Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Den amerikanske bys anatomi

Med introduktionen af Fords Model T blev de amerikanske byer i stor stil skabt i bilismens billede. De geografisk spredte byer har ofte mødt kritik, og flere steder forsøger man nu at genetablere Downtown med livlige, kaotiske centre.

LA er én blandt mange storbyer i USA, hvor det er stort set umuligt at bo uden en bil. De spredte byer opstod i begyndelsen af 1900-tallet, da den første Ford Model T rullede af samlebåndet i Detroit.

Den amerikanske bys skæbne blev beseglet den 27. september 1908. Den dag rullede den første Ford Model T af samlebåndet i Detroit. Modellen blev senere kendt som bilen, “that put America on wheels”. Byplanlægger Alexander Garvin har i sit hovedværk The American City: What Works, What Doesn’t (Den Amerikanske By: Hvad virker, hvad virker ikke) udtrykt bilens indflydelse på Den Amerikanske By på denne måde: “Gennem 1700-tallet, da folk var optaget af gåafstand, var byer nødt til at være kompakte og tætte. Ved 1900-tallets udgang, hvor afstand måles i kørselstid, er resultatet den spredte by.”

 ..

Læs også