Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

24 timer i Kreuzberg - venstrefløjens gamle højborg i Berlin

Kreuzberg er immigranternes og de politiske venstrefløjsaktivisters gamle højborg i Berlin. Men Kreuzberg har imidlertid oplevet en revitalisering og transformation. Dyrere huslejer i bydele som Mitte og Prenzlauerberg har gjort det særligt attraktivt for entreprenører at åbne nye gode restauranter, cafeer, barer og gallerier i området.

Der er masser af grønne områder i Kreuzberg.

I Vesttyskland, før Murens fald, var Kreuzberg kendt som de venstreorienteredes, punkernes og immigranternes bydel. Også i dag sætter tilflytterne deres stærke præg på bybilledet. Èn ud af tre blandt Kreuzbergs ca. 150.000 indbyggere har ikke tysk statsborgerskab. Især de mange tyrkiske immigranter præger området, og döner spisesteder og skrammelbutikker sender hilsner til Adana, Izmir, Konya og Istanbul.

Ja, faktisk siger man, at Kreuzberg er det største tyrkiske samfund udenfor Tyrkiet. I de senere år har bydelen dog ændret karakter. Frem er skudt gode kaffebarer, spændende udstillingssteder og lækre restauranter på forskellige prisniveauer.

Kreuzberg består egentlig af to forskellige bydele - kaldenavnene 36 og 61 stammer fra deres gamle postnumre. Og hvor Kreuzberg 36 med sine klubber, koncertsteder, politiske aktivisme og multietniske blanding tiltrækker natteravne og turister i titusindvis hver weekend, så er 61 mere rolig og hvilende i sig selv.

Kreuzberg er blevet revitaliseret her 25 år efter Murens fald. Hvor Mitte og Prenzlauer Berg før løb med al opmærksomheden, har Kreuzberg rejst sig og tager nu generøst imod både flygtninge, clubber, barer og gallerier, som er flygtet fra henholdsvis udenlandske regimer og fattigdom og fra klager og dyre huslejer i Mitte og Prenzlauer Berg.

Langs smukke Paul-Lincke-Ufer er der opstået et lille gastrocentrum med gode restauranter, fra Michelin-restauranter til det japanske ramen-køkken. Også Markthalle Neun har med sin street food-filosofi og food events sat noget spændende i gang.

I områdets vestlige del stod den kendte grænseovergang Checkpoint Charlie placeret. Nu er det et museum over koldkrigstidens gru.

Kl. 8.00 Dansk designet butikshotel

Det vrimler ikke med gode hoteller i Kreuzberg, og hvad trestjernede Michelberger måske mangler i komfort kompenserer der for i form af design og originalitet. Hotellet er huset i en industribygning fra begyndelsen af 1900-tallet med udsigt til sporene på Warschauerstrasse stationen, et stenkast fra den smukke Oberbaumbrücke, der forbinder Kreuzberg og nabobydelen Friedrichshain. En virkelig god morgenmadsbuffet med lokalt producerede lækkerier og kaffe fra berlinerristeriet The Barn er med til at give en god start på dagen.

Michelberger Hotel. Warschauer Str. 39-40. www.michelbergerhotel.com

Kl. 9.00 One-stop-designshop
Tag efter morgenmaden U-Bahn linje 1 til Hallesches Tor. Lige her ved stationen ligger det nyåbnede Hallesches Haus, som er kombineret designbutik, café og eventrum, alt sammen huset i en smuk gammel industribygning. Er man interesseret i spændende og originalt interiørdesign er dette et af de bedste steder i Berlin lige nu. Virkelig god cafemad, kaffe og specialøl under samme tag tæller også på plussiden.

Hallesches Haus. Tempelhofer Ufer 1. www.hallescheshaus.com

Kl. 11.00 Kaffe og delikatesser ved kanalen
Tag U-Bahn eller gå en tur langs Landwehrkanal og smukke Paul-Lincke Ufer. Kanalen anlagdes i midten af 1800-tallet for at aflaste floden Spree. De seneste år er området blevet populært for både madentreprenører og gourmeter, og hos Concierge får man glimrende kaffe. Ejerne, Namy Nosratifard og Benjamin Pates, har begge en fortid hos Bonanza Coffee Heroes, der var pionerer på den berlinske tredje generations kaffescene.

Deres nye sted er et hul i væggen-kaffested med plads til en meget smuk Kees van der Westen Mirage Duet-espressomaskine i det diminutive lokale. Hvis pladsen bliver for trang, kan kaffen også indtages udenfor. Concierge rister selv kaffen i nabolokalet, som også huser et pizzabageri. Få minutter væk, på den anden side af kanalen ligger den kombinerede deli og delikatessebutik Candy on Bone, hvor der er mulighed for at få meget lækre frisklavede madretter og desserter til at tage med eller spise på stedet.

Et stenkast væk finder man også Türkenmarkt ved Maybachufer, som holder åbent to gange – tirsdag og fredag. . Her kan man for få penge købe friske grøntsager, oliven, ost og brød samt indtage street food fra en af de mange boder. Med sin overflod af grøntsager og frugt, kød og fisk, boder med stoffer og billigt køkkenudstyr er dette marked kreuzbergernes foretrukne, især for dem med et lille budget.

Concierge. Paul-Lincke-Ufer 39-40

Candy on Bone. Planufer 92B. www.candyonbone.com

Türkenmarkt. Maybachufer.

13.00 Pretty jødisk deli

Fortsæt mod Kottbusser Tor. Den jødiske kultur oplever en opblomstring i Berlin, som har den hurtigst voksende jødiske befolkning i verden uden for Israel. Et stort antal jøder fra de tidligere sovjetrepublikker er kommet til byen efter Murens fald, og unge iværksættere åbner blandt andet dagligvarebutikker, designvirksomheder og delier.

