorium er der glimrende udsigt over Europas sidste delte hovedstad.

Som en teaterkulisse dukker Kyrenia-bjergkæden i nord op mellem Nicosias bygninger. Selv om natten, hvor et stort tyrkisk-cypriotisk flag på bjergenes sydside er oplyst som en konstant påmindelse om, at Nicosia (græsk Lefkosia, tyrkisk Lefkosa) stadig er delt ved magt.

Byens indbyggere har vænnet sig til delingen, og livet i hovedstaden kører i dag i to parallelle spor. Den sydlige, græske del af Nicosia har ca. 245.000 indbyggere  og vrimler med butikker og restauranter, mens den nordlige og tyrkisk-besatte del med lidt mere end 60.000 indbyggere halter lidt bagefter. Efter invasionen i 1974 var FN’s Grønne Linje hermetisk lukket indtil 2003, hvor det blev muligt at krydse demarkationslinjen ved Ledra Palace.

Siden er der kommet flere muligheder for at krydse Den Grønne Linje. Under stor fanfare og international mediebevågenhed blev det i 2008 nu også muligt at krydse demarkationslinjen midt på gågaden Lidras.

I starten af Lidras, på grænsen mellem den gamle og den nye bydel, ligger Eleftheria Square, som Nicosia Kommune siden 1972 har drømt om at modernisere. I 2005 vandt den berømte arkitekt Zaha Hadid en konkurrence om pladsens nye udformning. Trods mange protester mod hendes påståede “cement-monstrøsitet” gik arbejdet i gang i 2008. Det er imidlertid kraftigt forsinket på grund af arkæologiske udgravninger, midlertidige økonomiske problemer og generel uenighed parterne imellem. Til gengæld er byens første skyskraber (med dyre liebhaverboliger) færdig – Jean Nouvels 14 etager høje Tower 25, som ligger et stenkast fra Eleftheria Square. Med de to prestigeprojekter og byens nye kunstmuseum (> 36) håber kommunalrådet og Nicosias borgmester på at få sat hovedstaden på verdenskortet.

Nicosia er måske ikke rig på storbymarkører endnu. Til gengæld er den rig på historie. Tusind år som hovedsæde for skiftende herskere betyder, at her er masser at komme efter. Ikke mindst i den gamle bydel, som også har fået en tiltrængt fornyelse. Mange tidligere faldefærdige huse og værksteder er i de senere år blevet renoveret, og kombineret med et tiltag fra de lokale myndigheder om at sænke huslejepriserne, tiltrækker den gamle bydel i stigende grad erhvervsdrivende og private, som foretrækker at være her, fordi stedet har sjæl. Her spreder duften af frisksavet tømmer sig fra gamle værksteder, sortklædte præster blander sig i gadebilledet med unge, der hygger sig på barer og cafeer, mens kunstnere og designere falbyder deres frembringelser.

Uden for den flotte bymur er den nye bydel vokset støt siden englænderne og tæller i dag moderne universiteter, ministerier og regeringskontorer, handels- og finanskvarter, praktiske shoppingcentre og dyre designerbutikker, fine forlystelsessteder og en dejlig park. Det nye Eleftheria Square skal bygge bro mellem nyt og gammelt. Zaha Hadid håber ligefrem, at hendes urbane intervention vil fungere som katalysator for øens genforening.

Kl. 8.00 Vågn op i villakvarteret

I Nicosias – ja, vel nok Cyperns – mest charmerende og rolige villakvarter, Agios Andreas i byens nye bydel, kan man overnatte på et hotel i rustik almuestil med smukke træpaneler og støbejern, inspireret af traditionelle osmanniske hans (kro-hoteller). Det er ikke luksus, men hyggeligt og personligt i sit udtryk og så ligger hotellet glimrende med Nicosias væsentligste attraktioner inden for gåafstand -  der er blot ti minutters gang til bl.a. bymuren og byens offentlige udendørs pool, skulle man trænge til en dukkert. Der er som regel gode rabatter ved online booking.

