Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

16 år på toppen - var det et år for meget?

Portræt: Jens Bager er efter 16 år som topchef for allergikoncernen Alk-Abelló fortid og satser nu benhårdt på en bestyrelseskarriere. Særligt én ting ville han gerne have været foruden i sin ALK-karriere.

Jens Bager ærgrer sig ikke over, at 16 år som topchef i allergikoncernen er slut. Nu skal han i gang med en bestyrelseskarriere, og det betyder bl.a. også mere fritid. Foto: Marie Katrine Kragh

Uretfærdigt på det menneskelige plan, men måske i virkeligheden egentlig på tide, hvis man tager de kolde og kyniske forretningsbriller på. Det er nogle af de reaktioner, man bliver mødt med, når folk tæt på Jens Bager skal forklare, at manden med kælenavnet Mr. ALK nu er fortid i allergikoncernen ALK Abelló A/S .

Årsagen til fyringen var noget så simpelt, som at selskabet fremover havde brug for en med stærke kommercielle evner, lød det fra bestyrelsen med den kendte erhvervsmand Steen Riisgaard, tidligere Novozymes-topchef, i spidsen.

Det betød fra den ene dag til den anden et farvel til virksomheden, han har været i de seneste 23 år. De 16 af dem som øverste chef for selskabet, der ved hans start som topchef blot var en lille og relativt ubetydelig del af ingredienskoncernen Chr. Hansen.

RETTELSE: Finans omtalte i en tidligere version af artiklen Steen Riisgaard som forhenværende Coloplast-topchef. Det var ikke korrekt. Steen Riisgaard er tidligere topchef i Novozymes.

Hvis jeg skal skrive mit eget efterskrift, så vil jeg sige, at det har været et privilegium at tage virksomheden fra en nordeuropæisk base uden forskningsindsats til at have udviklet en bred og færdig portefølje af tabletprodukter og have gjort virksomheden global.

Jens Bager, fhv. adm. direktør i ALK

Det store spørgsmål er, hvorvidt timingen egentlig var rigtig. Nogle mener, fyringen kom for sent, andre at timingen er perfekt.

En kilde med indgående kendskab til Jens Bager fortæller, at tanken om en fyring af Jens Bager blev konkret hos ham allerede for et års tid siden. Den opstod, fordi salget fortsat ikke tog fart. Uden at nævne det som en specifik årsag til fyringen af Jens Bager, så har Steen Riisgaard været meget tydelig omkring, at ALK fremadrettet får brug for en topchef med stærke kommercielle evner. Eller sagt på en anden måde. ALK har i dag brug for en, der kan sælge produkter og ikke en, der kan udvikle produkter.

Der er dog enighed om, at Jens Bager efterlader et selskab i god form, og at han har gjort det godt.

Vejen til et selskab, der er stærkere end længe, har dog ikke været nem. Særligt salget af de nye og vigtige produkter, Grastek/Grazax til behandling af græspollenallergi og Ragwitek til behandling af bynke-ambrosie-allergi, har været skuffende siden lanceringen i USA, hvor den amerikanske partner Merck & Co. markedsfører midlerne.

I Europa har Grazax været på markedet siden 2006, og her har den salgsmæssige succes også i den grad ladet vente på sig.

Blå bog, Jens Bager
  • 2000-2016, adm. direktør, ALK.
  • 1998-2000, koncerndirektør, Chr. Hansen.
  • 1993-1998, Vice President, Chr. Hansen.
  • 1987-1993, Marketingchef, Incentive.
  • 1976-1983, ØK, bl.a. var han udstationeret i Sydafrika, hvor han også mødte sin kone.
  • 2012-i dag, bestyrelsesformand, Ambu.
  • 2010-2012, bestyrelsesmedlem, Ambu.
  • Privat er Jens Bager gift med tandlæge Susanne Rode Bager, med hvem han har tre børn.
  • Bonusinfo: Jens Bager er vild med motorcykler, og han har flere gange gennemført New York Marathon.

»Forventningerne til Grazax gik grassat på et tidspunkt. Alle vi i virksomheden, og også uden for virksomheden, troede på, at det ville gå langt hurtigere med at indtage verden. Det skete ikke, og jeg kunne godt have været den hype, der var i et års tid, foruden. Men efter vi fandt vores ben igen, synes jeg, at det har været en meget solid forretningsmæssig udvikling, ALK har vist år for år,« siger Jens Bager på spørgsmålet om, hvorvidt han fortryder noget i sin mangeårige tid som ALK-topchef.

En kilde, der har et indgående kendskab til Jens Bager, mener, at man skal tage det for gode varer, når Jens Bager selv siger, at han hverken er sur, skuffet eller bitter over sin fyring. Men alle mennesker er vel altid nysgerrige efter at opleve en dag til, som Jens Bager selv – og flere andre – har formuleret det. Ifølge Jens Bager forlader han selskabet med stolthed og vemod.