Sidste nye skud på stammen er den meget gennemført designede Louis Pretty, der har hjemme i bunden af en moderne boligejendom i et område, der ellers præges af de mange tyrkiske forretninger og spisesteder. Med pink og pangfarver, gudbenådede pastramisandwicher og andre jødiske specialiteter, herunder matzah eller kneidlach suppe, er de i stand til at lokke både madglade og stilbevidste gæster til undseelige Ritterstrasse.

Louis Pretty. Ritterstrasse 2.

Kl. 14.00 Berlinische Galerie

Fortsæt til fods langs Ritterstrasse. Kreuzberg er rig på historiske mindesmærker museer der går tæt på jødeudryddelser, 2. verdenskrig og Den Kolde Krig. Et af Berlins bedste ustillingssteder for moderne kunst, finder man imidlertid også her.

På Berlinische Galerie, er der hovedvægt på fotografi og grafik fra 1920’-30’ernes Berlin, hvor dadaisme og ekspressionismen var vigtige, dagsordenssættende kunstretninger. Her er også et projektrum for børn, Atelier Bunter Jakob, hvor børn fra 6 år hver onsdag mellem kl. 15-18 kan afprøve deres kreative evner indenfor maleri, tegning, fotografi og film.

Berlinische Galerie. Alte-Jakobstrase 124-128. www.berlinischegalerie.de

16.00 Kaffe og koldkrig i Westberlin
Gå eller tag U-bahn til Freidrichstrasse og besøg Westberlin, som excellerer i god kaffe, kager og specialmagasinr. Westberlin er inspireret af beliggenheden tæt på den tidligere grænseovergang Checkpoint Charlie. Den verdenshistorie, som Berlinmuren repræsenterer, er temaet i det museum, der nu er indrettet her. Murens og den delte bys historie gennemgås, og der vises løbende film hver dag om de talrige flugtforsøg og Murens fald.

Westberlin. Friedrichstraße 215. www.westberlin-bar-shop.de

Mauer Museum. Friedrichstrasse 43-45. www.mauermuseum.de

18.00 Marked med mad fra hele verden
Tag sporvogn29 eller U-Bahn til Görlitzer Bahnhog. I 2011 – eller præcis 120 år efter åbningen – genåbnede Kreuzbergs store madmarked Markthalle Neun. Hver dag kan man her blive fristet af gode råvarer og lækker mad, der kan spises på stedet eller på farten, men særligt spændende er det om torsdagen fra 17-22, når de smukke gamle markedshaller transformeres til Street Food Thursday, hvor man fx kan spise peruviansk ceviche, thai-dumplings og meat pies a la Britain.

Hver tredje søndag er her desuden Breakfast Market med nye versioner af noget så almindeligt som morgenmad, fx vietnamesisk grød, egg benedict og bloody mary. Der er ugemarked hver tirsdag, fredag og lørdag med produkter fra regionen omkring Berlin.

Markthalle Neun Eisenbahnstrasse 42-43. www.markthalleneun.de

Kl. 20.00 Japanske nudler ved kanalbredden
Har man ikke fået mad nok, er der grund til at vende tilbage til Paul-Lincke-Ufer. Her har flere udmærkede restauranter fået til huse de seneste år, herunder livlige og altid velbesøgte Cocolo ramen, der er specialiseret i den japanske nudelsuppe og moderet, ramen. Og de gør det bedre end de fleste. Der fås fire forskellige typer: sojabaset shoyu, svinekødsbaseret, miso samt shio der er den salte variant. De fire varianter er fundamentet i den suppe eller bouillon, som hver enkelt ramen er lavet på. Der er også mulighed for at bestille gyozo og andre lækkerier fra menuen.

Cocolo Ramenbar X-Berg, Paul-Lincke-Ufer 39. www.kuchi.de/restaurant/cocolo-x-berg/

Kl. 22.00 Drinks i Graefekiez og Kreuzkölln
Rund aftenen af i det stadig mere populære og attraktive Graefekiez, der indrammes af Landwehrkanal, Hasenheide, Kottbusser Damm og Grimm-/Körtestrasse. Her på Graefestrasse og sidegader er talrige hyggelige spisesteder og barer. Har man mod på at gå eller køre lidt længere, kan man gå på opdagelse i Neukölln, Nowcolln, Neucolln – mange navne til det kære kvarter, som er blevet en naturlig forlængelse af Kreuzbergs partyzone, kun adskilt af Landwehrkanal.

De sidste 10 år er der dukket en lang række barer, caféer, restauranter og gallerier op her. Kvarteret har samtidig tiltrukket en blanding af studenter og unge, kreative hoveder, lokket af billige huslejer. På caféerne bliver der drukket og diskuteret “gentrificering”, altså udviklingen fra lavsocialt, skramlet kvarter til byfornyet og dyrt. Kvarteret ligger som en kile omkranset af gaderne Sonnenalle, kaldet Klein Beirut, med kebabpushere, 1-euro butikker og spil

Lehaller. Særligt omkring Weserstrasse, hvor der er barer og restauranter med poetiske navne som Ä, Beuster, Kuschlowski Bar og Fuchs & Elster, sker der nok til, at man kan blive ved til tidlig morgen.

Beuster Bar. Weserstrasse 32. www.beusterbar.com

Ä. Weserstrasse 40. www.ae-neukoelln.de

Kuschlowski Bar. Weserstrasse 202. www.kuschlowski.de

Fuchs & Elster. Weserstrasse 207. www.fuchsundelster.com

Læs også