Averof  Hotel, Averof 19. www.averof.com.cy

Kl. 9.00 Den gamle bys højdepunkter

Start dagen med en gåtur til den gamle bydel - juvelen i Nicosias krone. Den gamle bydel er centreret omkring to gågader, Onasagorou med et væld af cafeer, is- og spisesteder, samt shoppinggaden Lidras, som fører til overgangen til det nordlige Nicosia, der kontrolleres af de tyrkiske cypriotere. I de små, kringlede gader med de karakteristiske huse med karnapper mødes flere kulturer, og lag på lag af historie kan opleves side om side med nutiden.

Den gamle bydel er omkranset af den smukke, cirkulære venetianske bymur. Den velbevarede bymur indgår i dag i mange fredelige aktiviteter, som når parkeringspladsen ved D’Avila-bastionen omdannes til udendørs koncertscene.  Muren fra 1567 erstattede lusignanernes tidligere forsvarsmur. Men venetianerne kunne godt have sparet sig. Trods en omkreds på 4,5 km, 11 solide bastioner, tre byporte og en voldgrav indtog osmannerne muren i 1570 efter blot 42 dages belejring.

Ved bymuren og Constanza Bastion står også Bayraktar moskeen, hvor osmannernes fanebærer triumferende plantede osmannernes sit flag (bayrak betyder flag eller militærtrofæ på tyrkisk) den 9. september 1570. Sejrens sødme var kort for den unge mand, for kort efter blev han dræbt. Hans grav er fra 1764, og moskéen til martyrens minde er fra 1820.

Constanza Bastion danner også ramme om Nicosias store udendørs frugt- og grøntmarked, som finder sted hver onsdag. Bedste kvalitet fås om morgenen, bedste pris sent på eftermiddagen. Ikke alle handlende taler engelsk, så måske det er tid til at få afprøvet sit Kypriaka.

Bayraktar Mosque, Constanza Bastion. www.islammuslimcyprus.com.

Onsdagsmarkedet, Constanza Bastion, Plateia Oxi. www.nicosia.org.cy (Discover the City/Markets).

Kl. 11.00 Forfriskning i herskabsbolig

Efter den historiske tur rundt om bymuren er det tid til en forfriskning. Læg vejen om Oktana, der har hjemme i en herskabsbolig fuld af flotte art deco-plakater, blot fem minutters gang fra moskeen. Her kan man spille et brætspil eller bare slappe af til kaffe eller en drink i de hyggelige og sjælfulde omgivelser. Her bydes i øvrigt også på glimrende mad - samt vandpibe med æblesmag, hvis det skulle friste. En hyggelig overdækket terrasse er taget i brug udenfor, for at imødekomme den store interesse for et af byens mest populære mødesteder.

Oktana/Uqbar , Aristidou 6, www.facebook.com/OktanaUqbar

Kl. 12.00 Udsigt fra observatoriet

Fem minutter fra Oktana får man byens bedste udsigt. Set fra 11. etage er det ikke let at se, at Nicosia er delt. Fra de store panoramavinduer samles byen forneden som et fint, stort puslespil. Hvis brikkerne driller, er der hjælp at hente med en flersproget guide til alle højdepunkterne på vægplancherne og teleskoper, der bringer alle pejlemærkerne tættere på. Mod nord rækker udsigten frem til Kyrenia-bjergkæden med de to kæmpeflag for Tyrkiet og TRNC, og længere mod øst, med facon som en knyttet hånd, ses Pentadaktylos (femfinger- bjerget). Der er elevator fra Debenhams kosmetikafdeling til 6. etage. Skift her for at komme videre til 11. etage. Debenhams cafeteria på 6. etage har i øvrigt også en fin udsigt.

Shacolas observatorium. Indgang på Arsinois ved siden af Debenham. www.nicosia.org.cy (Discover Nicosia/ Museums).

Kl. 14.00 Frokostkalorier i Gym

Frokosten venter lige rundt om hjørnet, Her, under den pubbelignende lysekrone, serverer de opmærksomme tjenere på The Gym, hjemmebagt flutes med nødder og rosiner med rørt trøffelsmør til, mens gæsterne venter på maden. Og maden er værd at vente på. Fra græskarrisotto med parmesan, friskfanget tun og stegt mør lammekrone til sprød ganache med chokolademousse og citronsorbet er der kræset for smagsløgene på et af byens bedste spisesteder. Den lækkert renoverede bygning i industrielt look har fine detaljer og både indendørs og udendørs servering.