»Jeg tror egentlig, at jeg har sendt et meget klart og tydeligt signal ved at have købt for 5 mio. kr. aktier i ALK. Der er i virkeligheden to signaler, jeg gerne vil sende med det køb. Det ene er, at de ting jeg har sat i værk, er det, der kommer til at materialisere sig i 2016. Der vil jeg gerne sende et stærkt signal om, at det står jeg stadigvæk på mål for,« siger Jens Bager med henvisning til, at han to dage efter sin fyring købte aktier for 5 mio. kr. i selskabet. Det betyder, at han i dag har aktier, der er købt for private penge, for omkring 16 mio. kr.

»En ly ledelse skal så til at levere fra 2017, og det er den anden del af signalet. Selvom mit fingeraftryk udløber i løbet af 2016, og en ny ledelse så tager over, så vil jeg stadigvæk gerne deltage som privatinvestor. Jeg tror på ALK’s langsigtede fremtid, og jeg tror, det er en glimrende investeringsmulighed – også på lang sigt,« siger Jens Bager.

Nu vil han fremover satse på en bestyrelseskarriere, og første skridt blev taget i 2010, hvor han trådte ind i medicokoncernen Ambus bestyrelse. I december 2012 blev han foreslået valgt til ny bestyrelsesformand, og siden da er Ambus aktie steget med 425 pct.

Ifølge en kilde er Ambus udvikling en stor succeshistorie, men vedkommende hæfter sig også ved, at det altid er svært at vurdere, hvor meget af en sådan udvikling der skyldes bestyrelsesformanden.

På det mere personlige plan er Jens Bager heller ikke helt nem at blive klog på. Golf og jagt, som ellers appellerer meget til topchefer generelt, siger ham ikke noget som helst. Det gør maraton, motorcykler og rejser med familien til gengæld. Det er da også ofte løb, der bliver brugt som indgangsreplik, når han skal smalltalke.

Folk omkring ham beskriver ham som en leder, der først og fremmest er tillidsvækkende og som en, der har en høj grad af troværdighed. Men han er også meget utålmodig. Netop utålmodigheden kan til tider føre til, at han sommetider kan blive perfid. Noget, der ifølge en kilde særligt kommer til udtryk, hvis folk ikke har forberedt sig ordentligt.

Nu handler det om at få udvidet antallet af bestyrelsesposter, men det er ikke sikkert, det bliver så nemt endda. For nok har han leveret fremragende i Ambu, men han er ikke en mand med det største netværk i erhvervslivet.

Han har i stedet valgt at koncentrere sig meget om ALK - og stort set kun ALK. Derfor er han heller ikke den, man har set fare til det ene arrangement efter det andet på de bonede gulve. Måske fordi han er en relativt introvert type. Måske skyldes det, at han tidligt i sin karriere traf en beslutning om, at han skulle være adm. direktør i ALK, og når han ikke længere skulle være det, så var det slut med at være topchef.

Hvad vil du egentlig gerne selv huskes for?

»Det er svært, fordi det er svært at tale om sig selv. Men hvis jeg skal gribe ned fra luften, så startede jeg som ung i ALK for 23 år siden. Der var ALK en mindre, nordeuropæisk virksomhed. Så hvis jeg skal skrive mit eget efterskrift, så vil jeg sige, at det har været et privilegium at tage virksomheden fra en nordeuropæisk base uden forskningsindsats til at have udviklet en bred og færdig portefølje af tabletprodukter og have gjort virksomheden global,« siger Jens Bager.

Jeg er vitterlig personligt stolt og taknemlig for, at jeg har fået lov til at sidde som adm. direktør i 16 år. Det er meget, meget få topchefer forundt.

Jens Bager, fhv. adm. direktør i ALK

Selv vil han også gerne huskes for at have skabt platformen for det ALK, der ifølge Jens Bager selv kan blive et meget stort specialiseret farmaselskab med international tilstedeværelse.

»Jeg er vitterlig personligt stolt og taknemlig for, at jeg har fået lov til at sidde som adm. direktør i 16 år. Det er meget, meget få topchefer forundt. Jeg ser det som en gave at have fået lov til at sætte mit præg på virksomheden i næsten en generation. Og det jeg afleverer, kan jeg se tilbage med enormt stolthed på i forhold til det, jeg overtog,« siger Jens Bager.

Når alt skal gøres op, står der et billede af en mand, hvor mest er gået godt, og noget er gået skidt. Der har været bump på vejen, men på det seneste er det gået den rigtige vej. Man kan egentlig bare se på aktiekursen, som en kilde formulerer det.

BRANCHENYT
Læs også