Weekend
0

På madlavningskursus i Hanoi

Dung er velbevandret. Ikke bare i det vietnamesiske køkken, men også på de omkringliggende markeder, hvor råvarerne til madlavningskurset der afholdes af Hidden Hanoi købes. Hvis man vil lære at lave de perfekte risruller eller få opskriften på nationalretten Pho, er pengene og de fire timer godt givet ud. Med i købet får man også et fint indblik i råvarer og den vietnamesiske madkultur.

Man er under grundig supervision på Hidden Hanois madlavningskursus i Hanoi. Her forberedes indmaden til risrullerne. Foto: Tom Nørgaard

Den vietnamesiske mad er salt i den nordlige del af landet, stærkere i det centrale Vietnam og jo længere sydpå man kommer, des større er chancen for at få enten meget søde retter eller meget krydret mad, fortæller Dung. Som en del af Hidden Hanoi, en lokal agent der skaber oplevelser under de gængse turistruters radar, viser hun vej gennem Vietnams kulinariske lanfdskab.

Overalt er retterne skabt af friske råvarer, og særligt når det gælder grøntsager, frugter og krydderurter er der meget at vælge imellem. Det ses og mærkes tydeligt på det lokale marked, som vi besøger i bydelen Tây Ho, der ligger tæt på Vestsøen. En lille eksplosion af citrongræs, limefrugter, chilier, mynte og koriander sætter sanserne på hårdt arbejde, og synet af de modne mangoer, papajaer, jackfrugter og pomelloer får tænderne til at løbe i vand.

Vi er ude for at købe ind, og undervejs får vi gode historier med om den vietnamesiske madkultur, de forskellige former for markeder der findes samt Vietnams gastronomiske hovedkategorier.

Akkurat som i Frankrig har man i Vietnam bondekøkken, bistro og gourmet. Bondekøkkenet hører naturligvis til på landet, hvor alt forhåndenværende bruges, i byerne hersker et mere delikat gadekøkken med flere råvarer og påvirkninger fra bl.a. Frankrig og Kina og så er der endelig det mere eksklusive kejserkøkken, der hører til i det centrale Vietnam og på de mere eksklusive restauranter i store byer som Ho Chi Minh City og her i Hanoi.

På madlavningskurset, der foruden to danskere også er besøgt at et ungt britisk par og en pensioneret American Airlines pilot fra Dallas, skal kursisterne imidlertid lære at lave den allestedsnærværende nudelsuppe Pho, der ledsager ethvert morgenmåltid i Hanoi.

Mens løgene snittes, oksekødet steges, kanel og stjerneanis tilsættes og mens fadet med koriander, chili og lime anrettes, fortæller kogekoner og madguider begejstret og vidende om krydderiernes betydning og den uundværlige fiskesauce, der er en stor eksportvare og som bruges lige så flittigt som salt. Højdepunktet er naturligvis, når belønningen falder og vi fire timer senere kan sætte os til bords med suppe og frisklavede risruller fyldt med kød og friske krydderurter.

Kurserne kan bookes gennem Visit Beyond, der opererer overalt i Sydøstasien og som med interessante temaer kommer helt tæt på lokalkulturen. Se mere på www.gobeyond.asia

(Tom Nørgaard er redaktionschef på rejsebøgerne Turen går til)

BRANCHENYT
Læs også