The Gym, Onasagorou 87-89. www.thegymconcept.com

Kl. 16.00 Klogere på byens historie

Nicosias bymuseum, der ligger rundt om hjørnet fra The Gym, er fint indrettet i et hus fra 1892 og har vundet europæisk pris og hæder for sin præsentation af Nicosias historiske og sociale udvikling fra 3900 f.Kr. frem til og med britisk tid. Gennem bl.a. sværd fra korsridderne, sabler fra osmannerne og britisk memorabilia er der mulighed for at blive lidt klogere på byens brogede historie. De udstillede dele af en pigeuniform fra britisk tid minder om uniformen på de skoleelever, der ofte kommer på besøg. Museet huser en udmærket museumsbutik.

Leventis Museum of Nicosia, Ippokratous 15.17. www.leventismuseum.org.cy.

Kl. 18.00 Osmannisk hamam

500 meter fra Nicosias bymuseum er der mulighed for at vaske det historiske støv af sig i Hamam Omerye.  At gå indenfor i dette badehus er som at træde ind i en orientalsk drøm: Duften af te og afslappende musik akkompagnerer det flot belyste midtpunkt omgivet af suiter i gyldne nuancer med blåt forhæng. Den osmanniske hamam er stilfuldt restaureret i overensstemmelse med, at badet ligger i et af middelalderens rigeste kvarterer. Her har luksuslegemer siden sidst i 1500-tallet nydt godt af dampens rensende effekt. Der er åbent alle andre dage end mandag, men tjek hjemmesiden for badetider for henholdsvis mænd og kvinder og blandede køn. De 30 euro er godt givet ud.

Hamam Omerye, Tillirias Square 8. www.hamamomerye.com.

Kl. 20.00 En øl i bufferzonen

Selvom passagerne mellem nord og syd har bidraget til at afmystificere hovedstadens opdeling, udgør FN’s bufferzone langs Den Grønne Linje stadig en attraktion i sig selv. Her er en græstilgroet gade bag pigtråd og sandsække lige før overgangen på Lidras-gågaden. Her er de sørgelige rester efter en kaffebar ved Pafos Gate. Her er forrevne, sønderskudte huse i bufferzonen side om side med fine, nyrenoverede facader i Chrysaliniotissa-kvarteret. Og så er der ellers FN-grænsevagter og blå-hvide tønder – sommetider tæt op ad souvlaki-steder og barer med pumpende musik. Brug kameraet med stor omhu. Der er flere steder skiltning med forbud mod at fotografere.

Klos op ad bufferzonen ligger Pivo. Pivo betyder øl på tjekkisk, og den kvindelige halvdel af parret bag det nystartede mikrobryggeri er da også fra Tjekkiet, hvor også hendes mand Christos har studeret bryggeriets kunst. Deres første udvalg af frisk, ufiltreret og upasteuriseret bryg inkluderer Noir, Blondie, Sitareni og (don’t worry, be ...) Hoppy, men planen er at brygge en ny øl hver måned. Nyd et glas velskænket frisk øl indenfor i det enkle og stilsikkert indrettede bryghus eller udenfor i den lille gårdhave omgivet af humlestængler.

(pivo) mikrobryggeri, Asklipiou 36. www.pivomicrobrewery.com.cy

Kl. 22.00 Middag på markedet

Gå små tyve minutter fra bufferzonen til Nicosias nye bydel. I 2014 stod den gamle Agios Antonius-markedshal færdigrenoveret og fremstår nu overskuelig, smuk og indbydende med alt, hvad der hører til et lokalt marked. Den meget prisvenlige Limoncello Deli-bar trækker mange til huse med sin moderne og innovative comfort food menu, som jævnligt skifter. Hvad med en pizza med rucola, æg og trøffelolie? Eller en salat med anari (mild ost), dadler, ristede mandelflager og sprødstegt pancetta?

Limoncello Deli-bar, Evgenias kai Antoniou Theodotou. www.facebook.com/Limoncellodb

Agios Antonius Marked, www.nicosia.org.cy (Discover the City/Markets).

(Dorte Krogh er forfatter til Turen Går Til Cypern)

Læs også
Top job